hanna nova veckans topp

oslo design fair agaton quote

Oslo Design Fair 

I veckan har Oslo design fair gått av stapeln och Residence medverkade med ett föredrag på mässans tema, In the Moment. Vi talade en hel del om kvalitet, autenticitet, vikten av att reflektera över dagens snabba takt – och om hur det i ett bilddrivet snabbt lanseringstempo är viktigt att stanna till, fundera över sin roll i det, våga lyssna till sin egen röst och vikten av att se och känna möbler irl. Den som bara konsumerar och bedömer nya möbler utifrån bilder får ingen uppfattning om en möbels känsla, kvalitet, omsorg för detaljer – eller avsaknaden av dessa.

japansktskandinaviskt

Japanskt/skandinaviskt 

Den norska stylisten Kirsten Visdal tolkade temat Moment på Oslo Design Fairs stora tendensutställning. Visdal varvade skandinaviska och japanska toner med mycket fokus på naturliga material, samt vårt behov av att få avskärma oss och känna lugn och stillhet i vårt hem.

Kolonn Carina Seth Andersson

Foto: Carina Seth Andersson

Glaskonst

Carina Seth Andersons nya kollektion Kolonn med vackra vaser görs av Skrufs glasbruk. Den har tagits fram särskilt för Nationalmuseet som öppnar 13/10. Vi har fått en sneak peak av museet och är både djupt imponerade och exalterade över att få se det färdigt. I nästa nummer har vi gjort ett stort reportage om museet – och dess satsning på design.

skultuna infinity prins Carl philip

Foto: Skultuna

Skultuna 

Bernadotte Kylberg fortsätter sitt samarbete med Skultuna och i höst lanseras en ny kollektion med ljusstakar, men namnet Infinity.

svenskt tenn nizza per oberg

Foto: Svenskt Tenn

Poetiskt 

Svenskt Tenns nya belysning av Michael Anastassiades är ett samarbete med italienska Flos; ett möte mellan två kulturer och två olika sätt att arbeta. Resultatet är en fin serie med tak- och bordarmaturer. Men det är det nya soffbordet Nizza av Per Öberg som är svårt att slita sig från. Glasbordet är väl tilltaget men känns ändå graciöst, med detaljer i metall och läder och utdragbara brickor.

A.part

A.part 

I veckan smyglanserades det nya varumärket A.part i Oslo, som bland annat stylistduon Kråkvik Dorazio står bakom. En av produkterna är det fantastiska väggskåpet i aluminium av Björn van den Berg.

isabella lowengrip villa till salu lidingo

Hemnet-rekord

Isabella Löwengrips hem är till salu och det har slagit rekord i unika visningar på Hemnet – som plötsligt besökts av nya och aningen yngre målgrupper. Det har också skapat en del debatt, om influencers, resande och jantelagen, med bra inspel av bland annat Ebba von Sydow och Trendenser.

georg jensen Monica Forster

Georg Jensen x Monica Förster

Formgivaren Monica Förster har samarbetat med Georg Jensen, och i deras första kollaboration som består av tre kollektioner kombineras Monicas typiskt skandinaviska estetik med Jensens danska designarv.

omslag res

Nytt nummer 

Vårt fantastiska septembernummer är i butik nu; massor av inspiration inför höstsäsongen, en stor köksspecial och några hem utöver det vanliga. Vi besöker bland annat arkitekten Danielle Siggerud i Köpenhamn, Dagmar-grundaren Kristina Tjäder och Stedsan in the Woods magiska boende i Hallands skogar. Vi bjuder även på en härlig guide till Köpenhamn!

Läs mer:

Utställningar och hotell – chefredaktörens bästa sommartips

TypeO lanserar projektet ”Lågdager” – inreder hotell med skånsk design

Hanna Nova: Sju hotell för designintresserade