Amelia Widell listar sina 10 drömsoffor

När Amelia Widell inte kunde hitta den perfekta soffan designade hon några själv. För Residence listar hon sina 10 favoriter.

Annons

20 år gammal drev Amelia Widell inredningsbut­iken Maroc på Södermalm och därefter arbetade hon som livsstilsfotograf och inredningsstylist. Men mest känd är hon kanske som grundare av den välbesökta portalen Lovely life eller som en av Sveriges mest lästa interiörbloggare. Alla dessa tidigare erfarenheter och strängar på lyran visade sig ha ett gemensamt och ständigt återkommande dilemma – jakten på den ultimata soffan!

Därför föll det sig helt naturligt att Amelia, när hon sprang på en bekant som sysslar med möbelproduktion, frågade varför det var så svårt att hitta snygga och bekväma soffor till ett överkomligt pris. Hans snabba svar: »Varför designar du inte en egen?« resulterade i en helt ny karriär för Amelia.

Efter snabbstudier i CAD-program och möbelproduktion lanserade hon i höstas sitt eget möbelvarumärke Melimeli home som tack vare sammet- och linne­sofforna Luca och Blanca gjorde omedelbar succé.

Annons

För att få till komforten har sofforna bara en enda stor sittdyna och är så pass djupa att två personer kan ligga bekvämt:

– Då slipper man fula schäslonger, säger hon.

Priset ligger runt 20 000 kronor beroende på utförande.

I höst följs succén upp med två mattor, sängkläder, en fåtölj och en sittpuff.

Här är Amelias tio drömsoffor:

 1. Luca

AmeliaWidell_Melimeli_SoffaLuca
 

”Grundtanken när jag designade mina soffor var att de skulle vara bekväma men utan schäslong. Därför har båda mina soffor, Luca och Blanca, bara en sittdyna. Då slipper någon sitta eller ligga på skarven. Dessutom är de extra djupa och kan beställas med ytterligare djup.”

Annons

Luca, Amelia Widell, 19 900:-

2. Kelly

KellyWearstler_SouffleSettee_fso14003_color.blktr_view.2-kopia
 

”Jag älskar Kelly Wearstlers karakteristiska inredningar där inget hålls tillbaka. Den här skinnsoffan är dock mer rock’n’roll än hennes vanliga design. Den känns feminin och kaxig på samma gång och har en massa pondus!”

Souffle settee, Kelly Wearstler, 125 000:-

3. Tufty Too

”En modern italiensk modulsoffa som ger edge till hemmet på en gång! Den har det där djupet jag alltid letar efter och den låga 70-talsfeelingen som jag tror att fler och fler vill ha just nu.”

Annons

Tufty too, Patricia Urqiola, pris per del, från 26 800:-, Finns hos B&B Italia.

4. Monroe sofa

MonroeSofa_IrvingPlace_1431779_bruno_smoke_a_1-kopia-2
 

”En vacker soffa som ger mig härliga associationer till fransk film. När jag designade min Blancasoffa inspirerades jag av dess ständigt aktuella former, men jag gjorde min soffa i en bekvämare variant.”

Monroe sofa, Irving place, 32 000:-, Finns hos Abc home.

5. Josef Frank

Svenskt_Tenn_Sofa-Liljevalchs_brown-velvet_front-kopia
 

”Med sitt djup på 140 centimeter går det nog inte att hitta en bekvämare soffa än Josef Franks Liljevalchs. Bäst gillar jag den när den är klädd i det svarta tyget Teheran. Det är verkligen soffornas soffa och man hittar den lika ofta hos mormor som hos musikvideoregissören!”
Liljevalchs, Josef Frank, 104 000:-, Svenskt tenn.

Annons

6. Andersen & Voll

REST_3-seater_steelcut_trio_2_133_low-kopia_2
 

”En clean möbel i skandinavisk stil. Den bulliga formen känns härligt inbjudande samtidigt som soffan är väldigt funktionell och lättplacerad.”

Rest, Andersen & Voll,  30 900:-, Muuto

7. Kagan

Soffa-kopia-2
 

”Den här skulpturala soffan andas fashion. Med sin kantiga form är den kanske inte den typiska tv-soffan men sådana behövs också. Har man plats med en Omnibus blir den nästan som en skulptur i hemmet.”

Annons

Omnibus I sofa, Vladimir Kagan, 50 000:-/del, Gucci.

8. Togo

Togo_LigneRoset_4398913_z
 

”Jag ser mer och mer 70-talsreferenser smyga sig in i de svenska hemmen just nu och därför ligger den ständigt aktuella Togo-soffan högt upp på min önskelista. Skulle jag inte ha mina egna soffor hemma så skulle jag antagligen investera

i en Togo i naturläder.”

Togo, Michel Ducaroy, 35 400:-, Ligne roset.

9. Arc sofa

ArcSofa_SEATING031-A-900x600-kopia_2
 

”Jag gillar den här 60-talssoffan för att den

Annons

är kurvig men samtidigt enkel i sin look.”

Arc sofa, Bourgeois bohème atelier, 100 000:-, kan hittas på auktion.

10. Le corbusier

lc3-sofa-by-le-corbusier-for-alivar-31-kopia
 

”En modern klassiker som bara blir snyggare med åren. Jag ångrar fortfarande att jag inte slog till på den ljusblå med röda stålramar som jag såg på Bukowskis för några år sen.”

LC3, Le corbusier, 27   600:-, Bukowskis.

Läs även:

Min inredningsstil: Möbeldesignern Amelia Widell

Amelia Widell lanserar ny soffa som får oss att längta till vår

Guide: Så väljer du rätt soffa

Annons