alcro a1 soffor stolar

Alcro släpper miljövänligare målarfärg

Den nya färgen A1 är baserad på biobaserade råvaror från växtriket och rekommenderas av Astma & Allergiförbundet, samt uppfyller kriterierna för Svanenmärket.

Annons

I en tid då fler och fler kräver hållbart framställda produkter i sin vardag är det inte konstigt att färgbranschen hakar på. Det kanske inte känns så länge sedan man började framställa färgen med vatten istället för lacknafta, och nu är nästa stora steg mot att framställa miljövänligare färg att använda sig, åtminstone delvis, av biobaserat material i framställningsprocessen.

Elisabet Sahlin är miljöchef på Alcro:

– Färg består generellt sett delvis av bindemedel som gör att den fäster på underlaget. I produkten A1 har bindemedlet delvis framställts av biobaserat material, det vill säga material från växtriket.

Alcro A1 stol och kruka
 

Samma kvalitet med bättre råvaror

Färgen A1 från Alcro är avsedd för målning inomhus, och ungefär en tredjedel av det material som i vanliga fall har fossilt ursprung har ersatts med biobaserade råvaror. Det medför naturligtvis en viss skepsis kring kvaliteten på färgen, men Alcro själva försäkrar att den har samma höga täckförmåga och kvalitet som det övriga utbudet hos färgtillverkaren. Själva färgburken är inte sämre, då den är tillverkad av återvunnen plast.

Annons

– Vi tror att våra kunder uppskattar att det finns möjlighet att göra ett medvetet val. Just den här produkten har minskad andel fossilt material i bindemedlet, vilket är ett steg för att minska vårt fossila beroende, säger Elisabet.

Alcro A1 soffa fåtölj kruka
 

Färgen är också inspekterad och granskad av Astma & Allergiförbundet, och menar att den uppfyller kriterierna för Svanen. Henrik Sundborg är produktchef för inomhusfärg på Alcro:

– Vi ser detta som ett första steg på vår resa mot framtidens färg, berättar han.

Men vad är egentligen framtidens färg?

– Framtidens färg är en vision vi har. För oss innebär det en färg som har en så minimal påverkan på miljön som det är möjligt, både vad gäller emissioner, produktionsmetoder och ett hållbart innehåll. Samtidigt behåller vi uppskattad prestanda och målaregenskaper, säger Elisabet.

Annons

Fakta Alcro A1

  • 1 liter räcker till cirka 8 kvadratmeter
  • Målningstemperatur: lägst 5 grader.
  • Torktid (vid 23 grader och 50% relativ luftfuktighet): klibbfri cirka 30 minuter.
  • Cirkapris: 745 kronor (2,7 liter)
Alcro A1 dukning
 
Alcro A1 fåtölj pläd
 
Alcro A1 stilleben
 
Alcro A1 byrå
 
Alcro A1 sovrum bädd
 

Samtliga foton av Klas Sjöberg.

Läs mer:

Layered lanserar mattor gjorda på PET-flaskor

Konstnären David Hockneys tavla kan bli världens dyraste

Våningen på Östermalm stylas med enbart färg

Publicerat 01 oktober 2018
Annons