Få dina budgetmöbler att se lyxiga ut – inredaren Hanna Wessmans 6 bästa tips

Det behöver inte kosta en förmögenhet bara för att det ser så ut. Med några enkla medel – och en blygsam slant – kan du ge dina anonyma budgetprylar en exklusiv känsla.

Annons

Det kostar att ligga på topp och det gäller även våra möbler. Kvalitet är inte gratis, inte heller äkta design och trots att kedjornas varianter är både hållbara, billiga och lättillgängliga är det många som drömmer om en lyxigare heminredning.

– Jag är överlycklig att budgetvarianter finns så att människor ska kunna göra om, skapa nytt, byta ut och köpa något annat. Det finns en enorm lust att förändra sitt hem, säger Hanna Wessman, inredningsstylist och bloggaren bakom portalen Hanna’s Room. Hanna är även ett känt ansikte från TV4:s Äntligen hemma.

Läs mer: Kika in hemma hos inredaren och tv-stjärnan Hanna Wessman

HannaWessman
 

Sittmöbler som stolar, soffor och fåtöljer tycker Hanna är värt att lägga lite mer pengar på, medan man enkelt kan förvandla ett gammalt bord till en snygg variant genom att exempelvis byta ut skivan.

Annons

– Men det är ju inte så att man svänger ihop en stol själv, säger hon.

Hannas bästa DIY-tips för att lyxa till möblerna:

1. Gör om ett gammalt bord

– Köp ett billigt underrede och beställ en ny bordsskiva. Jag köpte ett gräsligt konferensbord för 430 kronor på auktion, slängde skivan, men behöll underredet och beställde en stenskiva. Då fick jag ett måttat bord.

2. Inred med spegeldetaljer

– Spegelkuber är en ganska rolig och enkel grej. Ha en låda som bas och måttbeställ spegelskivor. Använd spegellim och fäst skivorna runt om. Gör kuberna i olika storlekar och använd som soffbord eller sidobord.

3. Måla in i väggfärgen

­– Måla in en gammal byrå i väggfärgen och lägg en målad träskiva eller stenskiva ovanpå. Det finns många fina stensorter utöver marmor.

4. Ge garderoben en makeover

– En ful garderob är så tråkig, men den är enkel att göra om. Köp stommar från Ikea, måla om och sätt en list på dörrarna, kanske ett snyggt beslag. Det kan du komma långt på. Att spika och limma fast listerna kräver lite av dig, men vem som helst kan göra det och resultatet blir så bra.

5. Måla på canvas

– Någonting jag tycker är bra att göra själv och som är superbudget är att måla en canvas i ett grafiskt mönster. Det är verkligen inte svårt. Du kan tejpa ett mönster, så att du får skarpa linjer och måla i två olika färger – och så har du en egen tavla.

6. Förvandla kökssoffan

– Jag köpte fem stora, hårda rullar i skumgummi som jag klädde i tyg och använde som en ny, enkel rygg till soffan.

Läs mer: Få hemmet att se lyxigare ut – 9 knep som verkligen fungerar

Annons