Artispelisse – företaget som säljer unikt utvalda vintagemöbler

Intresset för heminredning har sannerligen vuxit under pandemin då vi spenderar så mycket tid i våra hem och det har även intresset för second hand och vintage. Nu finns det ett nytt företag som erbjuder unikt handplockade vintagemöbler – nämligen svenskägda Artispelisse.

Annons
Blocket: Det här sökte vi på mest under kategorin ”möbler och inredning”
Blocket: Det här sökte vi på mest under kategorin ”möbler och inredning”
1:16

Det har sedan lång tid pratats om att vi inte bör köpa nya produkter och möbler för att skona miljön – och att det faktiskt finns produkter som håller för att användas ytterligare ett tag. Dessutom har intresset för att ta vara på möblemang och interiör vuxit, inte minst under denna pandemi då många varit försiktiga med sin ekonomi. Samtidigt som fler och fler valt att lägga energi på att bona om i hemmet: platsen där vi spenderar mer tid än någonsin.

Under december släppte även Blocket en lista över vad som toppat deras listor under året och starkt framträdande var just inredning. En något nyare aktör på marknaden för vintage är svenska paret Lisa Emanuelson och Niclas Franzén med sitt företag Artispelisse. Inredningsföretaget har sin bas i Sverige med också i södra Frankrike där Lisa och Niclas har sitt hem, Villa Juli.

Intresset för begagnad inredning har funnits där sedan länge, men tog ordentlig fart när de själva renoverade deras B&B Villa Juli.

Annons

– Vi insåg snabbt att Provence, som har mängder av fantastiska loppmarknader och antikaffärer, var rena rama guldgruvan för högkvalitativa och prisvärda vintagemöbler, säger Lisa Emanuelson i ett pressmeddelande.

Idén bakom Artispelisse

Då budgeten för renoveringen var begränsad så var det ett ganska så självklart val att satsa på återvunna möbler, men paret anser även att antika möbler dessutom är vackrare, även om de gärna blandar gammalt med nytt. Men de har inte begränsat sig till att bara köpa möbler utan också golv.

Begagnade golvplattor hos Artispelisse
När Lisa och Niclas själva letade golv till sitt Villa Juli upptäckte de även att de kan sälja plattor second hand.  

– När vi letade golv till villan dök vi på en hemsida som sålde återvunna hexagonplattor från ett gammalt slott i norra Frankrike. När vi såg plattorna insåg vi på en gång att vi aldrig skulle kunna tänka oss något annat typ av golv. Dels för att det var så otroligt vackert, men också för att det är en bättre och mer hållbar lösning för klimatet att köpa återvunnet, säger Lisa i pressmeddelandet.

Annons

Själva idén om att starta ett företag som säljer vintagemöbler tog fart under pandemin när Frankrike införde lockdown och paret fick stänga ned sitt Villa Juli. Då var Lisa och Niclas tvungna att tänka innovativt och skapa nya typer av inkomstkällor.

– Många av våra gäster genom åren har varit svenskar och de har alltid visat stort intresse för våra möbler och inredning. Så vi kom på idéen att om nu svenskarna inte kunde ta sig ner till oss i Frankrike så kunde vi ta Frankrike till svenskarna istället och så föddes Artispelisse, säger Lisa Emanuelson.

De hetaste vintageprodukterna just nu

Paret ser just nu att det finns ett stort intresse för riktigt gamla antikviteter i till exempel äkta silver och brons, men också bric-a-brac – med annat ord: kuriosa. Annars är produkter med en gedigen historia populärt samt en salig blandning av färgat glas, speglar, marmor, provensalska stora lerkrukor, och rustika bord i trä – allt ifrån skrivbord till sängbord och matbord.

Antika möbler går att köpa hos svenskägda Artispelisse
Produkter med en gedigen historia brukar vara populärt hos kunder som köper antikviteter.  

– Art Deco med sin elegans och Art Nouveau med sin organiska och asymmetrisk form är alltid populärt, berättar Lisa i ett pressmeddelande.

Annons

Lisa Emanuelson ser positivt på återvinningstrenden då det ligger i tiden att tänka på miljön och att det är lika bra att vänja sig vid det då är ett självklart alternativ i framtiden.

Så ska du tänka om du handlar vintage

  • Lisa Emanuelson tycker att vintageshopping ska handla om glädje, man behöver inte tänka på nån viss trend – utan istället ska man ta sin tid och strosa runt och hittar du nåt du vill ha ska du inte tveka på att slå till. Du vet aldrig när den köpchansen kommer igen.
  • Är du intresserad av produktens historia, tveka inte heller att fråga personen du köper av om den vet något om prylen. Kolla även efter stämplar eller signering som kan vara ledtrådar till objektets historia.
  • Kolla även igenom produkten ordentligt efter oinbjudna gäster, som mögel eller insekter. Rengör även din produkt när du köpt den, men tänk på att göra det skonsamt om det är textilier.
  • Bästa tiden på året för att shoppa antikviteter i Franrike är i april – då drar loppisperioden igång och det kryllar av både mat- och antikmarknader, särskilt i Paris och Provence.
Publicerat 04 mars 2021
Annons