Glasberga säteri i Södertälje till salu

Glasberga säteri i Södertälje till salu

Säteriet Glasberga i Södertälje är till salu! Se hit alla som drömmer om ett herrgårdsliv helt nära Stockholm med fantastiska miljöer och ett lantligt slottkök à la Downton Abbey. Och den trädgårdsintresserade får sitt!

Annons
Fyra stora inredningstrender - enligt Pinterest
Fyra stora inredningstrender - enligt Pinterest
0:48

Glasberga säteri har anor tillbaka till 1650-talet och bjuder på andlöst vackra miljöer och en slottsliknande park. Själva herrgården har 13 rum och är på hela 600 kvadratmeter. Tomten till är på hela 18 000 kvm.

Närheten till Stockholm och Södertälje gör säkert att många blir sugna! Huset präglas av ljust putsade fasader med entrésidan som domineras av en rusticerad barockportal i imiterande röd sandsten. Huset har två våningar under ett brutet och valmat tak.

Annons

Som på Downton Abbey

Här kan man tänka sig att det kommer gå att driva rörelse à la restaurang eller café där det ingår visning av herrgårdens unika kök som skänker oss vibbar från Downton Abbey.

Herrgården Glasberga säteri till salu
Mangårdsbyggnaden är från 1650-talet och har en boyta på ca 600 kvm.  

Och för dig som drömmer om trädgård får du något att bita i! Här finns plats för växthus, odlingar, höns och bin för den hugade. Och den som vill lata sig lite kan dra sig undan i det charmiga, varmbonade lusthuset mitt på tomten. Redskapsbod finns redan!

Lusthuset i trädgården vid Glasberga säteri
Det varmbonade lusthuset i den parkliknande trädgården drar blickarna åt sig.  
Trapphus i Glasberga säteri
Det magnifika stengolvet i trapphus och entréhall bär spår av tidens tand.  
Annons

Herrgården är en del av tidigare Glasberga säteri, som förr var en stor jordbruksegendom. Det vackra herresätet/mangårdsbyggnaden har en boyta om ca 600 kvm + 300 kvm oinredd vind.

Kök med öppen spis Glasberga säteri som är till salu
Ett fantastiskt lantkök som får oss att känna oss som i ett avsnitt av Downton Abbey.  

Byggnaden har en otrolig atmosfär med historiska, tidstypiska detaljer bevarade såsom takmålningar, vackra bröstpaneler, stuckaturer, spegeldörrar och spröjsade fönster samt massiva breda golvtiljor och kalkstengolv.

Annons

14 stycken kakelugnar i den Q-märkta fastigheten

I byggnaden finns en braskamin och inte mindre än 14 stycken kakelugnar! En av dem ska vara en av Sveriges äldsta. Den vackert dekorerade öppna spisen som är centralt placerad på övervåningen väcker också habegär.

Ett av våra favoriter är som sagt det ombonade och pittoreska lantköket, som minner om svunna tider utan elektricitet och rinnande vatten. Här finns både äldre vedspis från Husqvarna samt en öppen spis. Något för den bakintresserade att ta sig an.

Glasberga säteri till salu
Vackra pardörrar öppnar upp mot gården.  

Till hela härligheten finns också en välskött, riktigt idyllisk parktomt på nästan 18 000 kvm med växthus, varmbonat lusthus, redskapsbod, buskar och fruktträd. Tomten är delvis insynsskyddad och har välansade häckar, grindstolpar, grusgångar och välkomnande gårdsplan.

Annons
Glasberga säteri till salu
Nötta terrakottakrukor med vackra pelargoner i ett av fönstren.  

Gården är i dag en privatbostad men kan med fördel passa för den som vill bedriva verksamhet. Fastigheten är Q-märkt. Flyglarna är redan avstyckade, som egna taxeringsenheter och ingår inte i denna försäljning.

Salong i Glasberga säteri som är till salu
Inrett som en klassisk svensk herrgård med stilmarkörer från 1700-talet och framåt.  

Glasberga herrgård var en av de stora gårdarna i gamla Östertälje socken i orten Glasby och har en fascinerande ägarhistoria att berätta, allt från stormakts- och gustavianska tiden till slottsspöken och vår tids ägare.

Annons
Kakelugn i en salong i Glasberga säteri
På Glasberga säteri finns inte mindre än 14 stycken kakelugnar.  


Utgångspriset är 13 750 kr. Säljs hos Gripsholms fastighetsförmedling.

Publicerat 14 april 2021
Annons