Folkform är upptäcktsresande. Duon, bestående av Chandra Ahlsell och Anna Holmquist, startade för tio år sedan och påbörjade sin färd genom materialen, ofta sådana som andra rynkade på näsan åt: masonit, fuskläder, aluminium, mdf och lättbetong. De blev besatta av fabriker, stenbrott, glasbruk och gjuterier där de ympade in hantverk i de industriella processerna. Med förkärlek för det pixligt kantiga förvandlade de låga material till lyx i en sorts designalkemi, vred standard till ny skönhet i en pågående undersökning av hur vi läser och statusladdar föremålen i våra liv. Duon har även ritat fin belysning, till exempel Suburban skyline (Örsjö belysning) där inspiration kom från miljonprogrammets oglamorösa silhuett. Nu väljer Folkform tio favoriter från lampornas värld.

skyline

Suburban skyline, Folkform, 25 000:-, Örsjö belysning.

1. Suburban skyline, Folkform, 25 000:-, Örsjö belysning.
– Vi ville skapa en ny typ av kristallkrona, omodernt praktfull och stramt supermodern, en armatur som tar för sig. Lampan speglar en urban silhuett. Som ett skuggspel, en lysande stad som svävar i luften.

Captain Flint, Michael Anastassiades

Captain Flint, Michael Anastassiades, ännu ej prissatt, Flos.

2. Captain Flint, Michael Anastassiades, Flos.
– Vi såg Anastassiades nya arbeten för Flos i Milano i år och var tvungna att stanna upp lite extra och betrakta proportion och volym. Det ser enkelt ut, men det krävs enorm formkänsla för att landa rätt.

10 lampor_3

Crescent light, Lee Broom, 13 950:-, Artilleriet.

3. Crescent light, Lee Broom, Artilleriet.
– Hos Lee Brooms senaste gillar vi den svaga förskjutningen av den klassiska klotformen som skapar ett starkt uttryck.

 

phe-tl-mesh-1

Punched wire mesh lamp, 18 530:-, Piet Hein Eek.

4. Punched wire mesh lamp, Piet Hein Eek.
– Piet tar kompromisslöst fram sina egna kollektioner. Ofta i råa metalliska material som han sammanfogar med nitar eller synliga skruvar. En ärlighet i konstruktionen som har släktskap med det vi gör. Denna smått brutalistiska armatur blir en intressant kontrast i ett kliniskt kontorslandskap.

10 lampor_7

Cherry bomb cage, pris på förfrågan, Lindsey Adelman.

5. Cherry bomb cageLindsey Adelman.

– Vi upptäckte armaturen genom galleri Nilufar i Milano. I år presenterades galleriets samtida formgivare i en stor magasinsbyggnad sida vid sida med bland annat Giò Pontis klassiska verk. Armaturen tar för sig i rummet och fick oss att återupptäcka Lindsey Adelmans studio i New York. Hon jobbar delvis som vi och tar bland annat fram unika specialgjorda armaturer till sina kunder.

 

10 lampor_4

Fields, Vicente Garcia Jimenez, 18 055:-, Foscarini.

6. Fields, Vicente Garcia Jimenez, Foscarini.
– Väggarmaturen lanserades för några år sedan. Parallellt formgav vi de nya skåpen för Svenskt tenn. Då jobbade vi mycket med plan och ytors relationer till varandra. Våra skåp har ett formmässigt släktskap med denna väggarmatur.

 

10 lampor_2

Roattino, Eileen Gray, 12 540:-, Classicon.

7. Roattino, Eileen Gray, Classicon.
– En kvinnlig förebild som ger oss styrka, vi inspireras av hennes formkänsla och uttryck. Armaturen känns fortfarande samtida fast den formgavs på 30-talet. Den har starkt grafiskt uttryck, linjen skapar tredimensionell form i rummet. Det behövs inte alltid plan för att skapa form utan här bygger linjen yta.

10 lampor

Tratten, Hans Agne Jakobsson, 3 745:-, Örsjö belysning.

8. Tratten, Hans Agne Jakobsson, Örsjö belysning.
– Enkel konisk form från Örsjö belysning. Klassisk fin armatur, passar såväl inomhus som utomhus. Vill ha den som sänglampa!

 

10 lampor_6

Koholmen, 698:-, Karlskrona lampfabrik.

9. Koholmen, Karlskrona lampfabrik.
– Den flammande fotogenlampan är en fin stämningshöjare. En klassisk ikon, fortfarande i produktion genom Karlskrona lampfabrik. Handblåst klarglas och metall, som bjuder på en kollision mellan gammalt och nytt.

10 lampor_5

Collection Aballs, Jaime Hayon, Parachilna, 9 465:-, Asplund.

10. Jaime Hayon, Parachilna, Asplund.
– Jaime Hayon lyckas gång på gång skapa en poetisk känsla och igenkänning som är fascinerande. Små skiftningar gör att man känner hans hand bakom objekten.