Platser att besöka på Gotland i sommar Linnéa ruiz mutikainen

Nio ställen du som inredningsintresserad inte vill missa på Gotland i sommar

Dags för ett Gotlandsbesök i sommar? Residences inredningsskribent Linnéa Ruiz Mutikainen plockar fram guldkornen – från mat till logi.

Annons
Inspireras av 5 trender för balkongen och uteplatsen
Inspireras av 5 trender för balkongen och uteplatsen
0:41
Shoppa inredningen här!

Sommaren är äntligen inom räckhåll, vilket innebär resande för många av oss. På senare år har inrikesalternativen blivit extra heta, både rent ekonomiskt och ur ett hållbarhetsperspektiv.

Nedan uppmärksammar vi en uppskattad favoritdestination, drömlika Gotland, som fortsatt står högt i kurs. Dyk ner bland charmiga caféer, stämningsfull logi och givetvis inredningsbutikerna med det lilla extra.

Bästa inredningsbutikerna på Gotland

På spaning efter inredning? Flera charmiga design- och inredningsbutiker håller hus på Gotland, ofta präglade av närproducerade produkter med unik känsla.

Akantus

Det är inte första gången som vi tipsar om Akantus (här på listan över Sveriges bästa inredningsbutiker), en välsorterad inredningsbutik i Visby med stort och smått för hemmet. Här hittar du både moderna detaljer, genuint gotländskt hantverk och härlig vintage i en inspirerande blandning med någonting för alla.

Annons

Adress: S:t Hansgatan.

Läs mer på Akantus hemsida här.

Fide Fajans

Ute efter keramik? Då är Fide Fajans rätt plats att besöka i sommar. Längs väg 142, på södra Gotland, hittar du Ingela Karlssons verkstad och charmiga butik. Färgsprakande skapelser möter nedtonade alster, alla handgjorda och unika i sitt utförande. Butiken har öppet mellan juni och augusti.

Adress: Fide Odvalds 151.

Läs mer på Fide Fajans hemsida här.

Ala Gård

Missa inte Ala Gård, en idyllisk plats som är betydligt mer än "bara" en inrednings- och designdestination. Här blandas vackra antikviteter med sprudlande blomstersjälvplock tillsammans med ett ljuvligt ekologiskt café. Aktuella öppettider hittar du lättast på deras Instagram.

Adress: Ala Ollajvs 155.

Läs mer på Ala Gårds Instagram här.

caféer och restauranger på Gotland

Inget Gotlandsbesök är komplett utan ett och annat café-, bageri- eller restaurangbesök. Tur att det finns många godbitar att välja mellan, alla med sin egen, distinkta charm.

Annons

LEVA Kungslador

Precis i närheten av Stora torget i Visby ligger LEVA Kungslador, ännu en härlig plats där du hittar allt och lite till. Efter ditt besök på restaurangen eller stenugnsbageriet får du inte missa gårdsbutiken och trädgården, båda fulla med inspiration. Förbered dig för riktigt god mat och shopping i sann gotländsk anda.

Adress: Toftavägen 20.

Läs mer på LEVA Kungsladors hemsida här.

Hablingbo Crêperie

Vad vore sommaren utan en god crêpe eller två? Hablingbo Crêperie öppnade Gotlands allra första crêperie redan 2001 och är fortsatt en storfavorit på ön. Atmosfären är avslappnad och inbjudande och utöver crêperie finns det även bar och keramikbutik. Tidigare har det även funnits variété-show varje sommar.

Adress: Hablingbo Stora Burge 820.

Läs mer på Hablingo Crêperies hemsida här.

Rute Stenugnsbageri

Från övergiven smedja till mysigt sommarbageri. Rute stenugnsbageri (med tillhörande grönskande trädgård) bjuder på nybakat i mängder, alltid med rena och naturliga råvaror i fokus. Om Rute-abstinensen är påtaglig även off-season så hittar du deras systerbageri runtom i Stockholm – nämligen i form av Fabrique.

Annons

Adress: Rute Risungs 217.

Läs mer på Rute Stenugnsbageris hemsida här.

Hotell och Bed and breakfast på Gotland

Gotland kryllar av mysiga boenden med det lilla extra, från hotell till bed and breakfast, allt som oftast med svårslagen närhet till naturen.

Hotel Stelor

Drygt 25 minuter söderut från Visby ligger gårdshotellet Stelor, bestående av sju rum och kök. Hotellet huserar i ett stort stenhus från 1700-talet, omgivet av en trädgård med egenodling och djur. Missa inte restaurangen som självklart går att besöka även om du inte bor på hotellet.

Adress: Västergarn Stelor 117.

Läs mer på Hotel Stelors hemsida här.

Liste Gård

I Norrlanda ligger familjedrivna Liste Gård, ett magiskt vandrarhem i en gård byggd redan 1780. Trots renoveringar under årens lopp är gårdens atmosfär högst autentisk med en genuin blandning av gammalt och nytt. Här hittar du även café och självplock av blommor. Spana även in deras galleri.

Adress: Liste Gård.

Läs mer på Liste Gårds hemsida här.

Fabriken Furillen

Välkommen till Fabriken Furillen, ett unikt boende med det lilla extra. I en tidigare kalkstensfabrik dyker detta hotell upp, i en vass industrimiljö med modern arkitektur och naturen runt hörnet – från stenstränder till raukar.

Adress: Rute Furilden.

Läs mer på Fabriken Furillens hemsida här.

Annons