Hanna Nova: Veckans 9 främsta inredningsnyheter

Agaton gör matta, Mateus öppnar showroom och möbelföretagen satsar på fåtöljer. Hanna Nova Beatrice handplockar veckans bästa nyheter.

Annons

1. Bella, bella Lotta!

 
 

Förra veckan inredde Lotta Agaton med team mattföretaget Tisca rugs monter på mässan i Hannover, bland annat med en matta skapad av Lotta på golv och vägg. Mattan, med namn Bella Lotta, lanseras i två varianter – den randiga mattan på golvet, Bella Lotta Stripe, har breda ränder av det korta och tuftade garnet Bella.

Annons

2. Globen

 
 

Förra veckan bjöd Alexander Lervik på middag i sin studio och berättade om sin kommande utställning på Kulturhuset som öppnar i april, samt sina kommande nyheter. Bland annat denna lampa som kommer i en rad storlekar och utföranden, för Design house Stockholm.

3. Test driving

 
 

Vem vill inte testa ett kök innan man köper det? Vipp satsar på det med sitt nya ”hotellkoncept” där man kan boka en natt antingen i deras Vipp shelter i södra Sverige, eller deras enorma, och snyggt inredda, ”hotellrum” i Köpenhamn. Kul att testbo på båda platserna oavsett om man ska byta kök eller inte. Bestämmer man sig för att köpa ett Vipp-kök får man dock övernattningen gratis. Se mer här.

Annons

 4. Mateus

 
 

Mateus nya – och första – flaggskeppsbutik har öppnat på Karlavägen 64 i Stockholm, med inredning av Halleroed designstudio, som drivs av Ruxandra och Christian Halleröd. ”Det blir ett sätt att visa upp varumärket som helhet, och visa vår identitet. Syftet med en butik har förändrats när man kan köpa allt på nätet – men här kan slutkunden stiga in i vår värld,” fastslår grundaren Teresa Lundahl. Läs mer här.

Annons

5. Muuto

 
 

Svenska stylisten och inredaren Tekla Severin har gjort en riktigt fin bildstory för Muuto, där hon lekt med deras nya knopp The dot. Jag tycker även om deras nya bordsserie Airy designad av Cecilie Manz.

6. Brun sammet!

 

Årets mässor avlöser varandra och med det antalet lanseringar. Att det är fåtöljens år råder det dock ingen tvekan om – här den fantastiska fåtöljnyheten Offset av Norm architects för Menu.

Annons

7. Galleri Edelkoort

 

Imorgon kommer trendföreläsaren Li Edelkoort till Formex-mässan i Stockholm, och senare i veckan öppnar hon sitt möbel- och konstgalleri på 30 Boulevard Saint-Jacques i Paris, alldeles intill hennes företag Trend Unions kontor. Galleriet kommer vida fem utställningar under året, inklusive design av Li Edelkoort själv. Först ut är en utställning dedikerad till Shaker. 

8. ”Vi är alla stylister idag”

 

Har styling och bildkomposition blivit viktigare än själva produkten? Har designern blivit mer stylist än innovatör? Och vad hände egentligen med experimentlusta och mod i designindustrin – och formgivarens status?

Annons

Jag håller på att förbereda möbelveckans paneldebatter. En av dem är med italienska designern Luca Nichetto, en informell och öppen diskussion om tiden vi lever och verkar i. Han fastslår bland annat att stylisten är morgondagens PR, och att en designgrupp som Memphis aldrig hade fått fotfäste i dagens samhälle. Älvsjömässan, 6/2 kl 12.00-12:50

9. Veckans läsning

 
 

Läsvärt om inredningsmagasinet Apartamento som hyllat det vardagliga och icke tillrättalagda i tio år nu – och still going strong. Läs här.

Annons