Vilka trender och tendenser ser vi i våra hem i vår? 

– Vi inreder mer elegant och vuxet med mer textiler, särskilt gardiner, och varma färger med sjuttiotalskänsla. Ryamattan gör comeback, och soffor och sittpuffar får gärna vara klädda i sammet. Organiska former, som soffor i svängda mjuka former, och soffbord och drinkvagnar med speglar, dyker också upp. Miljö blir allt viktigare, vi blir mer medvetna om var något är tillverkat och under vilka former. Vi kommer att se fler möbelföretag som tar större ansvar.

Layered

Foto: Layered.

Vad lämnar vi bakom oss?

– Den blå väggen, personifierad av St Pauls blue från Jotun, har fått ge vika för strukturerade väggar som Lady Minerals och rostiga varma toner med sjuttiotalsvibb. Den stora gröna vågen med massor av gröna växter i klunga i hemnet ger vika för färre, men mer noga utvalda växter.

ladyminerals
jotunfarg

Foto: Jotun.

Vilka färger, möbler eller accessoarer kommer att efterfrågas?

– Möbler som tillför rummet mycket känsla och kan flyttas runt, som vikväggar, piedestaler, spegelkuber. Det udda och originella, gjort i liten skala. Vi ser allt fler små företag med mer nischade stilar eller som representerar konsthantverkare. Vi är villiga att betala för sådant som ej ”finns överallt”, en backlash mot det snabbt växande mellanprissegmentet som många danska företag premierat. Vi ser fler små butiker öppna med handplockade ting.

piedestal09 kopia

Piedestaler av Matti Carlson, Foto: Andy Liffner.

Är det något speciellt ledord vi kan gå efter? 

– Sjuttiotal, art deco, vuxen elegans. Överlag tror jag att inredarna och stylisterna kommer att spela en allt större roll i att driva trender – och börja få den uppmärksamhet de förtjänar för det. Vi kommer att se fler inredare lansera egna produkter och möbler som de annars bara specialgjort till kunder eller inredningar.

Foto: Kristen Pelou.

Foto: Kristen Pelou.

Foto: Ett Hem

Foto: Ett Hem.

Vad längtar du själv efter i vår? 

– Unika objekt, en ryamatta från Layered samt gardiner.

Läs mer: 

Stylisten: De hetaste inredningstrenderna 2017

Residence listar: 8 piedestaler som lyfter inredningen

Grå toner och naturnära material – så ser våren ut på H&M Home