9 designklassiker som aldrig går ur tiden

De flesta trender kommer och går, men vissa stannar kvar hos oss – år efter år.

Annons

Det finns trender och så finns det trender. De sistnämnda är sådana som är lika aktuella stilmässigt oavsett hur många årtionden som gått sedan de lanserades.

Läs mer: Unikt 50-talshus av Greta Grossman till salu – se bilderna

1. Soffbordet Pedrera

04. pedrera-residence
Foto: Gubi  

Märket Gubi skämmer bort oss med tjusig design och glasbordet Pedrera är inget undantag.

Med inspiration från Antonio Gaudis välkända byggnad La Pedrera i Barcelona togs det första bordet fram 1955, av Barba Corsini och Joaquim Ruiz Millet. Den klassiska designen av rena linjer, glas och stål gör att bordet smälter in i ett rum, oavsett stil.

2. Ton-stolen

Formgivaren Michael Thonet ligger bakom de omåttligt populära Wienerstolarna som idag är lika eftertraktade som när de lanserades – trots att det gått nästan 160 år sedan modell No 14 såg dagens ljus.

Annons

Det tjeckiska företaget Ton är en av de största bland de tiotal fabriker som i nuläget producerar Thonets möbler.

Stolarna är tillverkade i bok i en så kallad böjträteknik och sitsen finns i flätad rotting eller trä. Förutom No 14 är även No 30 en riktig storfavorit som aldrig tycks gå ur tiden.

Läs också: 6 klassiska designstolar som är lika trendiga nu som då

3. Ljuskronan 2097

Den maffiga ljuskronan 2097 är kanske mer känd under namnet Sarfatti och formgavs 1958 av italienaren Gino Sarfatti.

Taklampan finns i två storlekar och utföranden och gör sig finast i höga tak. Bakgrunden till siffernamnet är att Gino Sarfatti hade en bakgrund inom flygteknik och döpte därför sina verk med nummer istället för namn.

4. Butterfly chair 

Butterfly chair – eller fladdermusfåtöljen, som den kallas i Sverige – är en tidlös favorit av läder och stål.

Fåtöljen härstammar från Buenos Aires, Argentina, där det första exemplaret togs fram av designer Antonio Bonet, Juan Kurchan och Jorge Ferrari Hardoy 1938. Därför är stolen även känd under namnet BKF chair.

Annons

Idag finns det många varianter på marknaden, bland annat från populära Ox Denmarq.

5. Vasen Aalto

Den klassiska vasen ur Alvar Aalto Collection från Iittala gjordes redan 1936, men det var först när den presenterades på världsutställningen i Paris året därpå den gjorde succé. Och sedan dess har den varit lika aktuell, år efter år.

Vasen, designad av Alvar Aalto,  finns flera olika storlekar och färger, men gemensamt är att alla vaserna är munblåsta.

Läs också: Iittala och Issey Miyake presenterar unikt samarbete mellan design och mode

6. Eva-fåtöljen

Fåtöljen Eva designades av Bruno Mathsson 1941 – ursprungsmodellen redan 1933 – och den är lika älskad än idag.

Underredet av massiv björk är noggrant ihopsatt för maximal sittkomfort och sadelgjorden av linne skänker en tidlös, skandinavisk och minimalistisk touch. Eva finns både med och utan armstöd.

Läs också: Unik Bruno Mathsson-villa till salu – för under 2 miljoner

Annons

7. AJ-lampan

Den vippbara skärmen och den asymmetriska formen har gjort den här Arne Jacobsen-lampan till en tidlös designikon och en favorit i många hem.

Lampan togs fram i samarbete med företaget Louis Poulsen för Radisson Blu Royal Hotel, tidigare SAS Roytal Hotel, i Köpenhamn 1960 och är en av många objekt från det projektet som lever vidare än idag.

8. Spanska stolen

Kombinationen ek, läder och de breda armstöden ger en rustik känsla, vilket var exakt det designern Børge Mogensen var ute efter när han tog fram The Spanish Chair, efter en semesterresa till Spanien 1958.

Inspirationen kom från en typ av traditionell stol man finner i områden influerade av antik islamsk kultur, dock moderniserade han formen.

Idag är det företaget Fredericia Furniture som producerar merparten av Mogensens möbelklassiker.

9. String-hyllan

De är lätta att montera, smidiga att variera och kan byggas ut i alla riktningar – det är inte för intet som den klassiska String-hyllan har varit älskad sedan den lanserades 1949.

Den stabila hyllan designades av arkitekten och formgivaren Nils Strinning, som var verksam i mitten av 1900-talet och han är en av formgivarna som hjälpte till att lägga grunden för det vi idag kallar Scandinavian Design.

Läs mer: Så mycket kan du tjäna på dina Ikea-klassiker

Publicerat 30 juni 2016
Annons