7 frågor till den uppskattade stylisten Anna Pirkola

Anna Pirkola har med sin minimalistiska och skandinaviska inredning snabbt blivit en uppskattad stylist. Här är 7 frågor till den finska stylisten om allt från inspiration till trender.

Annons
Photographer: Katri Kapanen, Stylist: Anna Pirkola
 
Stailisti: Anna Pirkola
Stailisti: Anna PirkolaStailisti: Anna Pirkola  
Stailisti: Anna Pirkola
Stailisti: Anna PirkolaStailisti: Anna Pirkola  
Annons

Anna Pirkola är en uppskattad stylist från Finland som med sin skarpa styling tar inredningsvärlden med storm. Residence fick en pratstund med henne om bland annat jobbet som stylist, vad som inspirerar henne och skillnaden mellan svensk, finsk och internationell inredning. Mycket nöje!

Vilken bakgrund har du och vad definierar dig som stylist?
– Jag har en examen i textildesign med fokus på interiör och fokuserar mycket på inredningsdesign. Efter min examen började jag arbeta som frilansare för inrednings- och livsstilsmagasin och som assistent för en stylist. Nu för tiden hoppas jag att jag snarare skapar en känsla med min inredning, snarare än något fysiskt.

Annons

Hur skulle du beskriva din stil och vilka inspirationskällor har du i ditt arbete om stylist?
– Enkel, mjuk och med en touch av konst. Jag inspireras av färg, former, mönster och olika material. I bland kan även musik eller en känsla ge mig inspiration eller en vision av någonting jag vill ta med mig i mitt arbete.

annapirkola_katrikapanen_asun
 
asun_annapirkola_katrikapanen
 
Asun_annapirkola_wallhanger
 
AnnonsVilka är de starkaste inredningstrenderna just nu i Finland?
– Jag antar att hela världen delar ungefär samma inredningstrender, eller i alla fall framför allt i Skandinavien. Även fast känslan fortfarande är väldigt enfärgad börjar vissa färger nu synas. Människor fokuserar mer och mer på ”slow living” i det dagliga. Växter, blommor, naturliga- och råa material kombinerat med klassiska och moderna möbler är redan någonting vi ser i varje designentusiasts hem.

Annons

Läs även: Anna Pirkola delar med sig av sina bästa inredningstips

Hur skiljer sig Finland och Sverige sig när det kommer till trender och inredning?

– Det kanske ligger i vår natur, men jag skulle säga att den finska stilen är lite enklare och mer maskulin än den svenska. Sen tror jag att ni vinner när det kommer till att inreda och skapa en mysig känsla.

Photographer: Katri Kapanen, Stylist: Anna Pirkola
 

Vad var det senaste du köpte för ditt hem? 

– Vanligtvis är svaret på den frågan blommor, men jag köpte nyligen några nya keramikkoppar av den mycket talangfulla finska keramikern och designern Nathalie Lahdenmäki.

Annons

Hur ser ditt hem och inredning ut?
– Enkelt och mysigt med med många gröna växter och vinylskivor.

Stailisti: Anna Pirkola
Stailisti: Anna PirkolaStailisti: Anna Pirkola  

Vilka är dina favoritfärger och inredningsaccessoarer för hemmet?
– Det här kan låta ganska trist, men olika nyanser av grått – mörk grågrön och ljus brunt och beige. Om jag färglägger med mina barn använder jag hela färgpaletten och älskar det. När det kommer till accessoarer är växter och blommor någonting jag aldrig tröttnar på. Eftersom jag gör mattor för väggen, kan jag inte svara på den frågan utan att nämna dem.

Porträttfoto: Juhu Huttunen
Foto: Katri Kapanen

Annons