9 detaljer du hittar i (nästan) alla klassiskt skandinaviska hem

Vi är inte ensamma om att älska det skandinaviska sättet att inreda och dess tidlösa, stilsäkra drag. Även om stilen lämnar rum för mycket personlighet så finns det vissa element som ofta återkommer. Här är nio klassiker som vi älskar – år ut och år in.

Annons
Fyra stora inredningstrender - enligt Pinterest
Fyra stora inredningstrender - enligt Pinterest
0:48

Den skandinaviska stilen är inte enbart älskad i Sverige, Norge och Danmark, utan har blivit en inspirationskälla för inredare och inredningsintresserade världen över.

I USA inspireras man ofta av de avskalade och stilrena dragen som är populära i de skandinaviska länderna och den amerikanska sajten MyDomaine har i flera artiklar hyllat och tipsat om inredningsstilen.

Nyligen listade sajten prylarna och färgerna som syns i vart och varannat hem som går i inredningsstilen – och visst är det många som känns igen från hem i det klassiskt skandinaviska stuket.

Här är nio saker som de listar som typiskt för den klassiskt skandinaviska stilen – hur många prickar du av?

1. Klassiska designstolar

Klassiska designerstolar är ett tidlöst val i den skandinaviska inredningen
När du väljer klassiska designstolar kan de hänga med från hem till hem – oavsett inredningsstil. | Foto: Anders Bergstedt Styling: Elli Roshandel/Nouvel Interior för Entrance/mäklare: Erika Bergholm  

Runt matbordet i skandinaviskt inredda hem hittar man ofta klassiska designstolar som står sig år efter år. Tack vare att de är så tidlösa har de blivit en självklar del av inredningsstilen och särskilt populära är favoriter som Arne Jacobsens Sjuan, Michael Thonets Thonet No 14 och Y-stolen av Hans Wegner – för att nämna några.

Annons

Läs mer: 7 klassiska designstolar som är lika trendiga nu som då

2. Skulpturala lampor

Skulpturala lampor är ett självklart inslag i många skandinaviska hem
Vertigo pendel från Petite Future är en trendig favorit i många hem. | Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Emma Fischer/Emma Hos för Alvhem/mäklare: Sofia Vansvik  

Utöver stolar är även lampor en omtyckt inredningsinvestering. Särskilt populära är skulpturala lampor som fångar ögat och gör ett statement i inredningen, utan att ta över.

Läs mer: 8 trendiga lampor som tar över våra hem

3. Mörka fårfällar

Fårfällar är populära inredningsdetaljer i det skandinaviska stuket
Ett mjukt fårskinn passar i alla hemmets rum. | Foto: Shepherd & Foto: Marcus Stork för Alexander White/mäklare: Kristina Lissheim  

Den skandinaviska stilen handlar i mångt och mycket om att skapa en snygg material- och färgmix trots att man rör sig i en rätt så monokrom färgpalett. Då är fårfällar en populär detalj att addera på soffan, bänken eller fåtöljen för att skapa textur och mjuka upp i inredningen.

Annons

4. En marockansk matta

Den ljusa mattan med kontrasterande mönster är en favorit i många hem. | Foto & Styling: Bo Sthlm/mäklare: Alexandra Hanwik  

En klassisk matta som synts i många hem under de senaste åren är den ljusa marockanska alternativt marockansk-inspirerade mattan med ett enkelt, kontrasterande mönster. Eftersom mattan är tidlös kommer den att hålla i sig säsong efter säsong, oberoende av nya trender.

5. Dämpade toner

Dämpade färgklickar är snyggt i den skandinaviska inredningen
Dämpade färgklickar ger liv åt inredningen. | Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Hannah Heyman för Alvhem/mäklare: Anna-Kajsa Nylander  

Färgskalan kan variera stort inom den skandinaviska inredningsstilen, men när det kommer till färgklickar är det dämpade toner av kulörerna som har blivit det populäraste stuket att satsa på – oavsett om det är rosa, orange, grönt eller rött.

Annons

6. Gröna inslag

gröna detaljer och inslag är favoriter i den skandinaviska inredningsstilen
Satsa på stort med en vägg i grönt – eller prova färgen i mindre detaljer. | Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Emma Fischer/Emma Hos för Alvhem/mäklare: Anna-Kajsa Nylander & Foto: Granit  

I hela Norden inspireras vi gärna av naturen i såväl färg- som materialval och därför är gröna inslag något som ofta syns i våra hem. Dessutom är det ett enkelt sätt att föra in färg i inredningen, utan att gå ifrån den naturnära färgskalan. Det gröna kan ta plats i både dekorationer, textilier, färgval och i växter – helt enligt din egen stil.

Läs mer: Inred med gröna detaljer – 7 trendiga tips

7. Snygga coffee table-böcker

coffee table-böcker är en snygg inredningsdetalj
Coffee table-böcker är både snygga och användbara inredningsdetaljer. | Foto: Anders Bergstedt Styling: Elli Roshandel/Nouvel Interior för Entrance/mäklare: Erika Bergholm  

Vi dekorerar gärna våra soffbord och sidobord med snygga coffee table-böcker som, samtidigt som de är fina inredningsdetaljer, även säger något om våra intressen. Dessutom erbjuder böckerna intressant läsning för såväl oss själva som för våra gäster.

Annons

Läs mer: 17 snygga (och läsvärda!) coffee table-böcker

8. Naturmaterial

Naturmaterial är en favorit i de skandinaviska inredningarna
Obehandlat trä är en favorit bland naturmaterialen i det skandinaviska hemmet. | Foto: Alen Cordic/SE360 Styling: Emma Fischer/Emma Hos för Bjurfors/mäklare: Malin Bjerkhede  

Eftersom den skandinaviska stilen ofta är avskalad och minimalistisk behövs det element som ger den lite värme och höjer mysfaktorn. Det är här naturmaterial som trä och läder kommer in, två materialval som syns i många skandinaviska hem.

9. Statementfåtöljen

Statementfåtöljen är ett självklart inslag i den skandinaviska inredningsstilen
Statementfåtöljen är en klassiker som är både snygg och bekväm. | Foto: SE360 för Bjurfors/mäklare: Hampus Åsén  

Utöver stolarna runt matbordet och lampan som lyfter hela rummet så är även fåtöljen en favorit när det kommer till statementdetaljerna i inredningen. Fåtöljen kan vara precis hur personlig som helst, men gemensamma nämnare hem emellan är att fåtöljerna är både snygga, tidlösa och bekväma. Dessutom passar de lika bra i ett hörn i hallen eller vardagsrummet som i det något större sovrummet.

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 04 december 2018
Annons