Enkelt och hållbart när Kristina Dam presenterar ny möbelkollektion på Formex

Den uppskattade designern Kristina Dam är aktuell med en kollektion större möbler med stram, grafisk och bauhaus-inspirerad design. Residence fick en pratstund med henne om kollektionen, hennes design och framtiden.

Annons

Designern Kristina Dam har sedan starten av sin studio blivit en uppskattad producent inom designvärlden. Trots sin småskaliga produktion utmanar hon de stora producenterna med sin konstnärliga och vågade ingång i design och konstprint. Under Formex-mässan presenterade hon en ny kollektion möbler, som känns lika självklar som hennes plats på designscenen. Residence fick en pratstund med den uppskattade designern om den nya kollektionen, att våga starta egen studio och framtiden.

Hur kom det sig att du startade egen studio?
– Jag hade alltid känt att jag gärna skulle driva eget i framtiden, men det var summan av flera tillfälligheter som gjorde att jag i januari 2012 startade Kristian Dam studio. Jag hade då sedan en tid tillbaka ställt ut och sålt min konst på gallerier och utställningar runtom i Danmark och hade precis börjat producera mina svartvita illustrationer som jag då knappt hann rita klart innan de var sålda. Jag kom fram till att det måste vara smartare att trycka dem i limiterad upplaga än att fortsätta göra dem som unika verk och blev på så sätt en av få i Danmark som tillverkade konstprint just då. I dag däremot finns en stor marknad med många aktörer.  

Annons

Hur har feedbacken varit sedan dess?
– Jag fick positiv feedback redan från starten och är väldigt tacksam över att jag både från pressen och mina återförsäljare fått jättebra respons och uppbackning under utvecklingen av mitt företag.

kristina dam skulptur
 

Vad är din bakgrund?
– Jag har en examen i grafisk design från Konstakademiens Arkitekturskola i Köpenhamn. Inledningsvis studerade jag arkitektur och provade också på möbeldesign innan jag bestämde mig för att fokusera på det grafiska. Jag har alltid tänkt otoligt konceptuellt och älskar uppgifter som behandlar flera medier, därför är det säkert även naturligt att jag inte “nöjer” mig med att designa artprints utan även kastar mig ut och designar skulpturer, möbler och accessoarer.

Annons

Var målet alltid att föra samman konst och design?
– I och med att min verksamhet startade med konsten som utgångspunkt har det varit ganska naturligt att konst och design ska ha ett starkt samband i alla mina verk och produkter.

Läs även: 11 nyheter att hålla koll på från Formex

poster kristina dam
 

Berätta om din mest efterfrågade print eller produkt: vilket är det, vad inspirerades du av och hur kom den till?
– Det är vår Palm-poster, som er en del av den serie botaniska printar jag gjorde för ett och ett halvt år sedan tillsammans med fotografern Tuala Hjarnø. Jag var inspirerad av trenden med att inreda med växtlighet. Dessutom hade jag ett väldigt starkt sug efter att skapa fotokonst eftersom jag tycker att det är ett perfekt komplement till mina väldigt grafiska illustrationer. Bilderna blev drömska i sitt uttryck och har en särskild stämning som dels passar den botaniska trenden och dels har ett alldeles eget uttryck. Jag är väldigt stolt över hela serien.

nyheter kristina dam
 

Du lanserar en kollektion möbler i år. Kan du berätta om den?
– Vår nya kollektion består av en serie större möbler – en dagbädd, en spegel med upphängningsmöjlighet, en mindre vagn, en förvaringsbox och två skulpturer samt en serie nya prints, ljusstakar och skålar. Jag har designat hela kollektionen själv och den har samma formspråk som resten av mina alster –  stram, grafisk och bauhaus-inspirerad design tillverkad i ärliga material som ekträ, läder, stål, marmor och spegelglas.  

Annons

Den danska designscenen har utmärkt sig för att vara entreprenörer – särskilt stora och snabba företag som Hay och Muuto. Nu ser vi många små designers med mindre produktion. Hur upplever du designscenen och klimatet?
– Jag tycker att det är positivt att fler mindre aktörer gör entré, särskilt de mer konstnärliga med spännande materialval och nytänkande formspråk.

kladhangare kristina dam
 

Vad tycker du är bra design och grafisk form, vad går du igång på?
– Jag älskar det mesta som är sprunget ur bauhausrörelsen, men annars kan bra design betyda många saker. För mig är sammansättningen av formspråk och material otroligt viktigt.

Hur kommer det sig att du tar fram kollektionen själv istället för att arbeta med en producent?
– Jag vill skapa mitt eget designuniversum och det gör man bäst genom att skapa egna kollektioner och ge ut dem under eget varumärke.

Publicerat 21 januari 2016
Annons