balkong tips och inspiration

Balkonginspiration: 8 detaljer som gör balkongen mysigare

Vill du inreda balkongen till ett härligt extrarum att trivas i både vår, sommar och höst? Här är tipsen som förvandlar din balkong till en mysig oas!

Annons

Inred balkongen så den blir både inspirerande och användbar på samma gång. Utöver praktiska möbler så är det de personliga detaljerna som gör en balkong till den där drömlika platsen att tillbringa såväl soliga morgnar som ljumma kvällar på.

Vi tipsar om åtta sätt att göra balkongen lite härligare att hänga på!

1. Inred med färg

Mysig balkong i Göteborg med textilier och växter
Foto: Anders Bergstedt Styling: Josefsson Ljung för Entrance/mäklare: Erika Bergholm  

Från kulörta ljusslingor, krukor och blommor till textilier i sommarens finaste nyanser av solgult och pasteller. Balkongen är det perfekta rummet i hemmet att våga gå loss med färg i, särskilt då basen ofta är neutral. Prova dig fram genom att addera färgglada detaljer pö om pö, för att få till just den stilen du vill ha.

Annons

2. Inred lågt

Mysig balkong med låga möbler och möbler på golvet
Foto: Granit  

Vrid upp mysfaktorn på balkongen genom att inreda lågt. Stora, inbjudande sittkuddar eller loungemöbler, låga sidobord, krukor i olika nivåer och en matta som mjukar upp balkonggolvet skapar en trivsam oas även mitt i stan.

3. Addera ett parasoll

Fin balkonginredning med parasoll
Foto: Ikea  

En balkong i söderläge är underbar på sommaren när man vill fånga alla solstrålar. Men det kan också bli lite väl varmt om man vill äta utomhus eller sitta på balkongen i timmar. Inred då med ett parasoll för att skapa skuggplats.

Annons

Ett hopfällbart parasoll är praktiskt och gör det enkelt att variera inredningen på balkongen. Kvällstid kan du lämna parasollet uppfällt och dekorera med en ljusslinga för extra myskänsla.

4. Bädda in med grönska

Mysig och fint inredd balkong med mycket växter
Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Åke Åkerman  

Ute efter medelhavsvibbar mitt i stan? Rama in hela balkongen med grönska av olika slag för att skapa en känsla av en sprudlande oas! Grönskan ger dessutom ett visst insynsskydd på balkongen, vilket kan vara skönt om balkongerna i huset ligger tätt intill varandra.

Annons

5. Lägg grunden med golvet

mysig balkong med matta på balkonggolvet
Foto: Anders Bergstedt för Entrance/mäklare: Jonathan Liljegren  

Oväntat mycket av myskänslan på balkongen kan faktiskt sitta i golvet. Ett slitet golv ger inte intrycket av att uterummet har fått särskilt mycket kärlek. En trall samt en matta på golvet ramar in balkongen, ger den ett lyft och fulländar den mysiga rumskänslan utomhus.

6. Välj detaljer du älskar

Inred inte med detaljer och möbler som du inte vill ha eller har nytta av på balkongen, bara för att många har dem. Gör inte som alla andra, utan satsa på det som ger just dig glädje på din balkong!

Annons

Det kan vara att du hellre förlänger köket och prioriterar grillen över den stora myshörnan eller att du planterar ett citronträd istället för blommor och vice versa. Försök inte att få in allt på den lilla balkongen, utan satsa på det som du gillar och använder – det kommer göra balkongen både personlig, funktionell och trivsam!

7. Inred med en hängmatta

Balkong med hängmatta
Foto: Granit  

Den ultimata detaljen för en mysig balkong är utan tvekan hängmattan. Om du har plats på balkongen och gärna tillbringar lässtunden utomhus under sommaren kan det här vara rätt detalj att prioritera.

Annons

Tips! Satsa på en variant som är enkel att hänga undan när ni är fler som ska samsas om utrymmet på balkongen eller kombinera med stora sittkuddar på golvet för att göra plats åt dina vänner.

8. Lys upp

Mysig modern balkong med kvällsbelysning
Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling  

Sommarkvällarna må vara ljusa, men för att göra balkongen mysig året om behövs det belysning. Satsa på varmt ljus för en mysig stämning. Blanda gärna olika typer av ljuskällor, som lyktor, ljusslingor och levande ljus, samt placera dem både högt och lågt för att komplettera den mysiga balkonginredningen.

Annons
Balkong med mysig belysning
Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling  

Läs mer:

16 snygga compact living-möbler för en liten balkong

Utomhusmattor till balkong och uteplats – 15 fina köp

Odla på balkongen! 12 snygga miniväxthus i butik nu

Annons