De trendigaste drinkarna 2016 enligt Stockholms främsta bartenders

En drink är inte längre synonymt med en grogg utan är istället ett gediget hantverk med flera, inte sällan annorlunda, ingredienser. Idag använder vi drinken som ett sätt att spegla vår omvärld på och blandar gärna in andra råvaror som tidigare varit unika för matlagning.

Annons
Klassiska drinkar som Old Fashioned och Dry Martini.
Klassiska drinkar som Old Fashioned och Dry Martini.  

Den tydligaste trenden inom drinkvärlden 2016 är klassiska drinkar som blivit upphottade. Det är vad flera av Stockholms bästa bartenders har att säga om saken. Vi pratade med några av Stockholms krogar och barer för att ta reda på mer.

Paulo Rodriguez, barchef på Opera Brasseriet.

1. Vilka drinkar var trendiga och beställdes ofta under 2015 enligt dig?

– Drinkar har mer och mer de senare åren blivit en självklarhet innan middagen eller under ett besök på ett erkänt bra cocktailbar. Min erfarenhet efter 15 år i branschen visar att trenderna går från vintage till moderna versioner på gamla klassiker. 2015 så kan man säga var rom-året. Rom har alltid vart i toppen, men under 2015 kom en trend när bartenders gör versioner av daiquiri, mojito och pina colada. Tack vare detta har romen gjort en comeback.

Annons

2. Vilka tre drinkar ser du bli de trendigaste detta år, 2016?

– I år kommer det att vara gin-året. Gimlet med sin sur-torra karaktär kommer att gå hem. Gin tonic är också en drink som håller på att slå igenom med nya tonics på gamla recept och olika smaker. Ginen i en GT har aldrig var viktigare än idag. Så som mikroöl så har vi nu fullt med mikrogin på marknaden. Tredje drinken som kommer att bli en hit i sommar tror jag kommer bli en Tom Collins med smak, t.ex. grönt te som man gör på infuserad gin, citron, sockerlag och något lyxigt sodavatten.

3. Finns det några speciella ingredienser som kommer bli trendiga under 2016?

– Ingredienser 2016 kommer för oss på Brasseriet att bli kontraster. Vi har till exempel några nya drinkar med hallon och lakrits, singelmalt whisky och mögelost som kommer på vår nästa drinkmeny. Vi kommer att jobba närmare som ett kök jobbar med smaker och kombinationer. Min favoritingrediens för tillfället är honung och banan.

Annons

Ludvig Grenmo, barchef för Linje Tio och Paradiso, nominerade till Årets Bar 2016 i prestigefyllda Gulddraken.

1. Vilka drinkar var trendiga och beställdes ofta under 2015 enligt dig?

– Oftast är det två olika saker. Är det trendigt så brukar det vara en mindre skala människor som beställer, men när det beställs ofta så är det en etablerad cocktail. Whisky Sour och Moscow Mule är nya Mojitos. De beställs ofta. Trendigt 2015 var drinkar med lite lägre alkohol (drinkar med starkviner, vermouths och bubbel).

2. Vilka tre drinkar ser du bli de trendigaste detta år, 2016?

1. Daiquiri.

2. Bellini.

3. Rickey’s (drinkkategori med sprit, sodavatten och mycket lime).

3. Finns det några speciella ingredienser som kommer bli trendiga under 2016?

– Ja, det syns att ingredienser som man normalt ser mer i matlagning hamnar på drinklistor. Jag tror på mycket kryddor 2016. Mer avancerad drinkskapning och nya tekniker underlättar för oss att använda mer råvaror i flytande form än förr – vilket är väldigt spännande!

Annons

4. Om man vill imponera med en drink på hemmaplan, vilken rekommenderar du?

French 75

3 cl bra Gin

2 cl färsk citronjuice (färsk!)

2 cl sockerlag (1 del socker, 1 del vatten, koka ihop)

– Skaka i en syltburk, hårt som tusan med massvis med is. Sila genom en tesil i ett fint glas, lämna lite plats i glaset och toppa upp med champagne. Elegant och skitgott! Klassisk drink från 1920-talet.

Milano

– Tag aperol och lägg ner hela kaffebönor. En böna per deciliter räcker. Låt bönorna ligga hela i två timmar. Sila därefter av. Tag 5 cl aperol med kaffeinfusion, häll i lags med is och toppa med tonic. Garnera med citron. Typ den godaste drinken någonsin!

Isac Melander, barchef, Nosh & Chow.

1. Vilka drinkar var trendiga och beställdes ofta under 2015 enligt dig?

– 2015 kändes som att Whisky Sour och Old Fashioned-vågen fortsatte, väldigt mycket brun sprit generellt.

2. Vilka tre drinkar ser du bli de trendigaste detta år, 2016?

Annons

– Jag tror att 2016 innebär ännu fler klassiker. Gästerna har blivit ännu mer kunniga på vad de tycker om och hittat ”sin” klassiker. Jag tror att vi kommer få blanda mycket Negroni, Tom Collins och Margarithas och varianter på dessa. För mig blir det Bulvardier (bourbon istället för gin i Negronin) Grapefruit Collins (grape och peychuard bitters istället för citron i en Tom Collins) och Tommys Margaritha (agavesirap istället för apelsinlikör i Margarithan).

3. Finns det några speciella ingredienser som kommer bli trendiga under 2016?

– Svårt att svara på men jag tror att salt kommer bli 2016 års grej. Vi har alltid varit duktiga på att jobba med salt i matlagning och detta år tror jag att vi även kommer få se det en hel del i drinkar. Sen hoppas jag att vi kommer få se mer närodlade produkter, typ havtorn, åkerbär, salmbär osv.

4. Om man vill imponera med en drink på hemmaplan, vilken rekommenderar du? 

Annons

– Jag tycker att man ska frysa sin egen is. Ett superenkelt sätt är att frysa in vatten i en vanlig GB-glass-förpackning, ta fram brödkniven och knacka loss stora härliga bitar. Koka ditt eget sockerlag, hälften vatten hälften socker. Om du vill jobba med citrus; köp färsk frukt och pressa ut juicen.

Två enkla och ”coola” drinkar:

Boulvardier

20 ml Bourbon (typ Makers Mark)

20 ml Campari

20 ml söt Vermouth (typ Antica formula)

– Rör detta med din egen frysta och hackade is, servera i ett whiskyglas på en av dina egna isbitar, garnera med en apelsinzest (denna får du enkelt till genom att ta din potatisskalare och skala av en bit av skalet på apelsinen).

French 75

20 ml Gin

20 ml av din färskpressade citronjuice

20 ml av din hemkokade sockerlag

Champagne eller något annat bubbel

– Skaka detta med is i någon form av behållare som håller tätt, t.ex. en syltburk eller liknande. Sila upp detta i ett cocktailglas eller litet vinglas, toppa med bubbel.

Annons

Thomas Bolander, Andreas Strömqvist och Jens Dahlberg – 20hundra5, nominerade till Årets Bar 2016 i prestigefyllda Gulddraken.

1. Vilka drinkar var trendiga och beställdes ofta under 2015 enligt er?

– Skulle säga att sourdrinkar som t.ex. Whisky Sour och liknande har stått högt upp på gästers önskelista även detta år, vilket är väldigt kul för det går att göra många olika varianter. Även Old Fashioned med varianter har hållit i sig.

2. Vilka tre drinkar ser ni bli de trendigaste detta år?

– Svårt! Vi tror att till sommaren kommer lågalkoholhaltiga drinkar som Spritzers eller varianter på dem vara i fokus. Sen så tror vi på innovativt, lekfullt och annorlunda presentationer.

3. Finns det några speciella ingredienser som kommer bli trendiga under 2016?

– Yuzu har förekommit en del både i matlagning men även när man blandar drinkar. Yuzu tros vara en hybrid av sur mandarin, Pommerans och Citrus ichangensis. Sen har vi själva jobbat mycket med ananas och kommer fortsätta med det.

4. Om man vill imponera med en drink på hemmaplan, vilken rekommenderar ni?

4 cl Snaps

1 cl Amaretto

3 cl Citronjuice

2 cl Sockerlag

– Häll samtliga ingredienser i en shaker. GLÖM INTE IS! Skaka allting ordentligt så den blir kall. Vill man kan man ha i en äggvita för att få upp lite crema och fin presentation.

2 cl gin

2 cl fläderlikör

En knippe mynta

– Toppa upp med kall cava eller prosecco alternativt sodavatten eller sprite om man vill ha det lite sötare.

Annons