70-talet och rymden är hetaste inredningstrenderna i höst

Trendrapporter vittnar om att hösten blir inspirerad av 70-talet, rymden – och att låsa in sig själv.

Annons

70-talet är tillbaka. För den modeintresserade eller den mest trendkänslige Pinterest-klickaren kommer detta kanske inte som en överraskning, men för alla som fortfarande har (kanske inte helt angenäma) minnen av stråtapeter och muggig manchester är detta kanske överraskande nyheter.

Studiopepes senaste inredning ska påminna om en hemlig nattklubb.
Studiopepe bjöd in till hemlig klubb under Milanos möbelmässa.  

Men enligt möbelplattformen Clippings som publicerar en årlig trendrapport är den tydligaste trenden framåt just 70-talet, och den experimentella glamour som årtiondet erbjöd – både på nattklubbar, diskotek och i konstvärlden. Några exempel från Milanos möbelmössa är Studiopepe och Gufram som båda inspirerades av 70-talets nattklubbar – och eleganta retrobaren Jackie i Helsingfors som inspirerats av italiensk disco. Vågade mönster, intensiva färger och surrealistiska detaljer kännetecknar trenden menar dezeen.com.

Baren Jackie i Helsingfors är inspirerad av 70-talsdisco.
Retrobaren Jackie i Helsingfors är inspirerad av italiensk disco.  

Andra tydliga trender som Clippings ser är referenser till rymden: i allt från möbler som påminner om månen till mer abstrakta föremål som inspireras av universums rörelse. Exempel på den rymdinspirerade trenden är till exempel brittiska designern Lara Bohinc som designat en uppsättning stolar vid namn Solar, Lunar och Orbit som inspirerats av planeter och dess banor.

Lara Bohincs stolar är inspirerade av planeter och rymden.
 

Andra trender som figurerar i rapporten är intarsiaarbeten – dekorationer utförda i trä – något som till exempel Gabriel Hendifar ägnat sig åt hos hyllade lampföretaget Apparatus Studio. Men även så vitt skilda fenomen som valv, taktila mattor och österländskt inspirerade sittmöbler pekat mot en större trend: det som kallas ”cocooning”. Att låsa in sig och hitta trygghet i det egna hemmet – fjärran stress och måsten.

Trendrapporten går att läsa i sin helhet på Clippings hemsida.

Läs mer:

Sommarens heta 70-talstrend – terrazzo!

Hanna Nova: Trenderna på möbelmässan i Milano 2018

Inredarna: Trender att satsa på 2018 – och detaljerna vi tröttnat på

 

Publicerat 06 augusti 2018
Annons