Hanna Wendelbo–Hansson: Tapettrender vi kommer att se mer av

Hanna Wendelbo-Hansson är  en av våra mest passionerade tapetformgivare och hennes kreationer sitter på väggarna i många svenska hem. Hon har  lett det kreativa arbetet på Sandberg Tyg & Tapeter under ett decennium – men nu ska hon satsa på eget.

Annons

Hur summerar du din tid på Sandberg?

– Det är inte helt lätt att summera mina nästan 11 år på Sandberg som har sträckt sig över två olika decennier, och där jag hade en paus från Sandberg i fem år då jag jobbade på Borås Tapeter.. Men det har varit en kärlekshistoria där jag med stolthet kan säga att jag varit med och format företaget till det det är i dag, ett designvarumärke med egen produktion i Ulricehamn som kan förmedla starka historier. Det har varit en fantastiskt rolig tid av förändringsarbete sedan jag kom in i företaget de senaste två åren. Jag är ödmjuk inför allt jag har lärt mig och de utmaningar vi har jobbat med.

Vad har varit dina största lärdomar under ditt arbete som tapetformgivare?

– Att man alltid ska stäva efter att göra ett perfekt jobb. Tapeterna man ritar kommer att leva på väggarna i så ofantligt lång tid, kanske finns till och med att är de kvar när inte jag längre vandrar på denna jord?

Annons

Vilka är dina favoritmönster?

– Så svårt att välja! Har många favoriter! Men en stor inspirationskälla till mina egna mönster är Florence Bradhurst och mönster från den engelska Arts and Crafts rörelsen. Just nu är jag väldigt nöjd med ett eget limtryckt mönster med motiv av zinnior som vi precis har kolorerat i fabriken och kommer att lansera i mars 2018. Jag blir glad när man har ritat ett mönster och tänkt i huvudet hur det blir trycktekniskt och när det sedan kommer ur maskin verkligen funkar och adderar till uttrycket.

Vad ser du för tapettrender framöver? Vilka ledord går vi efter?

– Precis som inom inredningsvärlden i stort ser vi en ökad diskussion om hållbarhet, tack och lov. Vi ser hur fler och fler söker efter det unika och det personliga hemmet och där kan tapeter som dekoration av väggarna spela en otroligt viktig roll. Genom att investera i sex rullar tapet förändrar du hela känslan av rummet. Om du väljer en fin tapet, gärna producerad i småskalig produktion i Sverige, är det en kostnad runt 5 000 kronor och ditt hem blir som nytt. Vilken annan inredningsprodukt för den summan kan göra så stor förändring? Och leva över så lång tid?

Annons

På Sandberg har vi försökt hjälpa till att välja rätt och har därför lanserat en trendrapport två gånger om året, i år är den uppbyggd på fyra olika personligheter; Naturbanisten, Familjen, Finsmakaren och Nostalgikern;  så att man ska kunna hitta sig själv och sina värderingar.  När man förstår sina underliggande värderingar blir konsumtionen hållbar eftersom man kan leva med sina val länge.

Här kan du läsa trendrapporten och här vårt test som ska hjälpa dig att hitta dig själv i de fyra olika personligheterna.

– Under flera år har vi prata om hur de vita miljöerna är på utdöende och att vi ser mer färg komma, nu tror jag faktiskt att det är så! När man till och med låter Lotta Agaton som är så himla duktig på färgkombinationer och färgklanger göra trendutställningen i arkitekternas högnäste, möbelmässan i februari, jag då tror jag kanske till och med att vi står inför ett paradigmskifte när det gäller färgsättning av våra miljöer. Hon låg ju bakom förra årets stora snackis med utställningen på ArkDes där man verkligen påvisade känslan och uttrycket av vackert färgsatt rumslighet. Så färg kommer stort!

Annons

Kommer vasstapeten att komma tillbaka?

– Jag tror att vass- och stråtapeten kan komma tillbaka som ett uttryck. Vi ser väldigt starka influenser just nu av 70-talet, men jag tror att det är viktigt att produkten är hållbart producerad – inte långt i fjärran där vi inte vet vad som ingår i limmet som laminerar fibrerna på bäraren eller under vilka förhållanden den produceras. Om vi är beredda att lägga en slant extra på den så kan den nog finna sin plats. Älskar till exempel bilderna som Farge Dagny tog fram i samband med lanseringen av årets färg brun.

Foto via Dagny Farge
Foto via Dagny.  

Vad händer härnäst?

– I mitten på november kickar jag igång mitt egna företag. Ett första steg är att lansera en liten kollektion med prints på mitt blomsterpillande jag håller på med på Instagram sedan är jag öppen för alla sorts förslag. Jag har jobbat som tapetdesigner sedan dag ett jag slutade HDK 2001 och är nu nyfiken på att ta mig an andra produktgrupper. Jag är nyfiken på om jag kan designa något annat än tapeter!

Hanna Wendelbo-Hansson

Ålder: 42

Yrke: Min titel för närvarande säger Creative Director, men jag skulle vilja kalla mig själv designer kort och gott!

hanna1
 
hanna3
Foton via @hannawendelbo.  

Läs mer:

14 vackra rum där tapeten gör hela skillnaden

5 snabba med Layereds grundare Malin Glemme

5 vanliga misstag många gör när de väljer väggfärg

 

Annons