7 skandinaviska designklassiker som fortfarande är trendiga

Det är något visst när det kommer till Skandinavien och inredningsdesign. Under årens lopp har det duggat tätt med framför allt danska och svenska formgivare som har tagit fram omåttligt populära föremål. Här är några av våra favoriter.

Annons
Därför valde Monica Förster att bli designer
Därför valde Monica Förster att bli designer
1:25
Bruno Mathsson, Stig Lindberg, Lisa Larson, Hans Agne Jakobsson, Josef frank och Arne Jacobsen – vi har dem alla att tacka för den skandinaviska designen.
Bruno Mathsson, Stig Lindberg, Lisa Larson, Hans Agne Jakobsson, Josef Frank och Arne Jacobsen – vi har dem alla att tacka för den skandinaviska designen.  

En fåtölj av Arne Jacobsen eller ett kuddfodral av Josef Frank kan verkligen lyfta ett helt rum, och trots att designen kom till för mer än 50 år sedan kan de fortfarande få ett rum att kännas mer modernt än någonsin. Här nedan kan du se några av de historiska favoriterna som fungerar lika bra nu som då.

Läs även: 9 designklassiker som aldrig går ur tiden

1. Arne Jacobsens Ägget

Den danske arkitekten Arne Jacobsen designade fåtöljen Ägget som en del i inredningen till SAS Royal Hotel i Köpenhamn 1958. Tillverkare av stolen var Fritz Hansen, och stolen består av en stoppning av skumgummi på ett formgjutet glasfiberskal som monterades på aluminiumram. Jacobsen har även levererat möbelklassiker som den trebenta stolen Myran, något som han prisade för på Grand Prix i Milano 1957.

Annons

2. Hans Agne Jacobssons lampor

Hans Agne Jakobssons lampor har blivit kända för sitt rogivande och dämpade ljus. På 50- och 60-talet var hans moderna mässingsarmaturer omåttligt populära, och än idag är de eftertraktade samlarobjekt. Jakobsson föddes på Gotland och var under en period assistent åt Carl Malmsten. Han avlade arkitektexamen i Göteborg och arbetade som industridesigner på General Motors innan han slog dig ner i Markaryd och fokuserade på sin egna armaturfabrik.

Läs även: Pampig lägenhet med personlighet och designklassiker i centrala Göteborg

3. Josef Franks mönster

Den extremt produktiva formgivaren Josef Frank lämnade efter sig 2000 möbelskisser och 160 textilmönster till Svenskt Tenn som han arbetade för efter att ha tvingats fly från Wien undan nazismen på 30-talet. Han hyllade det hemtrevliga och färgglada och avskydda stålrörsmöbler och enfärgade ting, något som inte är svårt att förstå när man ser hans naturnära och händelserika mönster.

Annons

Läs även: Unikt 50-talshus av Greta Grossman till salu – se bilderna

4. Lisa Larsons keramik

Den folkkära konstnären Lisa Larson har lockat samlare över hela världen. Hon har blivit särskilt populär i Japan där man 2014 höll en utställning med hennes verk – på bara två veckor kom fler än 70 000 besökare. Mellan 1954 och 1980 var hon verksam vid Gustavsberg och arbetade där med Stig Lindberg. Bland hennes mest välkända verk finns Lilla och Stora Zoo, ABC-flickorna (till vänster i bild) och Noaks Ark. Samhällsdebatten (till höger i bild) och Pippi tillhör de mest eftersökta modellerna.

Läs även: 6 klassiska designstolar som är lika trendiga nu som då

5. Bruno Mathssons fåtöljer

Bruno Mathssons möbler tycks bara bli trendigare med åren. Mannen från Värnamo tog hela världen med storm med sina funktionalistiska ideal. Under sin verksamma tid (1930- till 80-talet) var han den internationellt sett mest kända svensken i designsammanhang.

Annons

Läs även: Framgångsföretaget Dux comeback – med hjälp av designklassiker

6. Carl Malmstens möbler

Carl Malmsten. Foto: Malmstensbutiken
Carl Malmstens soffa Samsas är en 60-talsfavorit som har sitt ursprung i fåtöljen Konsert, som han ritade för Konserthuset 1923. Foto: Malmstensbutiken  

Carl Malmstens möbelhantverk baserades på lokala råvaror och traditioner, och för honom var det viktigt att de kunde nå en bred publik vilket höll priserna nere. Han möbler var nätta, eleganta och bekväma – och till skillnad från Bruno Mathsson så rasade han mot funkis-idealen.

Läs även: Designklasssiker fyller 20 år – nu utökas kollektionen

7. Stig Lindbergs porslin

Svensken Stig Lindberg var under många år konstnärlig ledare på Gustavsbergs porslinsfabrik där han först anställdes som 20-åring. Han var även industridesigner och lärare på Konstfack. Lindbergs mest kända mönster är porslinssamlingen Berså (bilden) som än idag är eftertraktat bland samlare. Han illustrerade även barnböcker, bland annat Lennart Hellsings Krakel spektakel.

Källor: Arne Jacobsen, Sydsvenskan, Svenskt Tenn, Mathsson, MalmstenRöhsska museet

Annons