TV: Här är stylingtrenderna som spås bli stora på Hemnet 2022
1:16

Efter reklamen: TV: Här är stylingtrenderna som spås bli stora på Hemnet 2022

(1:16)

Slå på ljud

Ingen som var med på fräcka 1980-talet trodde att powerkavajen i oversizemodell och dubbelknäppning skulle göra ett återtåg. Men tji fick de, nu är den överallt. Och precis så är det med inredning, trender går i cykler så klart. Men visst har man någon gång begrundat och skrattat åt sina egna – eller kanske framförallt en äldre generations – inredningsval genom åren och tyst funderat: hur tänkte de här?

Och så har man snabbt konstaterat att ”haha, usch nej tack, det finns inte en chans att jag skulle kunna ha det här i framtiden”. Och sen går åren och utan att man vet ordet av så trånar man helt plötsligt efter just det där som man en gång dömt ut.

8 inredningstrender som vi aldrig trodde skulle komma igen

Furu

Vi tänker tillbaka med en liten lätt inredningsrysning på alla dessa fjäll- och gillestugor som var bastuklädda från topp till tå i lackerad och gulnad furu komplett med kontrasterande brunsvarta knastar.

Men materialet är nu så hett att det nästan självantänder. Trendigast (och mest hållbart) är vintagefuru med patina som Axel Einar Hjorts NK-sportstugemöbler, där bord och stolar ur Lovö eller Utö-serien är som allra mest eftertraktade.

En glimt av Axel Einar Hjorts Utöbord, från reportaget hemma hos vintageinredaren Fredrik Karlsson.

Svampade väggar

När vi såg dessa väggar först på 1980- och 90-talet var de i starka halvtransparenta färger som skulle ge en kul accent till ett helt rum.

När svampade väggar kommer tillbaka är det inte färgerna som står i fokus, utan mer den levande ytan med skiftande strukturer.

Köket i Residence bloggare Lovisa Hägers förra lägenhet.

Pizzavalv

Konstruktionen som fått namn efter de pizzerior som valven ofta syntes i långt efter att den första trenden ebbat ut, fanns i många svenska hem på 1980-talet. Sen kom minimalismen och då revs de välvda bågarna för det önskade stilidealet ”rakt och kantigt”. Men de mjukare formerna gör sitt intåg i våra hem igen, se nästa trend för fler exempel.

Vackert valv hemma hos fotografen Mike och konstnären Conny Karlsson Lundgren.

Lurviga mattor

När vi slängde ut denna chipsgömma till matta på 90-talet trodde vi att den gjort sitt för alltid. Men så hände något och nu är den populärare än någonsin! Alla tunga städbestyr till trots (har du någonsin försökt att skaka chipsen ur en ryamatta förstår du) så är den ju faktiskt riktigt snygg att se på.

Brun och saltglaserad keramik

Den murriga keramiken gick till skänks när ljust och fräscht gjorde entré i samband med millenieskiftet. Då var det helt otänkbart att någon någonsin skulle gilla mörk keramik igen, det var definitivt något som tillhörde det förgångna – man visste bättre!

Och så gick tiden och helt plötsligt så kommer det murriga tillbaka – såklart. De stora bruna saltglaserade Höganäskrusen används dessutom med fördel till nästa trend här nedan.

Eterneller och torkade blommor

På 1990-talet fanns dessa spröda blommor i varma nyanser i alla hem, antingen som små kransar med rutiga rosetter eller i små krus i en hylla och… samlade damm. En dag fick vi alla nog och dammsög och rensade ut dem för – vad vi trodde – för gott. Men nu gör dessa blommor intåg i våra hem igen.

Man kan köpa ursnygga buketter med torkade frökapslar, exotiska blommor och yviga grässorter i blombutiken. Vill man vara extra trendig odlar man dessutom sina egna eterneller.

danijela blommor nattduksbord

Torkade blommor hemma hos influencern Danijela Pavlica.

Potpurri

Det är knappt så att man tror det, potpurri som förut var små infärgade blomblad och träbitar som luktade så skarpt att ögonen tårades är hett igen.

Som tur är har vi denna gång har vi lämnat det artificiella bakom oss och tar i stället in gammaldags väldoftande blommor från trädgården som får torka och sprida väldoft i hemmet.

Färgat glas

Verk av glaskonstnären Ulrika Hydman Vallien har börjat segla upp på trendhimlen. Och ett andra tecken på återtåget är att danska Hay (länk till Awin.com) säljer nydesignade glasvaser i kanariegult och kleinblått och Helle Mardahls glasskulpturer i karamelliga former och färger.

Skulptural vas av Helle Mardahl.

Se också: Intresset för tegel ökar – vi reder ut var det svenska teglet tog vägen
1:03

Efter reklamen: Se också: Intresset för tegel ökar – vi reder ut var det svenska teglet tog vägen

(1:03)

LÄS MER: 
Så inreder vi våra kök 2020 – 4 stora kökstrender

Så inreder vi våra sovrum 2020 – 5 trender