Bolon bjuder upp!

Golvföretaget anlitar Operans succékoreograf för avancerad filmproduktion.

Annons

Fyra par skor steppar på ett vackert vävt golv. ­Plötsligt blir vad som först såg ut som små håriga ben i lågskor, till armar som så småningom lyfts upp och vi ser fyra dansare röra sig i takt till en vävmaskins rytmiska rasslande. Plasttråd lindas runt kroppar och blir till kläder …

Det är en suggestiv och vacker film. Och den handlar om vinylgolv från Ulricehamn.

»Ett bra material att skapa konst av«, skrattar Alexander Ekman, 29, svensk koreograf med en internationell karriär i full sving – Alexander har bland annat hunnit med att jobba i USA, Tyskland, Nederländerna och Belgien. Under hösten är han aktuell med en helt ny iscensättning av Svansjön på Oslos Opera. »Bland annat ska vi fylla scenen med 6 000 liter vatten …«, berättar han. Och i Stockholm påbörjas just arbetet med en stor, än så länge hemlig, produktion. Annica och Marie Eklund från golvföretaget Bolon – störst i världen på vävda vinylgolv som produceras helt och hållet i Ulricehamn – har lyft familjeföretaget Bolons varumärke under de senaste åren, från världens bästa förtältsmatta till Armanis butiksfavorit, med hjälp av just uppseendeväckande designarbeten med namn som Cappellini och Jean Nouvel. På kundlistan finns Google, Mercedes-Benz, Adidas, Reebok och Sheraton.

bolon film
Filmen The Contradiction of silence visades under Stockholm design week för att lansera Bolons nya golvkollektion Silence.  

Kontakten med Alexander togs efter att systrarna hade sett några filmer med hans arbeten.

»Jag blev helt tagen, Alexanders estetik kändes helt klockren. Vi älskar att jobba med unga kreativa som driver vårt företag framåt. Sedan var vi lite rädda för att Alexander skulle vara svår och tacka nej«, säger Annica.

Annons

»Jag fick i princip helt fria händer av Marie och Annica, så det kändes direkt som ett spännande projekt«, säger Alexander som omedelbart fick idéer kring hur han skulle ta sig an filmen.

Att arbeta med avancerade visuella uttryck blir allt viktigare i dag, intygar Annica och Marie.

»Vi vill verkligen utmana oss själva. Att se den här inspelningen där 50 personer skapar något sådant på tre dagar, var otroligt lärorikt«, säger Marie.

»Man får en inblick i andra branscher och respekt för andras yrkes­kunnande.« Den nya golvkollektionen av Bolon heter Silence, design­mässigt har de influerats av naturen i Ulricehamnstrakten och klassiska parkettläggningar. Alexanders film heter The contradiction of silence och visades på Snickarbacken 7 i Stockholm i samband med Stockholm design week under vecka 6. Nu kan du se filmen här.

bolon och alexander ekman
Ett golvföretag i Guldfoajén på Kungliga Operan i Stockholm? Systrarna Marie och Annica Eklund satsar på djärva samarbeten, här med succé­koreografen Alexander Ekman.   
bolon marie annika eklund
Annica , Marie och Alexander poserar på Kungliga Operans scen.  

 

Publicerat 21 februari 2014
Annons