Betydelsefulla-kvinnor-design-inredning

8 betydelsefulla kvinnor inom den samtida designindustrin

En rad starka kvinnor har nyckelroller och drivande maktpositioner i den samtida designindutrin – här är 8 betydelsefulla kvinnor som påverkat vårt samtida landskap och aldrig tagit no for an answer!

Annons

Design må vara en mansdominerad bransch – men vi har en rad starka kvinnor att tacka för det samtida designklimatet. På den internationella kvinnodagen är vi självklart med och hyllar alla världens kvinnor men passar även på att ge en extra hyllning till de kvinnor som visat vägen i designindustrin.

Ilse Crawford

IlseCrawford_photographed_Leslie_Williamson
Ilse Crawford. Foto: Leslie Williamson  

Den brittiska designern Ilse Crawford började sin karriär som grundare och chefredaktör för brittiska ELLE Decoration för att sedan starta sin egen designstudio Studio Ilse med en stor fokus på humanistiska värden. Studio Ilse fokuserar på hur ett rum känns, hur vi på påverkas av material och hur en inredning influerar vårt välbefinnande. Hennes inredningar för Soho house i New York och London, Ett Hem och Mattias Dahlgren restaurang på Grand Hotel i Stockholm är redan snudd på legendariska. På senare år har hon även formgivit möbler för De La Espada, sitt eget varumärke samt för Ikea.

Rossana Orlandi

Rossana Orlandi
Rossana Orlandi. Foto via: rossanaorlandi.com  

Rossana Orlandi är en excentrisk curator som med sitt enorma galleri med samma namn fångat upp ny spännande talang under många år. Hon har gett dem en grönskande plats på sin viktiga designarena. Rossana har ett skarpt öga, en vass tunga och ett stort mod att alltid lita på sin fingertoppskänsla. En kombination som har gjort henne till en förgrundsfigur inom den samtida designindustrin.

Patrizia Moroso

Patrizia Moroso
Patrizia Moroso. Foto: via Dezeen.  

Patrizia Moroso har styrt moderskeppet och designproducenten Moroso med lika delar passion och järnhand under deras viktigaste decennier. Hennes skarpa öga har fångat upp samtidens i dag största stjärnor i ett tidigt skede och vågat sig på det konstnärliga, konceptuellt svåra och utmanande, vilket har resulterat i ikoniska pjäser som i många fall fortfarande finns i produktion. Patrizia Moroso var en av förgrundsgestalterna under Italiens herravälde som designnation under nittio- och nollnolltalet.

Monica Förster

Monica-Forster-Swedese
 

Svenska designern Monica Förster har satt en ny ribba för svensk design genom sitt innovativa sätt att jobba. Monica fick sitt genombrott för tjugo år sedan när hon visade ett mobilt kontor i form av ett uppblåsbart rum hos Offecct. Sedan dess har hon etablerat sig som en av Sveriges inter­nationellt mest ryktbara formgivare med jobb för Cappellini, Poltrona frau, Rörstrand, Volvo construction equipment med flera. Hennes cv omfattar såväl en förarstol för en grävskopa för Volvo construction equipment som highend designmöbler för italienska prestigeföretag eller porslin för Rörstrand. Hon är även creative director för möbelföretaget Zanat. Hennes eget företag, Monica Förster design studio, har i dag ett 30-tal kunder världen över. Nyligen blev hon utnämnt till creative director på anrika Swedese.

Mette Hay

Mette Hay och designern Zanne Larsen.
Mette Hay och designern Zanne Larsen. Foto: Nicklas Rudfell  

Mette Hay växte upp omgiven av möbler och design i sina föräldrars stora inredningsbutik i Danmark. För 14 år sedan startade hon och maken Rolf företaget Hay, och kort därefter föddes hennes fokus på accessoarer. I dag är det närmast en självklarhet för möbelföretag att inte bara göra möbler utan även mindre accessoarer för att skapa helhet och likt modevärlden erbjuda snabb förändring och lättare inkörsport till varumärket. Så såg det inte ut för tio år sedan och Mette Hay är en viktig del av detta. Mettes skarpa öga väljer ut detaljer på världens marknader och låter samtida designer förvandla vardagsföremål som tandborstar, fat, kökshanddukar och tändsticksaskar till något utöver det vanliga – och på vägen har hon influerat en hel industri.

Alice Rawsthorn

Alice Rawsthorn
Alice Rawsthorn. Foto: Chris Moore via Dezeen.  

En röst som påverkar! Alice Rawsthorn är designvärldens mest kunniga och skarpa kritiker. Hon leder paneler, sitter i styrelser och skriver skarpa böcker och iakttagelser i inflytelserika tidningar som International Herald Tribune, International New York Times och Frieze Magasine. Under sin tid som design director på Londons design museum drog hon fler besökare till utställningarna än någonsin tidigare och breddade även synen på vad design som skrå kan innefatta. Hennes senaste bok heter Hello World: Where Design Meets Life.

Li Edelkoort

Lidewij Edelkoort, Li Edelkoort
Li Edelkoort. Foto via: edelkoort.com  

Li Edelkoort är kvinnan som har gett trendanalytikern ett första och största ansikte. Med sina outtröttliga spaningar på världens mässor och marknader har hon med en fot i framtid och en i samtid erbjudit inspirerande föreläsningar för världens ledande experter inom mode, design och arkitektur om vad som komma skall. Genom att alltid låta samhällstendenser styra hennes analyser har hon förutspått många djupare förändringar i sättet vi lever – inte sällan med blicken riktad tio år framåt. Hon har kallats orakel, siare och analytiker om vartannat och har med sina årliga utställningar hittat och hyllat några av samtidens främsta designer och konstnärer. Under sina år som rektor för inflytelserika Design Academy Eindhoven gjorde hon holländsk design känt som begrepp över hela världen.

Patricia Urquiola

Patricia Urquiola
Patricia Urquiola. Foto: via B&B Italia  

Den spanska arkitekten och industridesignern Patricia Urquiola är en av de viktigaste formgivarprofilerna inom samtida italiensk design. Hon är mest känd för sina möbler men designar även lampor, mattor och tapeter. För femton år sedan öppnade hon egen studio med samma namn efter att ha suttit på tunga poster som chef för bland annat Alessi, Cappellini och Kartell. I sin egna studio designar hon för flertalet tungviktare, däribland B&B Italia, Bosa, De Vecchi och Kartell. Några av hennes mest framstående verk är Soffan Lowland (2000) för Moroso och bordet T-table (2006) för Kartell – samt hennes fantastiska utemöbler för B&B Italia och badrumsserier för Agape.

Publicerat 08 mars 2016
Annons