Guide: Så väljer du rätt stenskiva till köket

Att välja bänkskiva till köket är ett av det svåraste och dyraste beslutet vid en köksrenovering. Valen är många när det gäller prisklass, hållbarhet och utseende. Vi har pratat med Anna Granstig och Pierre Wernlundh på stenföretaget Cosentino som delar med sig av sina bästa tips.

Annons

Vilka är de viktigaste faktorerna att tänka på när man ska välja stenskiva till köket?

– Det viktigaste är att du vet vad som är viktigast för dig: är det fläcktålighet, färg, värmetålighet, hållbarhet, tjocklek eller längd på skivan eller alltihop?

Foto: Bukowskis.  

Om man använder köket ofta och vill satsa på ett slitstarkt och tåligt material, vad rekommenderar ni då?

– Då är det Dekton som är tåligast (produceras utifrån tekniker som används för att skapa glas, porslin och kvartsytor – innehållet är olika inorganiska mineraler som också är innehållet i vanlig granit) med Silestone därefter (kvartskomposit) och Sensa (skyddad granit) som trea.

Granitskiva. Foto: Shutterstock.  
Sensa. Foto: Cosentino  

Om man endast vill använda stenskivan som en avlastningsyta och är mer intresserad av att ha en vacker skiva som lyfter inredningen, vad ska man välja då?

Annons

– Dekton och Silestone funkar perfekt här med mycket olika designlösningar, de har bra egenskaper och kan vara tunnare än 20 millimeter. Granit, kalksten och marmor är mycket vackert men är inte rekommenderat i tunnare skivor och om de om det blir mycket vätskor och spill ska de ljusa grå eller vita naturstenarna också undvikas. Mörk Granit klarar mycket spill men inte för mycket syra- eventuella fläckar syns inte (graniten är mycket hårdare än kalksten och marmor

Dekton: Foto: Drommekjoekkenet.  

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna om sten som ni stöter på?

– Att det alltid är för dyrt, det finns ett otroligt stort prisspann inom våra olika naturstenar, Silestone och Dekton och spannet är brett från dyrare ytor likväl som att vi har design som ger valuta för pengarna. Sedan är kunskapen relativt låg och materialen och stensorterna blandas lätt ihop.

Silestone. Foto: Cosentino.  

Vilken stenskiva är minst tålig?

– Det är de mjukaste och porösaste kalk- och sandstenarna.

Om man har en begränsad budget, vilken stenskiva är ska man satsa på?

Annons

– Vi brukar lyfta fram en vit, två grå och en svart Silestone- White Storm, Cemento Spa och Marengo samt Negro Tebas som prisvärda. Går man även ner i tjocklek till 20 millimeter på skivan så blir det billigare. Mest design för pengarna är nya färgerna Coral Clay, Nymbus, Iron Bark samt Royal Reef. De är väldigt vackra kalkstensliknande färger för den näst lägsta prisgruppen i Silestone.

Vad ser ni för sten-trender i höst?

– Vi säljer fortfarande otroligt mycket helvitt och vitt med marmorkaraktär, men den gråa trenden med kallgrått, grågrönt, gråbrunt, gråbeige säljer väldigt bra.

– Trendigast är väl brunt, så färger i brun marmor, Silestones Calypso, Iron Bark samt Dektons Kadum, Keranium är helrätt. Överhuvudtaget ser vi de mörka murriga kökens återkomst med mörka luckor ton i ton med mörka bänkskivor. Svart och mer stormönstrad exotisk marmor har också kommit tillbaka.

Foto: Henrik Nero.  

Så sköter du de 3 vanligaste stensorterna

Silestone och Dekton

Klarar det mesta. Rengör med så mild rengöring som möjligt och skölj bort såparester ordentligt samt avsluta med en torr bomulls- eller fibertrasa.

Annons

Värmetålig men grytunderlägg rekommenderas för att skydda mot termochock alternativt att den lilla procent bindemedel i Silestone kan ta skada och missfärgas av riktigt heta föremål. Man bör tänka på att flisor kan slås av om den producerats med för raka kanter, som på grund av kraftiga slag kan förlora ett stycke. Man ska heller inte ska stå på ytan beroende på tjocklek samt hur väl bänkskivan är stöttad undertill.

Svart granit

Är väldigt tålig och man behöver inte göra någonting speciellt för att dagligen underhålla din bänkskiva. Man kan använda en fuktad trasa och vid behov med diskmedel som är löst med vatten.

Det finns vissa saker man behöver tänka på som mekaniska skador och värme. Du ska till exempel aldrig stå på en granitskiva då vissa utsågade smalare partier skulle kunna brytas av en människas tyngd.

Att skära direkt på granit kan ge metallmärken som inte är helt lätta att ta bort. Nötning med en panna som har något vasst under alternativt en trasa med partiklar som nöter kan skada polering eller repa.

Annons

Man bör tänka på att flisor kan slås av om den producerats med för raka kanter, som på grund av kraftiga slag kan förlora ett stycke. Det är möjligt att reparera stenen, men resultatet blir inte det samma.

Marmor och kalksten

Är otroligt vackra och omtyckta stenar men porösa och får ibland inre sprickbildning. Undvik färgade vätskor som kaffe, te, rött vin (alkohol generellt), oljor och syror som frukt (citron, apelsin) och juicer. Det bästa sättet att undvika fläckar är att rengöra bänkskivan direkt efter man har spillt någonting – ju längre stenskivan lämnas orengjord, desto större är möjligheten att det blir en fläck som är svår att tas bort.

Man skall vara mer försiktig med ljusa stenar än med mörka. Slipade stenar är också mer känsliga än polerade. Marmor kräver mest noggrannhet. Hur man ska ta bort fläckar beror mycket på typen av sten och ämnet som har orsakat fläcken.  De flesta stenproducenter har bra guider online eller medsänt vid köp som man ska ta hjälp av.

Läs också:

Så väljer du rätt bänksskiva

11 snygga sätt att inreda ett compact living-kök

7 inspirerande kök från Ikea – så kombinerar du det på olika sätt

Publicerat 10 november 2017
Annons