Grundaren till Art n Deco: "Det ska helst bara vara unikt, då blir jag som gladast"

Den före detta fotomodellen och proffsryttaren Fredrika Magnusson Ciotti ligger bakom Art n Deco som köper in vintagemöbler och inredning från hela världen, och erbjuder styling i Malmö och Köpenhamn.

Annons

Den före detta fotomodellen, elitidrottaren och ryttaren Fredrika Magnusson Ciotti ligger bakom antikhandlaren Art N Deco, som efter en spretig karriär satsat på unika vintagemöbler och styling genom Art n Deco.

– När jag tröttnade på karriären som fotomodell gick jag över till elitidrott och var professionell ryttare i hästhoppning. I och med de ganska sprida karriärsvalen med många olika platser i världen som hem, och ett stort intresse för inredning och design, har jag samlat på mig många kontakter på olika platser i världen. Jag har också jobbat som lastbilschaufför, flyttgumma, PR-ansvarig, administrativ chef, VD, samt inköp- och försäljningsansvarig av vintagemöbler, berättar Fredrika.

Vilken typ av möbler och har Art n Deco siktet inställt på?

– Jag inriktar mig på schysst design i gedigna material. Det behöver inte alltid vara en designer som är känd utan det ska helst bara vara unikt, då blir jag som gladast – när man hittar något riktigt coolt som man aldrig sett förr. Just nu är det mycket från Italien, Holland och Belgien, men även en del från Frankrike och Tyskland.

Annons

Hur skiljer sig ert utbud från andra andrahand på nätet?

– Skillnaden är nog just att jag gärna plockar på mig sånt man inte sett förr, eller försöker i alla fall. Något som får mig att haja till: ”är detta snyggt?” Ofta ligger det i detaljerna, en liten sak som ändrar hela uttrycket. Även en snygg patina är A och O. Visst är det skoj att även ha några kända design pieces, men huvudsaken är att jag uppnå en aha-upplevelse eller wow-effekt.

Vilka är de mest udda möbler ni sålt?

– Det måste vara en jättepalmlampa i mässing på 2,30 meter, från Maison Jansen. Eller jättelampkronor på 150-200cm i diameter.

Vad efterfrågas mest?

– Det går i vågor känner jag. Just nu är det fortfarande mycket marmor.

Vilka är era kunder?

– Det är väldigt blandat! Vilket är jätteroligt. Kunder kontaktar mig från hela världen; USA och Europa är nummer ett. Men även från ställen som Sri Lanka och Mexico. Själva klientelet utgör allt från unga till äldre. Många av sakerna är lite dyrare, men det finns något för alla. Jag vill att vem som helst ska kunna hitta något de gillar och har råd med. Nu ligger tyvärr inte allt på hemsidan, men kommer man förbi vårt showroom är det nog lättare att hitta godbitar.

Annons

Egna favoriter?

– Oj, svårt! Allt som inte är marmor? Nä, skämta bara. Borde uppskatta all gratis gymträning. Jag älskar stora lampor, stora speglar och stora soffor. Ja, allt som kräver ett slott för att få plats med – statement pieces. Det behöver så klart inte vara något som tar plats, statyer är en sådan sak. Min uppfattning är att en snygg staty lätt kan ändra och sätta prägel på ett helt vanligt rum.

Läs mer:

Residence besöker de glada bagarna i Rute

Svenskt tenn i designsamarbete med Luke Edward Hall

Golvad i New York – Residence möter grundarna av Nordic Knots

Publicerat 31 maj 2019
Annons