Hanna listar: Veckans 13 främsta inredningsnyheter

Designikoner på väggarna, ny keramik och ett gäng vårnyheter. Residence chefredaktör Hanna Nova Beatrice summerar veckan!

Annons

Varje vecka listar Residence chefredaktör Hanna Nova Beatrice de viktigaste nyheterna och lanseringarna i design- och inredningsvärlden – mycket nöje!

1. Mångkreatör

Faye Toogood’s Moody Blues Photo Tobias Harvey for The New York Times
Faye Toogood’s Moody Blues. Foto: Tobias Harvey för The New York Times.  

Förra veckan hade vi äran att ha mångkreatören Faye Toogood här, och vi anordnade en design lunch och ett design talk på miss Clara i samarbete med Nobis gruppen och Grand relations. Faye kallar sig en ”polymath tinker”, någon som arbetar kreativt över en bredd av projekt utan att lägga dem i olika fack. Från design och inredning till installationer för välkända varumärken och en växande klädkollektion. Bland hennes senaste färdigställda projekt finns denna fantastiska lägenhet i London som hon under ett år fick helt fria händer att inreda till ett gift par. Här finns många specialframtagna möbler och detaljer av studio Toogood, samt möbler från Fayes tidigare möbelkollektioner – hon har även använt andra designer, som pelarbordet av Stockholmsbaserade Nick Ross. En fantastisk våning från en modig beställare, lika mycket bostad som en konstinstallation. 

Annons

2. Nytt porslin

Norska företaget Wik & Walsøe lanserade i veckan kollektion Røys. Kollektionen är ett urval av vackert porslin, som för första gången tillverkas av stengods.

3. Marmiekko

marimekko
 

Man kan inte låta bli att reagera när man ser Marimekkos fantastiska pre fall-kollektion 2016: en kollektion med starka mönster, tydliga skärningar och en ordentlig retroflört utan att för den skull bli för nostalgisk. Fotograferingen i en byggnad från slutet av 1960-talet visar styrkan när vackra kläder och miljöer samspelar. Väldigt inspirerande. Plåtat på Hotel Rantapuisto i Helsingfors av Johnny Kangasniemi.

Annons

4. Natalie!

Alla med en förkärlek för Nathalie du Pasquier och Memphis har de senaste åren haft möjlighet att ta del av hennes fantastiska mönster via hennes samarbete med Hay. Det fortsätter med nya lanseringar av accessoarer på deras Mini Market i Milano om några veckor. Men Nathalie har även, tillsammans med din man George Snowden, inlett ett stort samarbete med CoopDPS med en rad textilier för hemmet, bland annat med några fantastiska filtar i starka mönster och färger. 

Annons

5. Under fötterna

Layered Spring 2016 Viscose Francis_pearlB kopia[2TtJ]
 

I vår lanserar mattföretaget Layered två nyheter, dels en helt ny serie i viskos och dels en ny färg i den befintliga ullkollektionen. Nya kollektionen Solid Viscose Collection består av eleganta enfärgade mattor, skapade med starka stilsäkra kvinnor som förebild – som modeprofilen Phoebe Philo. Fantastiska mattor i en vacker miljö vi tidigare visat som hem i Residence. 

6. Tre delar

Nyheter 1+1+1 2016 foto Dezeen
 

Ett sympatiskt samarbete; de tre designerna Hugdetta från Island, Petra Lilja från Sverige, och Aalto+Aalto från Finland har samarbetat på en rad objekt genom att använda barnleken vikgubben, där man ritar en del innan man viker pappret och ger den vidare till sin bordsgranne som tar vid där man slutade. Resultatet är en serie ljusstakar med tre distinkta olika delar, som går att kombinera en rad olika roliga kombinationer. 

Annons

7. Vänligt

ikea ny bok
Foto: Ikea press  

Ikea lanserar i vår nya boken Vänligare hem, med inspiration och råd om hur man tänker mer miljövänligt i sina hem. 

8. Girard

girard-utstallningen-
 

I veckan öppnade Vitra campus utanför Basel sin stora hyllningsutställning till designern och inredaren Alexander Girard; här finns skisser, möbler, textiler och skulpturer som inte visats tidigare, samt 300 objekt från hans egna samlingar. Vitra producerar hans välkända träskulpturer, och förra året utvidgade de med en rad textilier ritade av honom. Utställningen A designers universe pågår till 29/1. Värt att nämnas är att vitras dedikerade design museum öppnar i sommar på samma plats, och med en av världens mest intressanta och stora samlingar av design – som för första gången blir tillgänglig för allmänheten – finns det orsak att vallfärda.

Annons

9. Granit

granit varnyheter
 

Granit lanserar sin vår-och sommarkollektionen med säljstart 21/4, mycket rotting och en rad möbler som fungerar lika bra i glasutbyggnaden som utomhus, som detta bord. 

Läs även: 5 rottingmöbler som kan bli dina just nu

10. Ethimo

LucaNichetto
Foto via: Luca Nichetto  

Möbelmässan i Milano närmar sig – ett samarbete vi ser fram emot att se mer av är Luca Nichettos första utomhusserie för Ethimo. Här en work in progress-bild från Luca själv. 

Annons

11. Boråstapeter

Borastapeter_Romans_ViolaGrasten
Lövmönstret Romans av Viola Gråsten.  

I veckan lanserade Boråstapeter kollektionen Scandinavian designers 2 med 43 tapeter med 14 olika mönster från fem olika designers från sin tid. Designinkonerna Stig Lindberg, Viola Gråsten, Arne Jacobsen och Glocken & Lisbet Jobs tar nu plats på väggarna. Kollektionen är en uppföljning av den första kollektionen som lanserades för fyra år sedan.

12. 10 by Yatzer

Costas-Voyatzer
 

Milano: Costas Voyatzer har en bakgrund som stylist och driver sin framgångsrika blogg Yatzer med samma curerade öga som han tidigare skapade miljöer. Allt är noga utvalt. För möbelveckan i Milano ställer ha ut tio produkter, utvalda eller framtagna för Yatzer, i limiterade editioner, som säljs på plats i utställningen 10 by Yatzer i Spazio Pontaccio. 

Annons

13. Ny bok

Lexington-Living-with-Lexington-ny-bok
 

Hur är livet med Lexington? I vår släpper Lexingtons grundare och VD Kristina Lindhe boken Living with Lexington om företagets historia, framgångar och Kristinas egna erfarenheter blandat med tips på inredning och dukning. Kommer säljas i utvalda Lexington-butiker, bokhandeln samt på webben.

Läs även:
Hanna listar: nyheter v. 2
Hanna listar: nyheter v. 3
Hanna listar: nyheter v. 4
Hanna listar: nyheter v. 5
Hanna listar: nyheter v. 7
Hanna listar: nyheter v. 8
Hanna listar: nyheter v. 9
Hanna listar: nyheter v. 10
Hemma hos Residences chefredaktör Hanna Nova Beatrice

Annons