De trendkänsliga stylingarna på Hemnet är ofta tidigt ute med att visa upp de senaste inredningstrenderna. Under 2019 dök både gamla favoriter och nya trender upp. Tack vare att allt fler väljer att tänka hållbart kan vi dessutom förvänta oss att se många av dessa tidlösa inslag i svenska hem under en längre tid framöver.

Här följer nio trender som dominerat på Hemnet under 2019 – och som vi fortsätter älska även 2020:

1. Hållbara, långsamma trender

Tidlös, snygg inredning i vardagsrum

Hållbara färger och former är här för att stanna. Foto: Jonas Lundberg Styling: Jonas Brandin för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Vår samtid genomsyras av en ökad medvetenhet kring hur vår livsstil påverkar miljön och aktiva val för att förändra den mot det bättre. Detta kommer vi fortsätta se mycket av under det nya decenniet, men trenden manifesterar sig just nu i torkade blommor och tidlösa nyanser av grått och beige i våra hem. Detaljer i trä och keramik är också populära och särskilt den rustika urnan som har blivit något av en it-detalj i stylingarna, enligt Hemnets senaste trendspaning.

2. Abstrakt konst

Abstrakt konst och linjer är en trend bland tavlorna på Hemnet

Line art och abstrakta motiv har seglat upp som storfavoriter. Foto: Desenio

Tomma väggar kan se kala ut och därför klär stylisterna ofta väggarna med konst och tavelväggar. Enligt den senaste trenden får motiven gärna vara abstrakta, helst i enkelt svart och vitt med linjer eller streckade motiv.

3. Rotting

Rotting är en stylingtrend på Hemnet

Rotting, särskilt i form av bauhausstolen, är en tidlös favorit. Foto: Fredric Boukari Styling: Åsa Copparstad för Historiska hem/mäklare: Mattias Öhman

Naturmaterialen har fått en uppsving och den starkast lysande stjärnan just nu är rottingen. Den syns både inom- och utomhus i form av klassiska rottingfåtöljer, soffor och som detaljer. Rottingen syns även i bauhausstolen som börjar göra en återkomst i våra hem, åtminstone om vi ska tro de snygga objekten på Hemnet.

4. Rislampan

Rislampa i vitt papper – en stylingtrend på Hemnet

Rislampan är tillbaka i nya former och gärna i storlek större. Foto: Jonas Lundberg Styling: Jonas Brandin för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Vurmen för naturmaterial sprider sig även till våra belysningsval och den trendigaste lampan på Hemnet just nu är rislampan. Allra helst ska den ha en annorlunda form och vara riktigt stor, men även den klassiska runda taklampan syns i många stylingar.

5. Klassisk grönska – med en twist

Gröna gardiner med klätterväxter i fönstret

Instagram-vänligt och ombonat med gröna gardiner. Foto: Anders Bergstedt Styling: Nouvel Interiör för Entrance mäkleri/mäklare: Jessica Fridstedt

Visst är det härligt med nya gröna trendväxter, men ibland kan de vara både svårskötta och dyra. Kanske är det därför många nu valt att satsa på mer klassisk grönska som är enkel att ta hand om. Elefantöra, monstera och palettblad är tre klassiker som syns i många Hemnet-stylingar.

Utöver klassikerna finns dock en grön trend som sticker ut. Nu vill många rama in fönstret med en “växtgardin”, som ger en bohemisk och ombonad känsla – och dessutom är riktigt fotovänlig!

6. Den blommiga soffan

Blommig soffa från Svenskt Tenn

Färgglatt, mönstrat och blommigt i ett i Svenskt Tenns Soffa 968 – en klassiker att älska år ut och år in. Foto: Svenskt Tenn

Enligt Hemnets trendspaning är den blommiga soffan årets soffa 2019. Nu vill både vi och stylisterna inreda våra hem med mer mönster och färger. Att allt fler samtidigt fått upp ögonen för att konsumera mer hållbart med vintage och second hand-möbler gör att den charmiga mönstrade soffan får en gyllene chans att blomstra igen.

7. Det skulpturala glasbordet

Soffbord i glas och matta från Layered

Gör ett statement med det skulpturala soffbordet med en toppskiva i glas. Foto: Layered

Om årets soffa har hämtat vintageinspiration så har även årets bord gjort det. Det trendigaste bordet på Hemnet är det skulpturala glasbordet. Bordet blir en tidlös statementmöbel i hemmet tack vare kombinationen av underredet och glasskivan, och vi lär få se flera fina varianter under de kommande åren.

8. Köksstyling

Kronärtskockor är en stylingtrend i köket

Kronärtskockor och olika kålsorter har blivit en ny trenddetalj i stylade kök på Hemnet. Foto: Johan Spinnell Styling: Charlotte Lindholm för Historiska hem/mäklare: Henriette Gerson

Den senaste tiden har stylister och fotografer börjat lägga allt mer krut på köket i bostadsannonser. Det får gärna vara tecken på vardagsliv i köket, som så ofta är hjärtat i hemmet. Utöver de klassiska örterna och färgglada citrusfrukterna stylar man nu gärna med gröna toner med hjälp av kronärtskockor och olika kålsorter, som ger en rustik touch.

9. 90-talsinspiration

Kalkfärg på väggarna och en röd fåtölj ger 90-talskänsla i modern tappning

Röda färgklickar och vacker kalkfärg ger oss 90-tal i modern tappning.Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Åke Åkerman

90-talet har gjort comeback i våra hem, åtminstone om vi ska tro stylisterna som står bakom objekten på Hemnet. Glada färgklickar av gult, blått, rött och grönt smyger sig in i färgskalorna och vi ser även inslag som klotformade lampfötter, enligt Hemnets trendspaning. Sedan några år tillbaka målar vi även gärna våra väggar med kalkfärg, en uppdaterad version av 90-talets svampmålade väggar.

Läs mer:

Här är de mest klickade bostäderna på Hemnet 2019

Så bäddar vi 2020 – snygg och enkel hotellbäddning