Fredagsmys enligt Ilse

Annons

Om det inte finns en perfekt soffa på marknaden, ja, då får man göra en själv. Lite så har inredningskonstnären Ilse Crawford resonerat kring alla de möbler hon skapat genom åren: från det första spegelkabinettet hon lät tillverka för sina tidiga inredningsuppdrag, till bordsserien Seating for eating med långbord, bänkar och pinnsoffor med höga ryggar, som numera produceras av De la espada. Detsamma gäller för den väl tilltagna soffan Ilse, som ursprunglingen gjordes till hennes egen lägenhet. Sedan den installerades i hennes hem har hon testat, finjusterat och använt den i en rad andra inredningar, bland annat på det omskrivna hotellet Ett hem, i Stockholm.

the apartment copenhagen
Arbetsrummet som Ilse Crawford inrett i The apartment följer tydligt Ilses inredningsfilosofi: varför rensa undan alla saker man tycker om, när man kan frossa i dem? Inspirationsvägg med bilder, vägg- och bords­lampa av Ilse för Wästberg.  

»Man ska kunna krypa upp i den, sitta mitt emot varandra med utsträckta ben och föra förtroliga samtal«, fastslår Ilse, och lägger upp fötterna i soffan efter en sen middag i Köpenhamn. Nu lanserar hon soffan samt ett bronskabinett, som också står på Ett hem, för en bredare publik. Fram till november visas möblerna på The apartment i Köpenhamn. Ilse Crawford har själv inrett hela butiken, inhyst i en vacker våning.

the apartment copenhagen 1
Skönt häng­mattegung för den lässugne i biblio­teket. Bokhyllan från Vitsœ är fylld av böcker och vackra föremål.  

Den som tidigare vistats i rum inredda av Studioilse, som Ett hem, Mathias Dahlgren restaurang i Stockholm eller Soho house i London, känner igen sig. Känslan är densamma, varm, inkluderande och tillåtande. Hennes inredningar ger alltid intrycket av att det är ok att slänga av sig skorna och krypa upp i soffan, eller servera sig själv en whisky från drinkvagnen. Ett hemma, men borta. Kanske ligger den i ögat för detaljer, Ilses suveräna förmåga att ta in helheten. Från de noga utvalda titlarna i bokhyllan, den finstämda blandningen av olika material och ytskikt, till råvarorna som används för maten som serveras, och, det kanske viktigaste av allt, personalens inställning och service på plats. Ilse har kämpat för hemtrevnadens lov sedan sin tid som grundare och chefredaktör på brittiska Elle Decoration – då skulle hemmen vara kala, allt personligt bortplockat – tills hon startade sin egen inredningsstudio, Studioilse. »På tidningen stångade jag mig blodig för att hemmen skulle kännas varma och ha människan i centrum, och det gör jag egentligen fortfarande.«

the apartment copenhagen 4
Den djupa soffan Ilse ritades ursprungligen till Ilse Crawfords eget hem, nu tillverkas den av George Smith, från 80 000:-. Bakom urna av svenska konstnären Hilda Hellström.  

På The apartment har Ilse bjudit in lokala förmågorna Atelier septem­ber att servera mat varje torsdags- och fredagskväll under utställningstiden. »Mat är ju centralt i ett hem, för männi­skans välbefinnande, precis som samtalen runt bordet.« Gästerna sitter såklart längs Ilses eget långbord, Seating for eating, tätt samman. Här gör hemtrevnaden och atmosfären att rätter skickas kors och tvärs för provsmakning över borden, alla pratar med alla. Det är fredagsmys à la Ilse Crawford.

the apartment copenhagen 3
Sängen är den senaste medlemmen i Ilse Crawfords serie The companions family för De la espada.  
Annons