basta-bockerna-inredning

De 10 bästa böckerna inom inredning

Skönlitteratur och romaner i all ära – men ibland vill en bara lägga sig ner i soffan och inspireras av vackra hem och miljöer. Här har vi samlat de bästa inredningsböckerna, lika snygga som inspirerande!

Annons
Boken Colorful av Pia Ulin och Lotta Agaton
 
The Kinfolk Home – Interiors for Slow Living
 
green interiors3
 
Annons

Pia Ulin och Lotta Agaton – Colourful 

Boken Colorful av Pia Ulin och Lotta Agaton
 

En inblick i tio års samarbete mellan två tungviktare; stylisten Lotta Agaton och fotografen Pia Ulin. Här passerar en rad fantastiska hem i revy och som väntat med två som kommunicerar i bild är fotografiet i fokus. Förord av Hanna Nova Beatrice om ett samarbete som utvecklats genom ett decennium med Sverige som bas.  

Annons

Cilla Ramnek – Från ateljén – en bok om att göra

CillaRamnek
Foto: (t.h) Patric Johansson  

Allkonstnären och kreatören Cilla Ramnek upphör aldrig att fascinera. Hennes senaste bok är en bok om att göra, en djupdykning i hennes myllrande värld med konst, hantverk, skapande i det breda spektrat. Läsaren möter virkade arbeten, ommålade möbler, inredningar, skulpturer och installationer från Cilla Ramneks hem, ateljén och offentliga miljöer. Läs mer om boken här.

Ilse Crawford – A Frame for Life

A Frame For Life Ilse Crawford
Foto: Artilleriet  

Inredaren och designern Ilse Crawfords böcker är de mest inspirerande i alla kategorier; de varvar hennes tankar om hem, miljöer, inredningar och möbler hon skapat med generösa inblickar i hennes liv, filosofiska tankevärld, barndom, det egna hemmet och studion. 

Annons

James Irvine

James Irvine
Foto via: Dezeen  

När den engelske formgivaren James Irvine gick bort för två år sedan for en stöt genom den internationella designvärlden. ”James tillförde ett hjärta i en hårt konkurrensutsatt bransch. Alla blev lite vänligare när han var i närheten. James hade stor respekt för sina läromästare och ville vara generös tillbaka genom att hjälpa unga formgivare” sa Sandra Asplund, som driver butiken Asplund i Stockholm, i en beskrivning av honom. Boken är en generös hyllning till honom med texter av toppdesigners som Jasper Morrison, Thomas Sandell, Marc Newson. Läs mer här. 

Annons

The Kinfolk Home – Interiors for Slow Living

The Kinfolk Home – Interiors for Slow Living
 

Livsstilstiteln Kinfolks andra bok med fokus på inredning och ”slow living” tar läsaren på besök i hem över hela världen, varvat med en del kåserier och reportage. Det är en matig bok, ibland med överdos på lyckligt regissserade familjer som ler in i kameran, och kanske aningens för fullmatad med hem. Men ger man den tid, läser och tar in den i lagom doser är den utan tvekan både välgjord och inspirerande. 

Annons

The Monocle Guide to Cosy Homes

Monocles guide to cosy living
 

En paradox naturligtvis – businessmagasinet Monocle står för precis allt annat än ”cosy” i sin layout och tonalitet. Och visst är deras ”mysbok”  hård i sitt bildspråk på traditionellt Monocle-manér. Men boken är ändå inspirerande och matig, om boendet som sådant, sakerna vi omger oss med, städer som får oss att må bra eller mindre bra, allmänt välmående förknippat med hemmet. 

Stafford Cliff – Home: 50 Tastemakers Describe What It Is, Where It Is, What It Means

stafford-cliff-home
Foto via: nocali.de  

En klassiker av Stafford Cliff från 2007, med besök hemma hos 25 välkända personligheter som bjuder på valda vinklar ur sitt hem – men framförallt, och detta gör den till en bok att spara – så är det deras ord om boendet och hemmets betydelse för dem, hur det format dem och vad som är viktigt för dem i dag, som gör att den särskiljer oss. Här får vi dela heminsikter med Paul Smith, Donatella Versace, Li Edelkoort, Terence Conran mfl. 

Annons

Residence – My Residence

my-residence
Foto: (t.v) Grandpa, (t.h) Therese Sennerholt  

Vårt eget lilla bookazine, som väl får ses som en best of från de senaste två åren i tidningen, förvånade oss själva. Med ambitionen att lyfta Sveriges bästa hem gick det upp för oss att bilden av det svenska hemmet utomlands – som vitt, minimalistiskt och aningen prytteltomt – inte gäller alls längre. Till försäljning under hela 2016, internationellt, ser vi att vi sprider en mer vitaliserad och varierande bild av det svenska hemmet i dag.

Annons

Coffeklatch – Greenteriors

green interiors
 

Det ökade intresset för att inreda med växter i hemmet gav det belgiska online-magasinet Coffeeklatch iden till en inredningsbok helt med fokus på detta. I deras bok Greenteriors möter vi 18 hem där gröna växter är en stor del av inredningen. ”Växter är den nya matlagningen. Vi börjar i allt större utsträckning se växter som ett sätt att inreda inomhus, lite som en trendig accessoar” säger de själva. Läs mer här. 

Sköna Hem – samtida svensk inredning 

skona-hem samtida svensk inredning
 

Tidningen Sköna Hems bästa hemreportage, varvat med inredningstips från deras inredare och trevliga texter på svenska. Det tråkiga omslaget till trots, innehållet är välgjort och bläddervänligt och layouten inspirerande, med fokus på klassiska och mer traditionella hemmiljöer. 

Annons