fantastic frank italien topp

Den Stockholmsbaserade mäklarfirman Fantastic Frank planerar att etablera två nya kontor i Italien under det kommande året. Det första öppnar i Langhe-regionen i december, medan det andra slår upp sina dörrar i Milano under 2019.

I dag har den omåttligt populära mäklarfirman Fantastic Frank kontor i Stockholm, Palma, Frankfurt och Berlin, men nu har man börjat blicka mot det avlånga landet i medelhavet – närmare bestämt norra Italien. Inledningsvis kommer man att etablera ett kontor i Langhe, en kuperad UNESCO-listad region i norra Italien känt för sina ostar, vita tryfflar och sitt vin, i december, under ledning av franchisetagarna Luna de Berg och Gianfranco Marin.

Fantastic Frank Italien första objekt

Foto på Fantastic Franks första försäljning i Italien, som går ut till försäljning i december. Foto: Vito Corvasce.

– Vi har stora ambitioner för kontoren i Langhe och Milan. Fastighetsmarknaden i designhuvudstaden Milano förtjänar en fastighetsmäklare som förstår sina kunder, säger de Berg i ett pressmeddelande. Tomas Backman är grundare av Fantastic Frank, och vi passade på att ställa några frågor till honom inför det italienska äventyret.

Varför öppnar en svensk mäklare i Italien? 

– Hur kan svenska mäklare hålla sig borta från den italienska marknaden? Det finns en uppsjö av vackra hus och lägenheter där. Det är så mycket charm och elegans att du blir knockad. Jag tror många mäklare tänker på sitt kvarter som sin marknad, men är det inte roligare att ha hela Europa som marknad? Att vi skulle komma till Italien var bara en tidsfråga – Milano är en designhuvudstad av rang och Langhe är inte bara känt för sina viner utan även för sin superlyxiga textilindustri. Det är en miljö där folk pratar om design och inredning mer än man tror. Vi har längtat dit i flera år, så klart!

Vad kan ni tillföra mäklarscenen där?

– De mäklare som agerar i Milano och Alba i dag gör samma misstag som mäklarna i Sverige gjorde innan 2010 (när Fantastic Frank startade): de säljer bara en adress och en yta. Vi säljer adressen, ytan och med hjälp av inredningstidningsmässiga bilder så säljer vi också in känslan av att bo där. Nu har det blivit en klyscha i Sverige, att sälja livet eller känslan i en lägenhet, men det är egentligen bara för att den svenska marknaden är väldigt utvecklad. Italienare har galen designkänsla, men den har inte sipprat in i mäklarbranchen – ännu.

Hur ska ni gå tillväga / särskilja er där?

– Vi ska göra precis som vi gjorde i Sverige, blanda mäkleri med inredningshjärta. Easy peasy. Det har fungerat i fyra städer innan och nu landar vi i ett designtätt område, så jag är säker på att de kommer uppskatta oss för vad vi är.

Vilka objekt ska ni sälja?

– Vi säljer allt. I området runt Alba, Langhe, kommer vi sälja typiska Piemonte-hus och lägenheter men även nybyggda arkitektiskt spännande hus. I Milano däremot blir det som i Berlin en blandning av stora och små lägenheter. Vi säljer nästan allting – bara det finns ett hjärta någonstans.

Läs mer:

Residence möter Artilleriets grundare

Svenska designstudion Hem öppnar pop-up-butik i London

Tengbom designar Arlandas nya VIP-terminal

Gilla Residence på Facebook