Efter prisfallet på bostäder – nu vänder trenden

Det gångna kvartalet har bostadspriserna sjunkit med flera procent på många håll i landet. Men nu ser det ut att vända uppåt igen.

Annons

Det har varit ryckigt på den svenska bostadsmarknaden det senaste året som en följd av allt prat om amorteringskrav. När det först kom på tal sköt priserna i höjden mellan maj och september 2015. Kravet blev dock aldrig av och priserna planade ut. När det i september förra året ändå beslutades att kravet skulle införas blev det återigen en rusning under våren 2016.

Läs även: Priserna på bostadsrätter i Stockholm sjunker – det här är orsaken

Men sen hände något. Priserna började sjunka för att i juli nå lägre nivåer än på ett helt år, sett till rikssnittet. Där har priset sjunkit med två procent det senaste kvartalet, i Stockholm har det sjunkit med tre procent och i vissa delar i Stockholm har det gått ner hela sex procent.

– Vi gick från 170 lägenheter på Södermalm till 370 på en vecka, och då är det klart att det blir för stökigt, ett överutbud. Många var ute och chansade för att se vad de kunde få och när de inte fick vad de ville ha så sålde de inte, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån.

Läs även: Då ska du sälja din bostad för att gå med mest vinst – enligt mäklarna

Utbudet är nu tillbaka på en normal nivå, menar hon, vilket speglas i priserna. Siffrorna för augusti är inte offentliga än, men det har enligt Pia-Lotta Svensson varit en stark månad på bostadsmarknaden.

Så fönstret för att fynda är borta nu?

– Ja, fyndat skulle man ha gjort i maj, juni.

Läs även: 7 smarta tips: Så homestylar du din bostad inför visningen

Annons