trendstefan topp

Fem inredningstrender för 2019 enligt Trendstefan

Resting neutrals

Annons

Trendstefan alias Stefan Nilsson har spanat trender sedan början av 2000-talet. Årligen bjuder han in till en stor trenddag där fem tendenser för året presenteras. I år inleddes föredraget för de 700 närvarande med dystra sanningar och spådomar. ”Köplusten är på noll, ingen vill köpa saker. Det stora allvaret är över oss, de nya konsumenterna (millenials som är födda 1981 eller senare) vill vare sig ligga, dricka, ta semester eller konsumera”, var några av teserna.

Trendstefan förutspådde också att H&M antagligen inte kommer att överleva det nästa decenniet, samt att influencers redan kommer att vara överspelade om två år.

Klimathot, miljöstress, anti-konsumtionstrend, krav på att resa hållbart, butiksdöd och digital detox gör det inte lätt för kommersiella aktörer att tjäna några slantar under 2019. Status byggs i år inte med snygga handväskor på handleden utan genom att uppleva saker tillsammans och bygga kulturellt kapital. ”Att vara med i en bokklubb eller gå på drejkurs är det man vill berätta om på måndagen på jobbet”, menar Stefan Nilsson.

Annons

Sedan listades fem olika trender.

79 and park design Lotta Agaton interiors
79 and Park, Stockholm. Inredning och design av Lotta Agaton Interiors. Foto Erik Lefvander.  

Här fortsätter den beigea trenden, eventuellt varieras beige med greige och lite bruntoner. Torkade växter, konstobjekt, mycket textil. Lugna miljöer, ljuddämpad och helst utan wifi. Digital detox blir allt viktigare och också något av en status-fråga.

Stefan visade tapeter som blockar ut wifin och berättade om barer i Berlin som bjuder på en första drink när man lämnar sin telefon i baren. Han nämnde också Google-tjänst Alexa som frigör oss från telefonerna, för att Alexa kan googla åt oss, vi slipper stirra ner i skärmen och simsalabim, prata med vår familj igen. Med ögonkontakt!

Annons
PALAIS BULLES exteriör
 

En typisk Stefan-trend, där han samlar allt färgglatt, i år under 1968 års flagga. Den snälla revoltören och den tidige Elvis är inspiratörer. Det här är för dem som tröttnat på allt det beigea och som längtar efter färg och åtminstone lite galenskap. 60-talssvängda former och lite humor!

 Eilersens nya kollektion för 2019.
Cirkulär puff i glada färger i Eilersens nya kollektion för 2019.  

Africa activism

bambustol nationalmuseum
 
Sanders köpenhamn
Under 2018 öppnade Hotel Sanders i Köpenhamn och blev genast en snackis i designkretsar.  
eilersen puff
 

Betong, sten, bränd keramik och rotting som bara ökar i användningen.

Annons

Retromöbler och palmer som krukväxter. Stefan visade bilder på fjolårets hypade hotelllansering, Hotell Sanders i Köpenhamn, som har den trendmässigt helt rätta blandningen av rotting, gamla möbler och skön patina.

anamorphic glass staffan
Märkliga, lite ockulta former spås en lysande framtid av Trendstefan. Här skulpturer av Staffan Holm, anamorphic glass. Foto: Magnus Johansson.  

Den roligaste trenden av de alla, en trend som har något helt eget!

Starka kvinnor, ockulta material, märkliga former och design med insekter och bakterier! Inspiration från 80-talsfilmer som Häxorna från Eastwick och Death becomes her. Lila och grönt är viktiga accentfärger. Fjädrar, fransar och blanka metall.

Annons
hilma1
 
Ikea annanstans vas
Martin Bergströms vas Annanstans för Ikea släpps under 2019.  
transparent speaker, upcrafted keramik2
Bild från Transparent speaker med ekologisk helrätt torkad evighetsbukett  
Annons
Lindeborgs Eco-retreat utanför Nyköping.
Hållbar och närproducerad inredning hos Lindeborgs Eco-retreat utanför Nyköping.  

Den viktigaste trenden som genomsyrar alla andra. Efter den gångna stekheta sommaren har medvetenheten ökat drastiskt. Företag som gör modiga och djärva satsningar får poäng. När Ikea lanserar veganglass eller Adidas gör skor av insamlad plast, när McDonalds tar bort sugrör och Ica inför pant på plastkassar.

Publicerat 23 januari 2019
Annons