9 skandinaviska kök att inspireras av

Letar du efter ett nytt kök? Vi har listat 9 designsäkra favoriter.

Annons

Vi svenskar ligger i topp när det gäller att lägga pengar på våra kök, och vi väljer gärna design utifrån vår personlighet och livsstil.

Oavsett om du vill ha modern minimalism eller nostalgisk retro så är valmöjligheterna oändliga när det gäller köksdesign.

Vi har valt ut 9 favoriter att inspireras av just nu:

1. Reform

 
Foton: Andreas Omvik.  

Reform har samarbetat med några av Danmarks främsta formgivare och arkitekter. Nu lanserar de återigen en lyckad köksdesign tillsammans med Christina Meyer Bengtsson och danska modedesignern Stine Goya som valt att klä Meyer Bengtssons kök i guldblänkande mässing.

Annons

2. Multiform

 

Danska kökstillverkaren Multiform har lanserat Form 45, ett kök i svartoxiderat stål som vunnit det internationella designpriset Archiproducts Design Award 2017.  Med tidlösa material som stål, marmor, granit och trä har man lyckats med att skapa en minimalistisk och rå design som skapar ha-begär. 

3. Norm Architects

 
 

Norm Architects kök designat för Reform finns bland annat att beskåda i Kinfolks fina kontor och galleri i Köpenhamn. Uttrycket är enkelt och tidlöst med en exklusiv känsla där den skandinaviska stilen möter den japanska. Kökets material består av fiberbetong, bronserad tombak och rökt ek.

Annons

4. Nordiska kök

 

Nordiska kök har tagit fram kök i tre olika stilar som stylats av stylistduon och Residence-bloggarna Sundling Kickén. Ett pudergrått kök med inbyggd hylla, bänkskiva i marmor och mässingsdetaljer, ett beige kök med stramare linjer och ett grågrönt kök med en rustik framtoning. Läs mer om köken här.

5. Picky living

 
 

Inredaren Lotta Agaton har tagit fram ett kök och ett sideboard för företaget Picky Living. Luckorna är tillverkade av massivt trä från danska Dinesen, med utgångspunkt från Lottas kök i hennes studio.

Annons

6. Nordisk shaker

 
 

Nordiska kök har även tagit fram en variant inspirerad av shaker med dunkelblå skåp och industriella detaljer. Styling av Annaleena interiors.

7. Marbodal

 
 

Lotta Agaton och Pia Ulin har skapat väldigt fina stämningsbilder för Marbodals kök Signatur by Sandell.  Köket finns i en lantlig variant och en modern ljus version med Svanenmärkta stommar och luckor.

Annons

8. Tre sekel

 
 

Det mobila köket  ritades ursprungligen till Halleroeds nya studio, som drivs av inredningsarkitekterna Christian och Ruxanna Halleröd. Målet var att skapa ett mobilt kök som ger känslan av att vara ett fint klassiskt skåp när det inte är i bruk. Köket är gjort i ek, med ben i massiv körsbär och bänkskiva i svensk kalksten från Kinnekulle. 

9. Asplund

 

Asplund har uppdaterat sitt fina kök med luckor i rökt ek, för att få in den varma känslan i hemmet.

Läs också:

Spana in Reforms nya köksdesign för Ikeamöbler

Guide: Så väljer du rätt bänkskiva till ditt kök

Ikea lanserar kökskollektion – av återvunna PET-flaskor

Publicerat 09 mars 2018
Annons