designkvinnor

8 svenska designkvinnor du bör lägga på minnet

Den internationella kvinnodagen infaller den åttonde mars och dagen till ära passar vi på att lyfta några av kvinnorna i den svenska designbranschen som brinner för hållbarhet och hela tiden för utvecklingen framåt. Här är åtta designkvinnor vi på Residence vill hylla lite extra!

Annons

Designbranschen är fylld av kreativa, drivna och smarta kvinnor. Under de senaste åren har vi dessutom sett allt fler som engagerar sig i hållbarhetsfrågan, vår samtids mest akuta fråga – oberoende av bransch. Samtidigt finns det flera som redan ägnat betydligt längre tid än så för att skapa en mer hållbar industri.

Residences editionschef Imke Janoschek och redaktör Nanna von Knorring listar här åtta designkvinnor som de vill hylla lite extra, som alla på ett eller annat sätt bidrar till en hållbarare inredningsbransch:

Eva Lilja Löwenhielm

Eva Lilja Löwenhielm, designchef på Ikea
Foto: Ikea  

Som ny designchef på möbeljätten Ikea sedan i höstas sätter Eva Lilja Löwenhielm hållbarhet i centrum av både designen och produktutvecklingen – samtidigt som företaget fortfarande gör inredning som är tillgänglig för alla oavsett storlek på plånboken.

Annons

Anna Teurnell

Anna Teurnell, designchef på Arket
Foto: Erik Levfander  

Anna Teurnell är designchef på Arket där arbetet med hållbar design ständigt går framåt. Tidlös formgivning, genomtänkta materialval, transparens kring produktionen och långlivade produkter är alla viktiga komponenter för Arkets design.

Emma Olbers

Emma Olbers
Foto: Pressbild  

Emma Olbers är formgivaren med ett stort engagemang för hållbar möbeldesign och inredning. Kvalitet, hantverk och omtanke om klimatet är självklart i hennes design och driv för att få hela branschen med på tåget.

Annons

Sandra Asplund

Sandra Asplund
Foto: Andy Liffner  

Sandra Asplund har under flera decennier aktivt lyft svensk design genom att lyfta fram svenska designers och produktion i företaget Asplunds. Få är så konsekventa som hon i sin estetik och sitt hållbarhetstänk.

Carina Seth Andersson

 

Carina Seth Anderssons älskade vaser och krukor håller för ett helt liv. Hon står i främsta raden för att lyfta svenskt hantverk om och om igen.

Annons

Lisa Hilland

Lisa Hilland
Foto: Pressbild  

Lisa Hilland är designern som brinner för hantverk och skapar vackra och kvalitativa inredningsföremål och möbler. Natur- och spillmaterial är båda självklara inslag i produktionen, liksom det långsiktiga, hållbara tänket.

Martina Eriksson

 

Martina Eriksson
 

Arkitekten Martina Eriksson driver på utvecklingen mot ett mer klimatsmart byggande. Hennes specialitet är klimatzoner i hemmet och uterum.

Annons

Pella Hedeby

Pella Hedeby
Foto: Alicia Sjöström  

Pella Hedeby är inredningsstylisten som ständigt inspirerar till en tidlös stil i hemmet, en stil som gör vardagen enklare, fungerande, mer hållbar och dessutom vackrare i slow living-tänkesättets anda.

Läs mer:

Naturnära och nedskalat – hemma hos Anna Teurnell

Intervju: Eva Lilja Löwenhielm blir Ikeas nya designchef

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 06 mars 2020
Annons