7 trendiga lampor att fynda på loppis

Spanar du efter en ny lampa? Du behöver inte välja mellan trendigt och hållbart. Här är sju heta lamptyper att hålla utkik efter på sommarens auktioner och loppisar.

Annons

Trender kommer och går – och kommer tillbaka igen. Och även om vintage inte främst handlar om att följa trender, så går det att loppisfynda trendiga ting. Det är dessutom en trend i sig att inreda med second hand. Här är sju exempel på lampor som både är trendiga och fyndvänliga:

1. Lampor med veckade skärmar

Veckade lampskärmar är trendiga.
Den veckade lampan Matin av Inga Sempé för Hay 2019. Foto: Hay  

Plisserade material har varit hett i modevärlden under flera säsonger och trenden hänger kvar. Och vi ser även många veckade lampskärmar. Men det här är inte de plisserade lampornas första trendvända, och det är en tidlös stil. Så du kan hitta snygga veckade lampskärmar även second hand.

Annons

2. Designklassiker

Josef Franks sidenlampa är en designklassiker.
Josef Franks sidenlampa är en designklassiker. Och kostar en slant även vintage. Men det finns också gott om enklare tyglampor att fynda på loppis. Foto: Svenskt tenn  
George Nelsons designklassiker Bubble produceras nu av Hay.
George Nelsons designklassiker Bubble produceras nu av Hay. Foto: Hay  

En självklarhet kanske, men trots att designklassiker alltid är hett (det är ju liksom poängen), så är kombinationen tidlös design och hög kvalitet extra aktuell nu när vi står inför ett skifte på området konsumtion. Ska du köpa en nyproducerad lampa så är en designklassiker en bra investering, men ännu roligare (och mest hållbart) är det förstås att köpa dem second hand. Om än till lite högre priser än andra fynd.

Annons

3. Lampor med skärmar i räfflat glas

Räfflat glas är trendigt i år – även i lampor.
Räfflat glas är trendigt i år – även på lampor. Foto: Globen lighting.  

Plötsligt fanns de räfflade ytorna överallt, på allt från kannor i porslin till karaffer i glas. Men räfflorna är också klassiker, med en tidlös elegans som för tankarna till restaurangmiljöer. Den som loppisfyndar räfflade lampor i sommar tröttnar nog inte till nästa säsong.

4. Randiga lampskärmar

Vid sidan om räfflorna ser vi många färgstarka ränder. På lampskärmar får det gärna vara glatt och bredrandigt som på gamla glasskioskers markiser.  Randigt är trendigt i allt från pastell- och sorbetfärger till klassiskt svartvitt. Och ränder uppfanns som bekant inte 2019, så du kan kika efter fina randiga loppisfynd.

Annons

6. Skulpturala lampor

Skulpturala lampor är trendiga – och går att hitta på loppis.
Skulpturala lampor är trendiga – och går att hitta på loppis. Foto: The Apartment  
Lampor med snäckformer är en trend att kika efter även second hand.
Lampor med snäckformer är en trend att kika efter second hand. Foto: Gubi  

Det här är en retrotrend som rymmer mycket: Bland de hetaste fynden är lampor i färgat glas, tänk sent 1960- tal, men också intressanta former på lampor från 1980-talet. En annan trend som hänger kvar är lampor som påminner om bulliga svampar. Och lampskärmar formade som, eller gjorda av, snäckor. Spana efter vintagelampor som gör dig glad!

Annons

7. Lampor med handmålade skärmar

Luke Edward Hall med sina handmålade lampskärmar.
Luke Edward Hall med sina handmålade lampskärmar. Foto: Svenskt tenn  

Det var hett på 1990-talet och är trendigt igen, gärna i kombination med en maxad mönstermix i övrig inredning. Se bara på hypen kring Luke Edward Halls limiterade kollektion med handmålade 90-tals-vibbande damer på lampskärmar för Svenskt tenn. Om du är konstnärligt lagd är ett tips, som vi lånat från Johanna Bradford, att helt enkelt måla en lampskärm själv. Och en enkel vit skärm är lätt att fynda.

Kom i håg att kolla, och om nödvändigt byta ut, elen i din loppisfyndade lampa.

Läs mer:

5 tips: Lyxig styling med loppisfynd

Trend: 5 sätt att förnya hemmet när du har ett köpfritt år

Publicerat 02 juli 2019
Annons