Hanna Nova: De största inredningstrenderna 2018

Inredningsåret 2017 har lidit mot sitt slut och nu vill vi blicka framåt. Vad blir 2018 års stora trender och vilka möbler är värda att satsa på? Residence chefredaktör Hanna Nova summerar de kommande tendenserna.

Annons

Vilka trender och tendenser ser vi i våra hem i vår? 

På senare tid har våra inredningar blivit mer vuxna och eleganta, det ser jag inte minst på de hem vi visat i tidningen det senaste året. Inredning byts ju inte ut i ett nafs, och tendenser kommer ofta smygande in i våra hem. Den starkaste drivkraften jag ser nu är en längtan efter något mer harmoniskt, hemmet som skydd undan allt brus och all stress. Vi skalar ner och skalar bort. Hemmen blir mer lugna och harmoniska, med färre men noga utvalda ting, inrett mot en lugn fond som gärna går ton i ton. Då blir varje enskild möbel eller accessoar viktigare.

Foto: Jotun.  
Foto: Erik Lefvander.  
Annons

 Vad lämnar vi bakom oss?

Jag tror vi tar ett steg från det överbelamrade hemmet, det med för många komponerade stilleben och den stora tavelväggen. Kvantitet får ge vika för kvalitet, de många favoritsakerna får ge vika för de mest älskade och utvalda, som vi gärna lyfter fram. Kanske en keramikfavorit på en piedestal, en älskad allena tavla på en annars tom vägg. Det känns vettigt även ur en miljö- och konsumtionsvinkel. Vi satsar på färre saker av högre kvalitet, som är schysst tillverkade.

Annons
Foto via Studio Oliver Gustav.  
Foto: Residence.  
Annons

Vilka färger, möbler eller accessoarer kommer att efterfrågas?

Jag tror att färgerna kommer gå i beige, gärna ton i ton, samt olika bruna nyanser, harmoniska färger som skapar en lugn backdrop. Gärna med en textur på väggen, en mineralfärg som ger djup. Vi är flockdjur och tycker om att göra lika och inspireras av varandra, men jag tror vi i större grad än på länge kommer att leta efter mer unika möbler och accessoarer. Att själv gå till en finsnickare för att få något platsbyggt eller särskilt utformat och byggt är inte en lika stor grej längre. Naturen inspirerar, med material i sten, lin, trä. Köken återgår till mjuka värden, med mycket träkänsla.

Annons
 

Är det något speciellt ledord vi kan gå efter? 

Annons

Elegans och harmoni. Och materialval, texturer.

Vad längtar du själv efter i vår? 

Ett lugnt och harmoniskt sovrum, gärna med heltäckningsmatta, sänggavel och väggfärg ton i ton. Jag känner ett stort behov av rena ytor och färre saker och under julledigheten har jag läst mycket av och om holländarna Axel Vervoordt och Vincent van Druysen. Jag drömmer fortfarande om ett kök i rökt ek, och mitt bästa inredningsköp på senare tid är bordet Landala från Tre Sekel i rökt ek. Det adderar mycket värme. Rent generellt tycker jag att det är toppen att vi har så flexibla producenter i Sverige – om vi är ute efter en särskilt textil, färg eller ytbehandling på en möbel kan vi faktiskt kontakta dem och se om det är möjligt.  

Foto: H&M Home.  
Foto via Redcereal.  
Annons

Något annat du funderar på?

Jag vill slå ett slag för den lilla tillverkaren och den småskaliga producenten – som jag tror blir den största utmanaren till de stora kedjorna och etablerade producenterna framöver. Fler sätt att nå ut till slutkund skapar en större mångfald i utbudet för oss konsumenter. Det behövs inte längre påkostade butikslokaler, massiva reklamkampanjer eller stora ordrar med tillverkning långt bort. Jag låter svenska Dry studio och norska butiken Kollekted by – som handplockar utvalda ting från designer och makers – illustrera detta. Men listan kan göras väldigt lång. Det känns väldigt spännande. Sen tror jag de stora producenterna har allt att vinna på att kila i sina arkiv, plocka fram sina pärlor och uppdatera dem i nya material och färger. 

Annons

Mer inspiration hittar du på Hannas instagram @novabeatrice

Läs också:

Spana in Artilleriets vårnyheter 2018

Stylisten: Så fixar du vårstilen – 8 stylingtips

Vårens ljusa nyheter på H&M Home är här – se kollektionen

Publicerat 09 januari 2018
Annons