utebelysning - tips från experter och fina köp

Experterna tipsar: Så inreder du snyggt med utebelysning

Förläng sommarkvällarna med värme och belysning, som gör uteplatsen vacker långt in på hösten. Här ger experterna sina bästa tips för att inreda med utebelysning – och vi listar 15 stilsäkra shoppingtips att spana in!

Annons

Ska du inreda trädgården eller uteplatsen med utebelysning? Ta del av experternas tips inför projektet, det gör det enklare att lyckas! Vi tipsar även om stilsäker belysning, som passar såväl på den lilla balkongen som i den större trädgården, längre ner i artikeln.

Johan Ridderstråle, inredningsarkitekt

Johan Ridderståle
 

Formgivaren Johan Ridderstråle är ena halvan av designduon Broberg & Ridderstråle och har lång erfarenhet av att skapa inspirerande och inbjudande rum utomhus. Han tipsar om hur man ska tänka för att inreda stämningsfullt med utebelysning:

Annons

– Det är viktigt att tänka både stort och smått. Likt i ett rum inomhus måste man ha en generell välkomponerad allmän belysning och mindre ljuskällor för att uppnå önskad stämning. Det som dock ofta skiljer ute från inne är avsaknaden av fyra väggar och tak som fångar och för vidare ljuset. Därför är det viktigt att ljussätta det som finns på uteplatsen, som till exempel växter eller släpljus på mark och fasadparti, för att definiera ett uterum efter solens nedgång. Här är det bäst att experimentera och testa med olika spottar och lampor för utomhusmiljö innan man gör fasta installationer, säger han och fortsätter:

– När man tycker att grundbelysningen känns bra så är det bara att jobba vidare med mindre, fritt placerade armaturer. Det kan vara allt från uppladdningsbara led-armaturer till oljelampor eller stearinljus. Personligen gillar jag varmare ljuskällor på max 2700 kelvin.

Hur inreder du själv med utebelysning i år?

Annons

– Jag har precis flyttat till en ny lägenhet i Stockholms innerstad så tyvärr har jag själv inte så mycket till uteplats. Men den har en balkong så jag är peppad på att göra det mesta av den inför sommaren. Det blir nog ett eller två släpljus vid fasad, en oljelampa på bordet och vår nya utomhuslykta Garden lantern för Röshults på golvet.

Carlo Urbinati, VD på Foscarini

Carlo Urbinati
 

Italienska Foscarini är berömt för sina designlampor som blir ljuspunkter i både inom- och utomhusinredningar. Carlo Urbinati är VD på belysningsföretaget och är expert på utebelysning.

Annons

– När vi använder lampor utomhus bör vi välja design som förbättrar vår utomhusmiljö, både i dagsljus och på kvällen. Jag föreslår att man väljer modeller som är vackra även när de är släckta, som dekorativa designobjekt som adderar än mer atmosfär när ljuset tänds. Var lamporna ska vara utomhus måste också ses över. Lampor kan förbättra uppfattningen av ett rum, så vi kan använda dem för att markera ett visst hörn eller för att skapa en signal, exempelvis genom att markera en väg i en trädgård.

Carlo Urbinati rekommenderar att blanda såväl material som storlekar och former när man väljer sin utomhusbelysning.

– Jag inreder min uteplats så som jag skulle inreda vilket annat rum som helst. Jag har valt att använda några av de modeller som finns i Foscarinis utomhuskollektion, som Twiggy grid som är utomhusversionen av en av våra mest älskade och välkända lampor. I min trädgård där jag samlar vänner och familj använder jag ofta Cri cri, en trådlös lampa med ett uppladdningsbart batteri, som är lätt att ta med.

Annons

Daniella Witte, inredare & stylist

Daniella Witte
 

Stylisten Daniella Wittes vackra uteplats och poolområde har inspirerat många genom åren och hon har koll på hur man skapar den där speciella atmosfären såväl inne som ute. Och just stämningen är det viktigaste att få till när man ljussätter sin trädgård eller uteplats, menar Daniella Witte.

– Jag tänker på samma sätt som när jag möblerar i ett rum. En harmonisk balans mellan högt, lågt, funktion och stämning och med syftet att lyfta fram vackra strukturer och material, säger hon.

Annons

Det gäller att börja med grunden när man ska inreda med belysning i uterummet.

– Jag har från början gjort en ganska bra plan och belysningslösning utomhus vilket jag är glad för eftersom den fortsätter att hålla från år till år, säger Daniella Witte och fortsätter:

– I år satsar jag på en mer dämpad och lågmäld stämningsbelysning inne bland buskar och trädgårdsland. Växternas former och texturer är verkligen värda att lyfta fram även kvälls- och nattetid. Att ljussätta en trädgård på rätt sätt kan skapa magi.

15 shoppingtips för att skapa vacker utebelysning i trädgården, på uteplatsen och balkongen:

1. IC lights outdoor F2, Flos

IC lights för utomhusbruk från Flos
 

Michael Anastassiades populära IC lights-serie har lanserats som exklusiva utomhuslampor i två storlekar, här ovan i den större storleken. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

2. Garden Lantern, Röshults

garden lantern från röshults
 

Eleganta Garden lantern är lätt att flytta på och ger ljus på både uteplatsen, balkongen och i trädgården. Formgiven av Broberg & Ridderstråle för Röshults. Här kan du köpa den (reklamlänk).

3. Cala Outdoor, Marset

Cala outdoor snygg utomhuslampa
 

Cala 140 outdoor är en golvlampa för uteplatsen, formgiven av Joan Gaspar för Marset. Den stilfulla lampan i ek har inspirerats av ett staffli och den runda skärmen ger ett varmt ljus. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

4. Patina oljelampa, Klong

Patina oljelampa från Klong
 

Oljelampan Patina, designad av Broberg & Ridderstråle för Klong, ger ett varmt sken både inne och ute. Här kan du köpa den (reklamlänk).

5. Sito verticale, Occhio

sito verticale från occhio
 

Utomhuslampan Sito verticale från Occhio lyser stilfullt upp fasaden på uteplatsen. Här kan du köpa den.

Annons

6. Carrie LED-lampa, Menu

Carrie led-lampa från menu
 

Smidigt, snyggt och portabelt med Carrie led lamp, formgiven av Norm architects för Menu. Lampan har ett uppladdningsbart batteri och ett löstagbart handtag. Här kan du köpa den (reklamlänk).

7. Flindt pollare, Louis Poulsen

Flindt pollare från Louis Poulsen
 

Lys upp trädgårdsgångarna med stilrena Flindt pollare från Louis Poulsen, formgiven av Christian Flindt. Lampan ger ett fint nedåtriktat ljus och finns i två storlekar. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

8. Holocene, Wästberg

Lampan Holocene från Wästberg
 

Oljelampan Holocene no. 4 blir en stilfull ljuspunkt såväl inne som ute. Lampan har ett handtag som gör den lätt att flytta från rum till rum. Designad av John Pawson för Wästberg. Här kan du köpa den (reklamlänk).

9. Helios firebowl, Skagerak

Helios firebowl från Skagerak
 

Helios firebowl från Skagerak är en eldstad i gjutjärn som ger både värme och ljus, och den går även att använda som grill när den kompletteras med tillhörande galler. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

10. Cri cri, Foscarini

Cri Cri från Foscarini
 

Uppladdningsbara Cri cri, designad av Studio natural för Foscarini, är en bärbar och dimbar lampa för uteplatsen. Den kan placeras på marken eller bordet alternativt hängas upp och har en justerbar höjd. Här kan du köpa den (reklamlänk).

11. Twiggy grid, Foscarini

Twiggy grid från Foscarini
 

Twiggy grid är en golvlampa för utomhusbruk, formgiven av Marc Sadler för Foscarini. Lampan är gjord i vattentåliga material och har en led-ljuskälla som både ger ett mjukt ljus runt omkring och ett skarpt ljus rakt ner. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

12. Globe, Vauni

globe från vauni
 

Vauni globe ger ljus och värme till uteplatsen. Bioetanolkaminen brinner utan rök och sot, är skorstensfri och kräver ingen installation. Kaminen kan användas både inom- och utomhus. Här kan du köpa den.

13. Empty outdoor, Vibia

Empty Outdoor från Vibia
 

Kombinera möbel och ljus i ett på uteplatsen. Empty outdoor är designad av Xuclà för spanska Vibia och är ett sidobord med integrerat ljus. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

14. Portabel lampa, Hay

PC Portable från HAY
 

Bärbar och stänksäker lampa från Hay. PC portable är uppladdningsbar och ger upp till åtta timmars belysning både utom- och inomhus. Här kan du köpa den (reklamlänk).

15. Lykta, Broste Copenhagen

hurricane disa från Broste Copenhagen
 

Skapa stämningsbelysning med lyktan Hurricane disa i tonat glas som kombineras med levande ljus. Du hittar den här.

Läs mer:

Designmöbler och -lampor som går att fynda på rea i sommar

21 inredningsdetaljer och möbler att spana in på sommarrean

Utebelysning till balkong och uteplats – 15 fina köp

Annons