Guide: Så väljer du rätt säng – 5 saker att tänka på

Mjuk, hård eller mittemellan? Att välja rätt säng kan vara en riktig djungel och handlar om så mycket mer än bara fastheten.

Annons

Att sova bra kan vara svårt nog redan som det är och även om en säng inte löser alla problem kan rätt säng underlätta.

Många som köper ny säng lägger allt fokus på hur hård eller mjuk den är, men det finns andra saker som också är viktiga att ha i åtanke.

Checklista: Tänk på det här när du ska köpa ny säng:

1. Provligg

Den viktigaste regeln när det är dags att köpa ny säng är att provligga. Testa så många modeller som möjligt – det är helt enkelt det bästa sättet att hitta rätt säng för just dig.

De flesta sängbutikerna har hjälpsam och kunnig personal som kan guida dig rätt, vissa har till och med naprapater eller kiropraktorer på plats vissa dagar och tider.

2. Budget

Att köpa en ny säng kan bli dyrt, det är trots allt en av de dyraste möblerna vi köper till hemmet – men också en av de viktigaste. Vi tillbringar, som bekant, en tredjedel av vårt liv i sängen.

Se sängköpet som en investering. Att köpa en billig säng kan bli dyrare i längden då den kanske måste bytas ut snabbare. Dock är det alltid bra att ha en budget i åtanke när du besöker sängbutiken.

Annons

3. Kroppsform och vikt

En person som väger över 100 kilo behöver oftast en fastare säng än någon som väger 50 kilo, men även kroppsformen har betydelse.

Två personer som väger lika mycket kan nämligen ha två helt skilda behov, så du ska inte lägga för stor vikt vid hur mycket du väger.

Det viktigaste är att känna av hur din kropp passar i sängen, hur den upprätthåller din naturliga svank och avlastar kroppen i viloposition.

Läs också: Inred sovrummet för bättre sömn – 5 smarta knep

4. Sovställning

Sover du på rygg, mage eller sidan? Det spelar roll för val av säng.

Ligger du vanligtvis på rygg är det viktigt att sängen ger bra stöd i svanken och att axlarna kan vara avslappnade och inte åka upp mot öronen.

Är du en sidosovare kan det vara en idé att satsa på en zonindelad madrass, så att axel och höft kan sjunka ner och ryggraden får vila så rakt som möjligt. En zonindelad säng innebär att madrassen har olika fastheter vid olika punkter och på så vis anpassar sig efter kroppens form och vikt.

Annons

Att sova på mage är inte att rekommendera, då det är svårt för kroppen att ligga i en helt avslappnad position, men om du helt enkelt inte kan sova på något annat sätt är det bra att leta efter en säng sin ger bra stöd under höften och en kudde som samverkar med sängen.

Läs också:7 fina compact living-lösningar för ett litet sovrum

5. Välj rätt kudde

Valet av kudde har att göra med vilken säng du har, därför är det bra att passa på att uppdatera sig på kuddfronten samtidigt som du köper ny säng.

Sover du på mage är en låg kudde att föredra och om du sover på sidan eller rygg kan du välja en något högre kudde.

En bra kudde ska fylla ut tomrummet mellan hals och axel så att nacken kan ligga rakt.

Källa: Testfakta, Sängjätten 

Läs också: Så skapar du en ombonad stil i sovrummet – 9 knep

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Publicerat 15 maj 2017
Annons