Hanna listar: Stockholm Design Week – dag 1

I dag drar Stockholm Design Week i gång – och med det är dagarna fullspäckade med spännande lanseringar, möten och nyheter inom designvärlden. Residence chefredaktör Hanna Nova Beatrice kommer guida dig genom veckan.

Annons

Designveckans officiella start är egentligen på tisdag morgon när mässan Stockholm Furniture & Light Fair öppnar i Älvsjö. Men i dag börjar smyglanseringarna på stan – samt minglet och festerna. Det här är ett handplock av vad som händer i dag, säger Hanna Nova Beatrice.

1. Lansering: Smaller Objects

http---grandrelations.com-wp-content-uploads-2016-02-Claesson_Koivisto_Rune-photo-by-Knut-Koivisto
Foto: Knut Koivisto  
http---grandrelations.com-wp-content-uploads-2016-02-SmallerObjects-Little-Big-Ear2
 
http---grandrelations.com-wp-content-uploads-2016-02-SmallerObjects-Puntino-Pillow
 

Annons

– Arkitektgruppen Cleasson Koivisto Rune lanserade sitt egna varumärke Smaller Objects i fjol. Nu tar de steget vidare och tar in andra designers för samarbeten, bland annat nya produkter av bland andra Luca Nichetto, som gjort en espressokopp, men även en vacker skål av Ingegerd Råman. De lanserar även ett nytt system, som gör designern mer delaktig i kostnaderna runt produktionen – men genererar också en större vinst vid försäljning. De vill utmana och hitta alternativ till den normala ekonomiska strukturen med royalties – där producenten står för kostnaderna i framtagandet och designern får runt fyra procent av försäljningspriset. 

2. Favorithotellet: Hotel Skeppsholmen

Hotel Skeppsholmen
Foto via: Hotell Skeppsholmen  
Hotell Skeppsholmen
Foto via: Hotell Skeppsholmen  

Nu checkas det in på Hotel Skeppsholmen; mångas favorithotell under veckan, säger Hanna Nova Beatrice.

Annons

– En frukost nere i matsalen känns lite som att gå in i ett inredningsmagasin; här sitter de välkända inredarna, arkitekterna och design  journalisterna, säger Joachim Olausson, kreativ chef på hotellet. 

– Vi har nästan bara stamgäster under designveckan, de gillar inredningen av Cleasson Koivisto Rune och det lugna läget. Som den franska designern Inga Sempe som alltid bor här, vi har hennes lampor i receptionen.

3. Festen: ELLE Decoration Swedish Design Awards på Café Opera 

EDSDA-introbild-685x386
Foto via: ELLE Decoration  

– Våra förlagskollegor ELLE Decoration har sitt årliga designpris där årets bästa design väljs ut av redaktionen. Design och inredning prisas i 15 kategorier och det är stor festyra på Café Opera med 600 gäster. Här samlas alla inresta designer och inredare! 

Annons

4. Vinlansering

Vin Ormiale Foto Mathias Johansson
Foto: Mathias Johansson  

– Designstjärnorna Jasper Morrisson och Marc Newson, numera på Apple, bjuder på vinprovning från den vingård de är delägare i på Sturehof. Vingården ligger i Bordeaux och det är där det nya Ormiale-vinet produceras.. Läs mer om detta i nya numret av Residence. 

5. Svenskt Tenn

svenskt tenn
 

Det anrika företaget Svensk Tenn rekonstruerar tre interiörer av Josef Frank på deras utställning As If By Chance tillsammans med arkitekterna Mikael Bergquist och Olof Michélsen. Utställningen är öppen för allmänheten 9-29 mars. 

Annons

– Den första miljön är en boudoir med en lätt dekadent atmosfär. Den andra är en middagsdukning där det slumpmässiga och oordnade är en bärande princip. Den tredje miljön är en heterogen samling av möbler och lampor som påminner om ett samtal mellan en grupp individer med olika egenskaper och uttryck, säger Mikael Bergquist.

6. Örnsbergsauktionen

ornsbergsauktionen
Foto via: (t.v) Auktionstipset och (t.h) Mia E Göransson  

– Superinitiativet Örnsbergsauktionen fyller fem år! Grundat av Simon Klenell, Fredrik Paulsen och Kristofer Sundin som en motpol till designveckans stora företag och etablerade kommers. En utställning som avslutats med auktion, med unika objekt, prototyper och one offs från några av Nordens mest intressant kreatörer. 

7. Snackis!

Designföretaget Hem har köpts upp av riskkapitalbolaget Ormand AG som står bakom företaget Vitra. En riktig snackis i designvärlden! Petrus Palmér, senast från Form Us With Love, tar över VD-posten. Ska bli intressant att följa!

Annons