Expertens sista minuten-tips: Så fixar du snyggaste dukningen

Vi har pratat experten Josefin Hååg som delar med sig av sina bästa dukningstips inför vinterns alla fester.

Annons

Josefin Hååg jobbar som stylist och inredare åt tidskrifter och kunder som mäklarbyrån Fantastic Frank. Hon bloggar även på på josefinhaag.residencemagazine.se och är expert på att skapa den rätta stämningen vid dukade bord.

Vilken är årets största dukningstrend?

– Jag tycker att en dukning ska kännas organisk men enkel och i bästa fall förhöja hela matupplevelsen. Mycket materialkänsla i tallrikar, bestick och textilier är viktigt, likaså de naturliga och taktila kvaliteterna. Jag vill också tro att vi är mer tillåtande och mindre strikta när vi dukar och att vi i stället för att följa normer och etiketter vill visa vår personlighet i dukningen. Vi mixar tallrikar, glas och bestick men låter maten stå i fokus!

dukGense_Attache kopia
Trivsamt bestickset Attache från Gense i 16 delar, 1 890:-, newhome.se.  

Dina bästa tips för en snygg dukning till vardags eller fest?

– Till vardags gillar jag att hålla det enkelt men ändå duka med saker som jag tycker mycket om! Favoritkannan med vatten, tallrikar, glas och bestick väljer jag utifrån vad vi har på tallrikarna. Tända ljus är ett måste, speciellt så här års, enkla tvättade linneservetter har jag en drös färdigvikta på en hylla, så det är enkelt att ta fram och förhöjer känslan på en sekund.

Annons

– Vid festligare tillställningar är det kul att lägga lite extra tid på tankar kring dukningen och känslan man vill åt. En vacker duk ger direkt en festligare nivå. Personligen tycker jag att duken ska vara enfärgad och inte ta för mycket fokus utan lyfta porslinet och maten. Jag föredrar en mix av enkelt men vackert porslin och glas som förhöjer mat och dryck men jag tycker också att man gärna får addera personliga detaljer på bordet som handgjord keramik, ljus- stakar, en vacker skål med flingsalt, kannan för bordsvatten och linneservetter. Blom- morna på bordet får gärna kännas så naturliga som möjligt, kvistar och blommor direkt från naturen är finast, tycker jag.

dukningjosefine
Räfflad svart mattallrik, 349:-, Royal Copenhagen. Knivar nysilver, 30:-/styck, À la carte antik. Skedar, privata. Kanna och skål, Aj Otto stoneware, 490:-, 380:-, Frama. Liten skål 270:-, grå keramikask med lock, 295:-, Jonas Lindholm, Norrgavel. Skål med torkade fikon och liten skål på tallrik av Madeleine Björk, 600:-/350:-, Garbo interiors. Foto: Kristofer Johnsson Styling: Josefin Hååg  

Hur tänker du kring blommor?

– Generellt gillar jag kvistar och gräs från naturen bättre än snittblommor, även om det hos den bästa välsorterade floristen ofta finns knasiga blommor som inte känns så konventionella, det gillar jag! Det behöver inte heller alltid vara en bukett på bordet, tvärtom kan ibland en ensam blomma eller två i en vas vara precis lika effektfullt.

dukballvases.sand kopia
All vase, stor 1 195:- och liten 185:-, Cooee design.  

Läs mer: 

Residence listar: 10 detaljer som lyfter vinterns dukningar

11 stilrena dukningar till vinterns fester

7 avskalade juldekorationer för minimalisten

Publicerat 20 december 2016
Annons