7 tips: Så renoverar du hållbart hemma
Det är viktigt att känna sig hemma där man bor, men hur skapar man sitt drömhem på ett hållbart sätt? Här är våra bästa tips till dig som går i renoveringstankar.
Sverige är ett av de länder i världen där det renoveras mest. Och vi gör det ofta för att byta stil – även om det inte behövs av andra anledningar. Men många vill nu göra mer medvetna val inför en förändring hemma. Vi har 7 hållbara tips!
1. Renovera eller uppdatera?
Vem har inte drömt sig bort bland inredningsbilderna på Pinterest? Om det som redan finns i ditt hem fungerar, kan det räcka att ta sig an ytskikten för att få en ny känsla: Måla väggar, tak och lister, slipa golv och byta kakelfog i badrummet och köket.
Tänk igenom färgerna och inredningen – och addera detaljer som håller ihop helheten.
2. Prata med proffs
Planlösningar är ofta redan genomtänkta och effektiva. Innan du gör slag i stora planer kan det vara klokt att bolla dem med en arkitekt. Det kanske låter som en lyxig utgift, men kan tvärtom vara en besparing.
En konsultation på bara en eller några få timmar kan ge insikter och tips som du får glädje av direkt i ditt projekt. Och i många år framöver hemma.
3. Tänk framåt
Ett bra knep är att bygga för nästa generation och fråga sig: Är det här snyggt om 20 år också? Försöka tolka de trender som du fastnar för på ett tidlöst sätt.
Börja med att ta fram ett tema och välj material och stilar som harmoniserar. Det blir enklare med en moodboard där du samlar dina idéer, till exempel i en bildmapp.
4. Använd lokala naturmaterial
Välj i möjligaste mån naturmaterial från Sverige. Hellre ett svenskt trägolv än bambu från Kina och gärna gotländsk sandsten eller marmor från Kolmården, istället för italiensk carrerra.
Golv av sten, trä och linoleum (som faktiskt är ett naturmaterial) går att slipa om. Det är både bättre för miljön och mer prisvärt i längden än ett laminatgolv.
5. Leta efter miljömärkningar
Numera finns allt från kök till målarfärg i miljömärkta versioner. Titta efter Bra miljöval, Svanen och FSC-produkter.
Köp vitvaror med låg energiförbrukning och blandare, dusch och toalett som förbrukar mindre vatten.
6. Ta vara på husets historia
I gamla hus finns ofta spår från flera årtionden. Och många renoverar för att få det mer enhetligt, antingen enligt en trend eller för att återställa allt till byggårets stil. Men nu ser vi att fler låter köksskåpen vara lite missmatchade.
Charmiga hem är populära på Hemnet och Instagram. Och det kan vara enkla saker som gör att att helheten känns harmonisk: Färgval, inredning och detaljer som nya dörrhandtag, knoppar och eluttag.
7. Återanvänd
Om du ska renovera i ett gammalt hus kan du ha nytta av gammal kunskap. Googla på byggnadsvård plus årtiondet då huset byggdes, för att få tips om hållbara material och metoder.
Allt från virke till dörrar och gamla tapetrullar går att hitta på Blocket och i många butiker för byggnadsvård. Se även om du kan sälja eller skänka det du själv får över istället för att köra allt till tippen.
Läs mer:
Förnya hemmet utan renovering – 7 smarta tips
Så inreder du miljövänligt och hållbart – 9 smarta tips och knep
13 miljövänliga inredningsbyten i hemmet – rum för rum