Guide: Allt du behöver veta om att inreda med glasvägg

Att inreda med glasvägg är både snyggt, praktiskt och funktionellt. Men hur går man tillväga, är det något särskilt man bör tänka på – och vad kostar det?

Annons

Trenden med glasvägg är här för att stanna och mest populärt just nu är de industriinspirerade väggarna i svart stål och glas.

Läs också: 11 inspirerande sätt att inreda med den trendiga glasväggen

En glasvägg är inte bara en snygg detalj i hemmet, det är även ett praktiskt sätt att kunna avgränsa – men samtidigt öppna upp – ett rum.

– Vi märker av en större efterfrågan. Rumsavdelare i industriell design, innerdörrar, duschväggar och inomhusfönster är det många kunder som frågar efter, säger Mattias Jones, grundare av företaget Vallonia, som säljer inredningslösningar i material som trä, glas och stål.

– Många av våra kunder har köpt en bostad med öppen planlösning, men vill kunna stänga om sig och samtidigt se igenom.

Glasväggarna tillverkas i råjärn som sedan lackeras efter önskemål. Färgvalen är oändliga, men Mattias berättar att mattsvart är det flest önskar.

– Det är inte bara kulören på stålet du kan anpassa, även glaset kan göras i olika varianter, så som klart, helfrostat, spegelglas eller någon vacker färgton, säger Sofia Nihlén, ansvarig för PR och nya samarbeten på Vallonia.

Annons

Alla produkter måttbeställs och anpassas helt efter kundens behov och önskemål. Hur rumsavdelaren fästs i den befintliga väggen, taket eller golvet anpassas efter rummets förutsättningar. Allt utformas efter hur bostaden ser ut, är byggd och sedan monteras det på ett passande sätt därefter.

Tid från beställning till leverans är oftast mellan fyra och sex veckor och priserna varierar, beroende på vad det är för typ av vägg du efterfrågar.

–Eftersom vi gör allt måttbeställt är det flera faktorer som påverkar priset, som exempelvis val av glas, utseende på spröjs, storlek på väggar, dörrar, handtag och dörrtrycken, säger Mattias, men ger några exempelpriser på vanligt förekommande beställningar:

– En glasvägg med dubbeldörrar i smide och säkerhetsglas kostar mellan 30 000 och 55 000 kronor och en duschvägg i rostfritt utförande och säkerhetsglas mellan 14 000 och 25 000 kronor.

Vallonia är främst verksamma i Stockholm, men levererar till hela Sverige. Glasväggar kan även hittas hos glaspartiföretag, växthusföretag och smeder.

Är du inte i behov av några särskilda mått är ett tips att kika på loppisar, auktioner och andrahandssajter efter gamla industri- eller fabriksfönster.

Läs också: Veckans snyggaste hem: Glasväggar, svärta och exklusiva detaljer

Annons