1. Tre sekel

Träkunskap på hög nivå! I en liten enkel monter visade Tre sekel upp sina senaste alster ärligt och utan krusiduller; däribland  Christian Halleröds serie Meden, stolen Skedblad, soffbordet Hommage av Matti Carlson och matbordet Landala av Emma Olbers i nytt utförande i rökt ek. Se mer här. 

2. Mixa

Fåtöljen Norma av Färg & Blanche för Johanson Design förändrar uttrycket med olika färgkombinationer, som går att kombinera i tre olika lager. Väldigt elegant. 

3. Palais 

Årets vackraste bordsserie stod Anya Sebton och Eva lilja Löwenhielm för. Palais för Asplund innehåller en rad olika soffbord och matbord, sammanhållna av en tydlig grundform.

4. Brunt!

Älskar Anna von Schewens fåtölj för Articles som, om man vill skärma av sig, har ett ryggstöd som går att fälla upp ett snäpp så sittaren omsluts. Vacker och tydlig med lite 70-talsflört i brunt utförande. 

5. Ratatoille 

Årets design bar och restaurang på mässan stal all uppmärksamhet från hedersgästens installation, en oas av lugn, med nedtonat ljus, lounge-känsla och mjuka former. Så otroligt välgjort av team Luca Nichetto. Jag som hade en rad paneldebatter på scenen upplevde bara en liten negativ aspekt: publiken satt så skönt och avslappnat att man nästan oroade sig för att de skulle somna. 

6. A Quiet reflection 

Jag fick ett definitivt ja på att låna den vackra våningen på Grevgatan en vecka innan möbelveckan, men tack vare ett grymt team bestående av alla involverade med Ariake, Wästberg, Anna-Leena Interiors och My Residence lyckades vi på kort tid skapa en väldigt vacker och finstämd utställning med kärleken till hantverket i fokus. Det var oerhört fint att visa vackra möbler och objekt i en så poetisk miljö. Det adderar mervärde att se möbler i privata hem. Känner mig rörd nu när vi packar ihop utställningen. Se mer här. 

7. 70-tal

Lika bra i verkligheten som på bild, Space Copenhagens 70-talsflört Loafer i sammet för &tradition.

8. Rumsligheter 

Jag vill också nämna några av de mest inspirerade montrarna – Note design studio för Tarkett och Magis, Anya Sebton för Lammhults och Lotta Agaton för Tisca Rugs. Jag tyckte väldigt mycket om &traditions monter av Andreas Bozarth Fornell också, där alla väggar klätts i brun velour vilket skapade en omslutande varm känsla. 

9. Stilig Elliot 

De La Espada visade sina möbler under teatraliska former i hemmamiljö – tummen upp för Jason Millers fåtölj Elliot inspirerad av en epok av äldre hus i Brooklyn. 

10. Små personligheter 

Jessica Signell Knutsson fina småbord för alla husets olika rum ingår i en liten serie gjord i mdf. 

11. Böljande

Ett fint samarbete där några elever från Beckmans fått arbeta hos sex utvalda producenter under en termin, och fått i uppdrag att ta fram en passande möbel. Rumsavdelaren för Massproductions är designad av studenterna Lisa Lindh och Klara Hedengren. 

12. Samarbetssatsning 

Samarbeten är bra – det visar inte minst Ires modiga satsning där man gett fyra designer fria händer att skapa varsin fåtölj, en hylllning till starka personligheter.

13. Inspiration

Dux lät Lotta Agaton tolka varumärket med nya färger och inspirerande inredda kompositioner. Extra fint att de höll öppet för allmänheten några dagar också – en designvecka borde inkludera en hel stad, vilket Stockholm Design Week långt ifrån gör. Kanske borde mässan samarbeta mer aktivt med de aktörer som regelbundet försöker skapa utställningar i stan?

14. Elegans 

Mattias Stenberg har uppdaterat och renodlat varumärket Voice, som nu visar upp en elegant och sobert klassisk attityd. Särskilt förtjust i soffan och bokhyllan. 

15. Kvinnor!

Fint inlägg av Inredningshjälpen, som även summerat designveckan flitigast på sin blogg. Tack! 

16. Elle Deco! 

Och designveckan inleddes som vanligt med kollegorna på Elle Decos fina gala, som delade ut priser till sina val av Årets bästa design. Läs mer här. 

Läs också:

Imke Janoschek: 5 trender på möbelmässan

8 fina lanseringar på möbelmässan

Claes Dalén: 8 favoriter från möbelmässan

Gilla Residence på Facebook