designkvinnor

Designbranschen är fylld av kreativa, drivna och smarta kvinnor. Under de senaste åren har vi dessutom sett allt fler som engagerar sig i hållbarhetsfrågan, vår samtids mest akuta fråga – oberoende av bransch. Samtidigt finns det flera som redan ägnat betydligt längre tid än så för att skapa en mer hållbar industri.

Residences editionschef Imke Janoschek och redaktör Nanna von Knorring listar här åtta designkvinnor som de vill hylla lite extra, som alla på ett eller annat sätt bidrar till en hållbarare inredningsbransch:

Eva Lilja Löwenhielm

Eva Lilja Löwenhielm, designchef på Ikea

Foto: Ikea

Som ny designchef på möbeljätten Ikea sedan i höstas sätter Eva Lilja Löwenhielm hållbarhet i centrum av både designen och produktutvecklingen – samtidigt som företaget fortfarande gör inredning som är tillgänglig för alla oavsett storlek på plånboken.

Anna Teurnell

Anna Teurnell, designchef på Arket

Foto: Erik Levfander

Anna Teurnell är designchef på Arket där arbetet med hållbar design ständigt går framåt. Tidlös formgivning, genomtänkta materialval, transparens kring produktionen och långlivade produkter är alla viktiga komponenter för Arkets design.

Emma Olbers

Emma Olbers

Foto: Pressbild

Emma Olbers är formgivaren med ett stort engagemang för hållbar möbeldesign och inredning. Kvalitet, hantverk och omtanke om klimatet är självklart i hennes design och driv för att få hela branschen med på tåget.

Sandra Asplund

Sandra Asplund

Foto: Andy Liffner

Sandra Asplund har under flera decennier aktivt lyft svensk design genom att lyfta fram svenska designers och produktion i företaget Asplunds. Få är så konsekventa som hon i sin estetik och sitt hållbarhetstänk.

Carina Seth Andersson

Carina Seth Anderssons älskade vaser och krukor håller för ett helt liv. Hon står i främsta raden för att lyfta svenskt hantverk om och om igen.

Lisa Hilland

Lisa Hilland

Foto: Pressbild

Lisa Hilland är designern som brinner för hantverk och skapar vackra och kvalitativa inredningsföremål och möbler. Natur- och spillmaterial är båda självklara inslag i produktionen, liksom det långsiktiga, hållbara tänket.

Martina Eriksson

 

Martina Eriksson

Arkitekten Martina Eriksson driver på utvecklingen mot ett mer klimatsmart byggande. Hennes specialitet är klimatzoner i hemmet och uterum.

Pella Hedeby

Pella Hedeby

Foto: Alicia Sjöström

Pella Hedeby är inredningsstylisten som ständigt inspirerar till en tidlös stil i hemmet, en stil som gör vardagen enklare, fungerande, mer hållbar och dessutom vackrare i slow living-tänkesättets anda.

Läs mer:

Naturnära och nedskalat – hemma hos Anna Teurnell

Intervju: Eva Lilja Löwenhielm blir Ikeas nya designchef