Prisbelönt designstudio tar fram möbelserie för Nordiska muséet

Nordiska museet öppnar ett nytt scenrum i inredning av designstudion Halleroed, som bland annat tagit fram en möbelserie exklusivt för muséet tillsammans möbelsnickeriet Tre sekel.

Annons

Nordiska muséet satsar nu stort på att göra byggnaden mer attraktiv och tillgänglig och en del av denna satsning går ut på att skapa rum och miljöer för publika evenemang och umgänge.

Det nya vardagsrummet som kommer att användas för samtal, mingel, konserter, film eller debatt liksom uthyrning, har inretts och tagits fram av prisbelönta svenska designstudion Halleroed, bestående av Christian och Ruxandra Halleröd.

Designstudion fick priset Årets inredare i Residence Stora Formpris 2016 – och står bakom inredningen i en rad svenska och internationella modebutiker så som Axel Arigatos butik i London och Stockholm och svenska klädmärket Totêmes showroom samt Byredo och Acne.

På Nordiska muséet har Halleroed skapat ett koncept med inspiration från nordisk natur, trä och glaciärer i samklang med museets inriktning som ett ”vardagens palats” med berättelser om människor och livsstil i Norden.

Annons

Djupblå toner, rått linnetyg, pärlemorskimrande väggar och arkitekt Isak Gustaf Classons ursprungstankar om museibyggnaden är några ingredienser.

–Vi ville omvandla en ganska omöjlig yta och passage till ett nordiskt vardagsrum för umgänge, samtal eller konserter. Jag är jätteglad över Ruxandra och Christians tolkning som lyckas skapa känslan av att vara i ett arktiskt landskap. Av furumöblerna är stolen en klar favorit, säger uppdragsgivaren Vanessa Gandy, Nordiska museet.

 
 

Halleroed har också tillsammans med anrika Carl Malmsten-certifierade möbelsnickeriet Tre sekel tagit fram en möbelserie speciellt för Nordiska museet. Meden är formgiven i solid, stjärnsågad furu och genom serien återkommer enkla arketypiska former med en rustik och tydlig karaktär.

Annons

Serien, som blir Nordiska muséets första egna kollektion, består av stol, soffa, soffbord, ståbord, serveringsvagnar och ett stort avlastningsbord. Namnet kommer från de karaktäristiska sidopartier som stolen vilar på, en detalj Halleröd tyckte passade fint i museets formspråk.

Det nya vardagsrummet invigs den 8 februari och är beläget i bottenplanet av museibyggnaden på Djurgården som arkitekt Isak Gustaf Clason färdigställde 1904 och som öppnade för publik 1907.

Läs också:

Mateus öppnar flaggskeppsbutik – inredd av Årets inredare 2016

De utformar årets Trendutställning på möbelmässan 2018

Hanna Nova: Veckans 9 främsta inredningsnyheter

Publicerat 30 januari 2018
Annons