Guide: Så väljer du rätt klätterväxter för din balkong

Kläng- och klätterväxterna är inte bara otroligt vackra, de är även perfekta som insynsskydd eller för att dölja en tråkig vägg. Här är de bästa växterna för just din balkong.

Annons
DIY: Så torkar du kryddväxter
DIY: Så torkar du kryddväxter
0:46

Klätterväxter är en väldigt tacksam växt då den kan användas till mycket. De kan växa på spaljeér vid husväggen men trivs också bra i en vanlig kruka. Vissa klättrar på egen hand medan andra behöver hjälp av luftrötter eller häftskivor. Låt klimatet på din balkong bestämma vilken växt du borde köpa.

Klätterväxter för balkong med soligt läge

Vildkaprifol

Underbart doftande klätterväxt som kan bli flera meter lång. Har blågrönt bladverk och får vackra, starkt röda bär på hösten.

Klematis

Finns cirka 250 härdiga sorter i Sverige och blommar frodigt. Lätta att sköta och tar knappt någon plats när de klättrar på en vägg eller spaljé.

Blåregn

Härlig klätterväxt som med tiden kan täcka både lusthus och vackra husfasader. Trivs bäst i kalkrik jord i varmt läge. Doftar och blommar gott i juni.

Annons

Vinranka

Utmärkt för dig som vill trampa ditt eget vin! Snygg slingerväxt som trivs i soliga lägen. Finns i olika sorter beroende på om man vill ha grön eller blå druva.

klätterväxt balkong
Bild: Shutterstock/IBL  

Klätterväxter för balkong med skuggigt läge

Murgröna

En luftrenande växt med mörkgröna, ljusgröna eller tvåfärgade blad. Den är otroligt tacksam och lättskött. Murgrönan är en av de mest populära gröna växter.

Rådhusvin

Får en härlig röd och orange höstfärg och tappar bladen på vintern. Tål storstadsmiljö bra.

Klätterhortensia

Vackert förgrenad klätterväxt med grova grenar och frodig grönska. Blommar fint även i skugga. Klättrar med lufttorkade rötter och blommar juni till juli. De torra blommorna sitter kvar hela vintern vilket är mycket dekorativt.

Publicerat 04 maj 2018
Annons