10 eftertraktade Ikeamöbler att sälja på auktion

Att köpa Ikeamöbler på auktion är en rådande trend och vissa produkter är mer eftertraktade än andra.

Annons

Ett av Ikeas kännetecken är att erbjuda fina och funktionella möbler för en billig peng, men det är inte alltid fallet när gamla Ikeaprylar går under klubban.

De senaste fem åren har intresset att handla Ikeamöbler på auktion och köp- och säljsajter exploderat, men självklart gäller det inte allt från den svenska möbeljätten.

Möbler från 50- och 60-tal har varit – och är – fortfarande överlägset mest populära, men även 70-talet är på uppgång, berättar Andreas Siesing, värderingsman på Bukowskis.

Han ser en tydlig trend gällande vilka produkter som är särskilt eftertraktade bland köpare – och har du någon av dessa hemma kan du troligtvis tjäna en hacka om du skulle vilja sälja.

Läs omer: Så fyndar du gamla Ikeamöbler på auktion – här är expertens bästa tips

Experten presenterar: 10 eftertraktade Ikeamöbler på auktion just nu

1. Dino

– Barnstol av lackerat stålrör som var urtrendig runt decennieskiftet 1970. Formgivare är den mycket intressanta duon Charlotte Rude och Hjördis Olsson-Une.

2. Kontur

kontur
 

– En fröjd för både ögat och ryggen. En av många Ikeafåtöljer i plast med fin komfort.

3. Troja

– Ett praktexempel på högklassig, dansk kvalitet i teak. Den är formgiven av Kai Kristiansen och hade premiär i 1960 års katalog.

Annons

4. Pop

– Spånskivebord i blå, vit eller röd lack. Erik Wørts, en av Ikeas mest framträdande möbelarkitekter under flera decennier, svarade för formen.

5. 182

– En 2,8 kilo tung taklampa av mattbehandlad kopparplåt med infällda glassigill. Under 1960- och 1970-talet höll en stor del av belysningssortiment hög kvalitet och flera välrenommerade producenter levererade armaturer till Ikea.

6. Rakel

– En nätt vägghylla, lagom stor för boken, väckarklockan och vattenglaset. Ett fint exempel på hur en till synes oansenlig produkt fått mervärde genom att den identifieras som en del av folkhemmet.

7. Skye

– Vilomöbel för 80-talsyuppien. I detta utförande kostade den år 1987 1 825 kronor.

8. Scriva

– Ikea när det är som bäst. Närmast sensationell 50-talsform av Gillis Lundgren som år 1957 kostade 190 kronor.

9. Vilbert

– Melaminbelagda träfiberplattor i glada färger av världsstjärnan Verner Panton. År 1994 kostade stolen 675 kronor.

Annons

10. Torpet

– Fin allmogestol av Karin Mobring som formgav många minnesvärda produkter för Ikea. Modellen var monterbar, vägde åtta kilo och kostade i 1975 års katalog 84 kronor i vit lack och fyra kronor mer i röd lack.

Foto: Bukowskis

Läs mer: 

7 klassiska designstolar som är lika trendiga nu som då

Lär dig urskilja kvalitetsmöblerna på Ikea – 5 tips

Naturnära material och dämpade toner – så ser julen 2016 ut på Ikea

Annons