Emma Olbers: »En soffa per person och livstid får räcka«

Hur ska vi inreda så miljövänligt som möjligt? Emma Olbers är möbeldesigner och en av Sveriges mest profilerade när det kommer till hållbarhet. Hon har vunnit flera priser för sitt miljötänkande kring möbelproduktion och konsumtion.

Annons

Möbeldesignern Emma Olbers är uppvuxen på en bondgård utanför Göteborg.

– Jag tror att närheten till naturen under min uppväxt har påverkat mig mycket. Det köptes inte en massa grejor heller, utan vi använde det som fanns hemma.

Emma Olbers
Emma Olbers i biblioteket på Nationalmuseum i Stockholm.  

Möbelproduktionen belastar miljön

Hon har jobbat som kreativ chef på Ire Möbler och Tre sekel, gjort handväskor för Palmgrens, designat miljövänliga lampor för Ikea och ritar nu inredning för Erstas nya sjukhus. Men framförallt har Emma Olbers gjort sig ett namn inom hållbarhet. Mycket tidigare än andra satsade hon på att ta fram så klimatpositiva möbler som möjligt. Hennes utgångspunkt är FNs klimatmål enligt Parisavtalet.

– Om vi inte ska öka temperaturen på jorden så är det växthusgaserna som är det viktiga. Och då ska vi tänka till kring våra CO2e-utsläpp. det handlar inte bara om att tänka igenom sitt resande och hur man konsumerar mode, utan det är bra att tänka igenom hela sin livsstil, och i den ingår även inredning.

Annons

Hur en konsumtionsvara påverkar klimatet, skiljer sig åt.

– Kläder och bilar släpper ut mer när de används än när de produceras. Det är tvättmaskinen som är boven hos kläderna, och drivmedlet hos bilen. Men hos möblerna är det produktionen som belastar miljön mest. Det vill säga att när vi köper möbeln, är loppet redan kört, beroende på hur möbeln har tillverkats och vilket material som har använts.

Vi kan inte med vår användning gottgöra att vi har köpt en möbel som belastar miljön onödigt mycket. Därför är det viktigt att tänka på materialval redan från början.

Höga koldioxidutsläpp för skinn

När man ber Emma Olbers att peka ut en möbel som inte är något vidare bra för miljön så är det skinnsoffan, eller möbler i jungfrulig plast.

– En skinnsoffa är ju gjord av just skinn som kommer från betande djur.

När IVL Svenska miljöinstitutuet hjälpte Emma att ranka materialens miljöpåverkan så har skinn 300 gånger större CO2e utsläpp än lövträ.

Annons

– Skulle skinnsoffan kunna användas 300 gånger längre än träsoffan så skulle det i och för sig jämna ut sig, säger hon. Men det är väl inte så troligt.

En soffa per person och livstid

Om du köper en gammal skinnsoffa kan det vara så att skinnet kommer från kor som har betat på marker som är bättre för miljön. Det är mycket bättre för planeten med kor som går ute på så kallade naturbetes marker både för koldioxidutsläppen med framförallt för den biologiska mångfalden.

– Välj varsamt, tex ha skinn på valda delar av soffan och välja de delar som slits väldigt mycket.

Ett soffköp är överhuvudtaget ett köp där det lönar sig att tänka till.

– Strängt taget så får vi ungefär köpa en soffa per person och livstid. Så det är bra om vi köper något som håller riktigt länge.

Laga repor i trä

Man måste alltid titta på hela möbelns livslängd för att få en helhetssyn. Alltså hur länge kommer jag att kunna använda möbeln. Kommer den att slitas snyggt? Kan jag laga den om den går sönder?

Annons

– Om vi tar en trämöbel så är en plastlack inte kul. Den lägger sig som ett lock ovanpå ytan. Får du ett jack i den så går det inte att laga. Likaså med en repa. När det däremot är en oljad träyta är det bara hälla lite vatten på jacket så reser sig ytan ut igen. En oljad yta kan oljas om, det är det som är bra.

En annan sak som är bra att tänka på, är att din möbel helst ska vara gjord av ett enda material. En trästol som verkligen är färdig för tippen kan ju bara slås sönder och läggas i träåtervinningen. Men är det en massa andra material inblandade blir det svårare att vara miljövänlig.

Emma Olbers tips för hur du ska tänka när du köper möbler

1. Köp möbel av material som antingen är fönyelsebara eller återvunna.

2. Låt det bli ett köp som kan gå i arv. Och håll koll på ytbehandlingen.

3. Fundera på hur du ska underhålla, renovera och sedan återvinna möbeln.

Foto: Pressbild, TT

LÄS MER:
Kika in i designern Emma Olbers drömhus i skärgården

Rottingväskan i ny skepnad – se Palmgrens samarbete med Emma Olbers

Publicerat 19 mars 2020
Annons