Hanna listar: Veckans 11 främsta inredningsnyheter

Nya samarbeten, flera möbelnyheter och ett fantastiskt fint showroom. Residence chefredaktör Hanna Nova Beatrice summerar veckan!

Annons

Varje vecka listar Residence chefredaktör Hanna Nova Beatrice de viktigaste nyheterna och lanseringarna i design- och inredningsvärlden – mycket nöje!

1. Ny aktör

paraden
Foto: (t.h) Karina Ljungdahl  

I veckan presenterade fastighetsbolaget Glommen och Lindberg sina kommande bostadsprojekt för ett antal utvalda opinionsbildare på ArkDes. De har arbetat 2,5 år i sin nuvarande konstellation, men har många år i branschen från bland annat Oscar Properties. Intressant att höra om en bostadsmarknad i snabb förändring och deras syn på samarbeten; i deras bostäder kopplar de samman en arkitekt med en designer för att skräddarsy en bostad. Först ut är Paraden med försäljningsstart i vår, ett samarbete mellan toppteamet Andreas Martin-Löf och Monica Förster. G&L kallar de tolv lägenheterna paradvåningar XS och anammar den internationella trenden där vi inte nödvändigtvis måste bo stort för att bo lyxigt – lägenheterna är mellan 33 och 68 kvm stora.

Annons

2. Ståtligt showroom!

no-51-by-massproductions-wastberg-and-guise_dezeen_936_4
Foto via: Dezeen  

Belysningsföretaget Wästberg och möbelproducenten Massproductions är en bra match; båda står för högkvalitativa produkter med internationell klass. Nu öppnar de ett showroom tillsammans i Hammarby sjöstad, i en byggnad ritad av Johannes Norlander. Inredningsarkitekturen är designad av arkitekterna Guise.

3. Finsk favorit

carina-seth-andersson-marimekko-foto-pia-ulin
Foto: Pia Ulin  

Som vi väntat: denna vecka finns äntligen Carina Seth Anderssons fina samarbete med Marimekko i butik, den innehåller bland annat tjusiga vaser och snygg textil, och vi har skrivit om den tidigare, se mer här. Man kan nog redan nu säga att det är lite av Carinas år, hennes samarbete med Fogia är också en favorit.

Annons

4. Dusty Deco + Filippa K

Dusty Deco nu butik13
 

I dagarna flyttade Dusty Deco in i Filippa K:s butik på Humlegårdsgatan. Under våren kommer Dusty Deco ha en pop-up i butiken och kommer möta mode med ett handplockat urval av vintagemöbler, konst och inredningsdetaljer i riktigt Dusty Deco-anda! Tummen upp. Går att läsa mer om samarbetet här.

5. Stockholm Design Week 2016

POP-fram-BengtssonSindre
 

I veckan gjorde vi en kort summering av Stockholm Design Week 2016 och sammanfattade både spaningar nyheter. Bland favoriterna var bland annat denna tjusiga möbel av Patrik Bengtsson för Gärsnäs i fint sällskap av Hedwig av David Ericson och Julius av Färg och Blanche från samma företag. Hela listan kan du läsa här – och mer kommer såklart i tidningen framöver.

Annons

6. Framgångsrecept

designtalk
 

Vi gjorde även ett antal paneldebatter under möbelveckan. Här kan du kika på en av dem – som handlar om framgång i designindustrin, tillsammans med designchefen Marcus Engman från Ikea, stylist Lotta Agaton, Jonas Bjerre-Poulsen från Norm/Menu samt Nathan Williams från Kinfolk. Väldigt tacksam för fantastiskt intressanta panelmedlemmar. Jag summerade även intryck från mässan med trevliga kollegor, modererat av Marcus Fairs från Dezeen, se mer här.

Annons

7. Groende grönska

granit odla kollektion
 

Granit smygstartar våren med den nya kollektionen Groende grönska. Här finns tjusiga nyheter blandad med uppdateringar av favoriter från fjolåret. Succékrukan i zink finns nu istället i en rostig variant. I butik i april eller maj!

8. Årets utställning

Sist men inte minst. I knappt en vecka till står utställningen Årets designer: Note Design Studio kvar i ArkDes fina lokaler på Skeppsholmen. Ett fint samspel mellan en kreativ designstudio och stylisten Lotta Agaton. Ett måste för den inredningsintresserade och ett perfekt helgnöje. Fri entré.

Annons

9. Whyred och Dirty Linen

dirty-linen-whyred
 

Vi ser allt fler samarbeten. Som det mellan Dirty Linen och Whyred, men en kollektion sängkläder bestående av ett lakan och två överkast som anammat modedetaljer. Lakanet av linne har ett digitaltryck, och knappar och läderdetalj från Whyreds jeans. Ett överkast är gjort av överblivna produkter och ser ut som ett lapptäcke, det andra är ett svart lakan som påminner om en bomberjacka.

10. Funktion i fokus

ommo
Foto: Alexandre Vernet  

Med funktion i fokus och en global marknad i sikte lanseras nya företaget Ommo med Sverigebaserade Shane Schneck som designer. Lågmälda föremål i plast för köket. Intressant att de från början tänker in funktioner för alla, och ser hur olika kulturer använder olika föremål, istället för att bara se endast till västerländsk kultur för inspiration.

Annons

11. Ung Svensk Form

arkdes-ung-form
 

Med nyckelorden att skapa fritt utan krav på marknadsanpassning visar nu Ung Svensk Form upp 20 utvalda bidrag, som röstats fram av en namnkunnig jury. Utställningen visas på ArkDes från 19 februari till den 27 mars. 

Läs även:
Hanna listar: nyheter v. 2
Hanna listar: nyheter v. 3
Hanna listar: nyheter v. 4
Hanna listar: nyheter v. 5
Hemma hos Residences chefredaktör Hanna Nova Beatrice

Annons