7 nyheter att hålla koll på från Formex

I går öppnade Formexmässan – Nordens största fackmässa för design och inredning – som pågår ända till den 27 augusti. Residence var på plats för att spana in höstens nyheter. Här är våra favoriter.

Annons

Mässan presenterar det främsta inom design och inredning – och en hel del nyheter presenteras från både små och stora formgivare. Årets tema gick under namnet Nordic Me – vars innebörd handlar om att leva medvetet och vårda oss själva.

Formex bjöd på mustiga kulörer med inslag av vinrött, mörkblått, senapsgult, skogsgrönt och cognac-röda färger. Materialen var naturnära och tydligt är att vi går alltmer mot den hållbara trenden – både i produktion och design.

1. Naturnära trä från Village

Inredningsföretaget Village fortsätter att producera kollektioner med hjärtat i sitt nordiska ursprung och med fokus på klassiskt hantverk. Nytt för i år är designsamarbetet med den prisbelönta designern Staffan HolmSara Stool är en pall i europeisk ask som är både enkel och vacker!

Sara stool – pall i Europeisk Ask, signerad Staffan Holm. Foto: Village
Sara stool – pall i Europeisk Ask, signerad Staffan Holm.
Foto: Village
 

2. Hantverk från Sverige

Handcrafted by Sweden har tillverkat en underbar gunga med flätad sits i vegetabiliskt barkgarvat nötläder från Tärnsjö garveri. Designföretaget använder sig av metoder och hantverk från ”förr” precis som på morfars tid. Det gillar vi!

Annons
Gunga tillverkad i Lappvattnet, Skråmträsk och Kåge av Handcrafted Skellefteå. Foto: Bodil Bergqvist
Gunga tillverkad i Lappvattnet, Skråmträsk och Kåge av Handcrafted Skellefteå.
Foto: Bodil Bergqvist
 

3. Nya förmågor på utställningen Young designers

Bland de nya designers som ställde ut på årets mässa var vår favorit det baltiska designermärket Rust Me, verksamma i Lettland. De här porslinsskålarna formgivna efter ostronets form pockade på vår uppmärksamhet. Hela kollektionen är utformad i hållbar och miljövänlig design, där varje föremål är handtillverkat. Designern Beate Stivrina hoppas vi se mer av!

Foto: Rust Me Design
Galaxy oyster dishes, vitt porslin med blå glasyr i set om tre stycken. Foto: Rust Me Design  

4. Experimentella uppläggningfat

I dag vill allt fler restauranger ha sin egen skräddarsydda servis. Detta har Oskar Ek, produktdesigner och keramiker från Malmö, tagit fasta på. Med sitt nystartade märke Studio Ek gör han experimentell keramik för unika bordsdukningar. Det här fatet vill vi servera vår mat på i höst!

Annons
Vackert avskalad tallrik i stengods. Foto: Studio Ek
Avskalad tallrik i stengods.
Foto: Studio Ek
 

6. Vackra glasskålar från Ludvig Löfgren 

Genom sitt unika formspråk tar han det traditionella svenska glaset in i framtiden. Ludvig Löfgren är sedan augusti 2013 knuten till Målerås Glasbruk och i den nya kollektionen Into the woods hittar vi flera vackra handblåsta vaser och skålar att pryda vårt hem med.

Munblåst vas i klar kristall. Pris: 799:-. Foto: Målerås
Munblåst vas i klar kristall. Pris: 799:-.
Foto: Målerås
 

7. Nya grafiska mönster från Ylva Skarp

Hennes illustrationer och kreationer har alltid stått för sig själva. Under Formex presenterade Skarp en rad spännande nyheter som i vanlig ordning fångar ögat. Bland nyheterna fanns nya vackra posters och textiler.

Annons
Foto: Ylva Stark
Foto: Ylva Skarp  

Läs även:
Höstnyheter från Formex: Gjutjärn och kalksten
Årets formgivare utsedd: Han får Formex designpris 2016
Stylisten: Trender vi kommer att se mer av i höst 

Annons