8 knep för att öka värdet på din bostad

Ska du sälja din bostad kan det vara bra att tänka lite extra på vissa saker. Det kan bli kostsamt att renovera, men det går att uppnå mycket med enkla medel och relativt lite pengar. Här är mäklarnas bästa tips över billiga åtgärder som hjälper dig med en försäljning.

Annons
9 inredningsmissar i en liten bostad – så löser du dem
9 inredningsmissar i en liten bostad – så löser du dem
1:57

Alla hem måste förberedas innan en visning. I vissa områden med lägre omsättning kan det vara skillnaden mellan att få bostaden såld eller inte, och i storstadsregionerna kan en lyckad styling eller renovering innan visningen leda till en eller ett par extra spekulanter som kan driva upp priset vid en budgivning.

Här är åtta billiga knep som garanterat ökar värdet på din bostad.

1. Fräscha upp ytskikten

Stora ytor som skåpsluckor, bänkar och golv är en stor del av helhetsintrycket, och bör prioriteras inför en försäljning. Har du trägolv som börjar se lite slitet ut kan det vara en väl värd investering att slipa det. Ett tips är också att fräscha upp med nya knoppar och handtag till luckor och dörrar.

Annons

– Vi råder många som har ett slitet kök att lägga 3-4 000 på ommålning av luckorna. Då kan du ofta få ett väldigt fräscht kök, genom att bara spraymåla luckorna, säger Mattias Larsson, vice vd på mäklarfirman Bjurfors.

2. Rensa ytor

Att använda professionella stylister i hemmet innan visning är relativt vanligt, men det kan också kosta en del. Men du kommer långt på att plocka bort saker och foton och rensa ytor. Att plocka bort personliga foton gör man också för att spekulanter lättare ska kunna se sig själva i bostaden.

– Man kan använda befintliga möbler för att styla eller plocka in några nya. Men det viktiga är att en person med andra ögon gör det så att man får ett nytt perspektiv. Det kan vara en stylist eller en vän, säger Mattias Larsson.

rund mosaic badrum
 

3. Prioritera badrummet

Badrummet är kanske det viktigaste rummet att se över. En hel badrumsrenovering är omständlig och kostsam, och därför vill du som säljare visa upp det så fräscht som möjligt för att spekulanter inte ska börja räkna på en renovering, som kan bli avgörande för en affär.

Annons

– Vi har alla sinnen påkopplade när vi är på bostadsvisning och då gäller det att minimera möjligheterna att något stör, säger Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån.

Att byta ut ett sprucket handfat eller en sliten toalettstol är en väldigt liten kostnad för vad det tillför till helhetsintrycket av en bostad, säger han.

4. Sparsamt i köket

Köket är också ett väldigt viktigt rum under en visning, men det är också ett rum som många köpare vill sätta sin egen prägel på. Därför kan det i många fall räcka med att snygga till ytorna och inte lägga för stora pengar på något som köparna kanske ändå hade tänkt byta ut.

– En trend som växer är att man bara byter en bänkskiva eller skåpluckor i stället för att bara riva ut hela köket, och det beror också på ett miljötänk som växer hos folk, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån.

wallstuff tavelvagg
Foto via: Wallstuff  

5. Lämna inte väggarna tomma

Även om du väljer att göra en ytskiktsbehandling betyder det inte att allt är klart. Helhetsintrycket är allt, och ett viktigt steg är att fylla tomma väggar med något fint.

Annons

– Folk vill inte tänka själva, säger Pia-Lotta Svensson, och syftar på att vi ofta köper en hel känsla av en lägenhet.

Konkret innebär det till exempel att hänga tavlor ovanför soffan och sidobänkar, och att sovalkoven ställs i ordning som en helhet, också utan stora tomma väggytor.

6. Rensa ut

För att framhäva lägenhetens potential är det viktigt att inte visa upp den när den så att säga pressas till gränsen.

– Om du hela tiden stöter i en fåtölj när du är på visning så blir det är störande moment och man kan få intrycket av att det är trångt. Då är det bättre att plocka bort den, säger han.

En grundregel är att inte fylla till exempel garderober till mer än 60 procent, utan rensa ut och gör det luftigt. Om det inte finns plats i egna förråd kan det vara värt att hyra ett under en period, eller ställa lite möbler och prylar hos någon vän.

7. Homogenisera

Om ditt hem till största delen är helt och rent, sånär som på ett enda rum eller en specifik yta, kan det absolut vara värt att åtgärda det för att skapa en bättre helhetskänsla.

Annons

– Om du har fräscha parkettgolv i alla rum förutom ett, där det ligger en murrig heltäckningsmatta, så är det bra om man byter till parkett där också så att det blir en mer homogen yta, säger Robert Laigar.

Akta dig dock för att till exempel renovera ett rum men lämna resten av bostaden i ett sämre skick. Det kan vara illa investerade pengar då helhetsintrycket på bostaden inte nödvändigtvis blir bättre.

8. Lägg tid på tomten

Om du har en tomt är det viktigt att den ser ordentligt städad ut, och det behöver inte kosta ett öre om du känner för att själv lägga ner lite tid. Utöver en välklippt gräsmatta bör även buskar och träd vara ordentligt urklippta och städade.

– Ofta är det första en köpare gör att rensa bland buskar och träd, så det är jättebra att lägga några extra timmar på det, säger Mattias Larsson.

Det finns med andra ord mycket du kan göra med relativt små medel för att förbättra dina chanser till en lyckad bostadsaffär.

Och det viktigaste av allt, är Mattias Larsson och Robert Laigar eniga om, är att städa ordentligt och plocka undan överflödiga och alltför personliga prylar.

Startfoto: Henrik Nero

Läs också:

Vill du bo nära havet? Här är bostadssajten för dig

De får fri hyra och en miljon – om skyskrapa får byggas intill

Spana in Glommen & Lindbergs exklusiva bostäder

Annons