De ska utveckla Stockholms mest exklusiva hem

Det nya bostadsutvecklingsbolaget Patriam ska producera minst 300 exklusiva och hållbara hem i Storstockholm med hjälp av kända stylister och inredare. Residence fick en pratstund med marknadschef Emilia Sjöblom om visionen och de kommande projekten.

Annons

Patriam har knytit till sig både stjärnstylisten Lotta Agaton och Frida Ramstedt som driver Trendenser, en av Sveriges största inredningsbloggar. Agaton fick förra året uppdraget att inreda flera exklusiva våningar på Östermalm i Stockholm och Ramstedt har tagit fram inredningskonceptet för Patriam Edsviken – med 56 nya hem samt inrett 36 bostäder i Stocksund.

För vilka är era hem tänkta?

– Patriams hem är tänkta för den moderna och medvetna människan, som väljer sitt boende med omsorg. Människor som vill leva ett njutningsfullt, hälsosamt och spännande liv, på ett ansvarsfullt sätt. Därför bygger vi hållbara bostäder med design och arkitektur av världsklass. Framförallt handlar det om att sätta människors behov i centrum. Det ska vara enkelt att koppla av, må bra i ett Patriamboende. Vi skapar en helhetslösning där vi integrerar smarta tjänster och ger tillgång till sådant som sätter guldkant på tillvaron.

Annons

Varför behövs ni på bostadsmarknaden?

– Vår vision är att bli bäst på kombinationen hållbart boende, exklusiv design och hög servicegrad. Moderna bostäder som är så unika att människor aktivt söker sig till en Patriamfastighet vid valet av nytt boende. Patriam håller blicken långt fram. Därför tänker vi längre än tillfälliga trender och modeord kring hållbarhet. Vi satsar helhjärtat och kraftfullt på det som långsiktigt är det bästa för alla.

Vilka bostadsområden kommer ni att sikta in er på?

– Vi bygger bara i attraktiva lägen i Stockholm där vi kan förverkliga vår vision om det goda livet. Platser som har alla förutsättningar att inrymma vackra och genomtänkta boendemiljöer. Där de boende ska få perfekta förutsättningar för en vardag i balans, med lika nära till arbete som avkoppling och allt annat de behöver. I dagsläget finns vi i Stockholms innerstad, och i ett antal kranskommuner. Områden som vi främst kommer att sikta in oss på och jobba vidare med att utveckla våra projekt i, är Nacka, Solna och Sundbyberg.

patriam2
I bostadsprojektet Edsviken i Sollentuna har Frida Ramstedt varit med och utvecklat moodboards, materialval och möbler.  
Patriam_Stocksund_Terrass
Takterassen i en av våningarna i Stocksund.  

Vilka ledord går ni efter när ni tar fram era hem?

– Patriam vill skapa exklusiva och hållbara hem. Genom att se bortom standardiserade lösningar utvecklar vi vackra och genomtänkta bostäder med attraktiva detaljer, både i lägenheten och kring fastigheten. Vår ambition är att skapa boenden med höga miljö- och designambitioner som håller över tid. Hem som man kan leva i och beröras av, länge.

Annons

Exklusivt och hållbart, hur uppnår ni det? 

–Vi tycker inte att man ska kompromissa med arkitekturen eller ha tråkig standarinteriör bara för att ett boende är miljövänligt. Tvärtom, så satsar vi ofta på exklusiva material som håller länge och bara blir vackrare med åren. Ett klassiskt tänkt, med en modern approach. Hållbarhet är helt enkelt grunden för allt vi gör. Och det är så mycket mer än att bygga miljövänligt och energismart. Det handlar om att ta fullt ansvar för hur vårt företag påverkar människor, samhället, ekonomin och miljön. Våra byggprojekt ska genomsyras av ärlighet, rättvisa och integritet i alla steg av processen.

Vilka stylister och inredningsarkitekter arbetar ni med?

– Nyligen hade vi ett fantastiskt samarbete tillsammans med den välkända inredningsdesignern Lotta Agaton som har varit delaktig i utformningen och den interiöra designen i vårt projekt Karlaplan 2. Utöver Lotta Agaton jobbar vi tillsammans med en av Sveriges främsta trendspanare Frida Ramstedt. Hon har hjälpt till att ta fram materialval till våra projekt i Stocksund och Edsviken.

Sommaren 2017 står 36 lägenheter klara för inflyttning i Stocksund. Frida Ramstedt har tagit fram materialvalen.
Sommaren 2017 står 36 lägenheter klara för inflyttning i Stocksund.  

Vad ser ni för trender på bostadsmarknaden?  

– Här vill vi gärna först citera Lotta Agaton: ”Jag älskar att vi inreder personligare i våra hem och att intresset för mer unika objekt ökat. Det finns även en trend mot det beständiga med större eftertänksamhet och kärlek till det man köper.”

Annons

En annan stark trend är rurbanism. Enkelt uttryckt vill människor ha både storstaden och det lantliga inom räckhåll. De är storstadsbor, men söker avkoppling från det uppkopplade. Stillhet som motvikt till stressiga liv. Odlingar, komposter och annat som tidigare hörde landsbygden till syns nu i staden. Det kräver att vi som bostadsutvecklare erbjuder gröna, hållbara lungor. Vi på Patriam har löst det genom att bygga orangerier i flera av våra projekt. Dessa efterfrågas allt mer och ger de boende möjlighet att odla och omges av grönska året runt. Orangeriet blir en trädgård för compact living.

– Tjänstedesign är en viktig trend framöver. Idag handlar det om att förstå kundens behov och agera utifrån det. Vi har slutat berätta vad vi säljer utan istället fråga vad kunden önskar. Det är tjänsterna som utgör det värdefulla innehållet istället för själva skalet. Vi erbjuder de boende alltifrån takterrasser till gym, vinkällare och gemensamma hobbyrum. Vi ger chansen att leva både grönare och mer ekologiskt. Samtidigt så ser vi till att de kan vara uppkopplade och nyttja det digitala fullt ut.

Annons

Hur har bostadsmarknaden förändrats de senaste åren?

– De senaste åren går trenden mot att dela livsstil med andra. Koncept och kvarter, snarare än stadsdelar, attraherar grupper med liknande behov. Man vill bo där grannarna har liknande behov, livsstil och delar värderingar kring boende, fritid och arbete. Staden delas upp i mindre områden. I dag betyder det goda livet mer än tidigare. Att leva ett rikt liv i balans, där man mår bra och utvecklas. Förr handlade det om att unna sig något extra. Nu vill allt fler att det goda livet också bidrar till en bättre värld.

– Det etiska uppvaknandet ställer höga krav på vår bransch. Hållbarhet är mycket mer än miljö och många av våra kunder ställer krav på oss. Hemmen ska vara stilrena, ljusa, lagom stora, moderna, tidlösa och uppkopplade, fast med möjlighet till avkoppling.

Berätta om era kommande projekt!

– Vårt mest omtalade projekt just nu är Karlaplan 2, som blir ett av Sveriges mest exklusiva bostadsprojekt. Där möts sober och klassisk elegans med modern och avskalad estetik. Fastigheten transformeras till ett vackert boende med exklusiv, internationell atmosfär. Privat och avskilt på Östermalm i allra bästa läge. Lotta Agaton har tagit fram inredningskonceptet för Karlaplan 2. I Telegrafhuset har hon tagit fram två inredningskoncept, det mörka respektive ljusa temat. Båda präglas av en avskalad renhet med exklusiva, hållbara materialval. Genomgående är marmor och kalksten i olika nyanser, koppar och påkostade trägolv i franskt fiskbensmönster. Säljstart kommer att ske under hösten.

I våningarna på Karlaplan 2 har Lotta Agaton har tagit fram ett modernt designkoncept med en ljus och en mörk interiör.
I våningarna på Karlaplan 2 har Lotta Agaton har tagit fram ett modernt designkoncept med en ljus och en mörk interiör.  
Karlaplan_Gathus_Bath_LOW
 

– Utöver Karlaplan har vi precis haft säljstart för Patriam Edsviken som har lika nära till natur, bad och friluftsliv som till shopping i Sollentuna Centrums 120 butiker. Edsviken kommer bli ett helt nytt trädgårdskvarter som kommer att bestå av en blandning bostäder i varierande storlekar, från mindre lägenheter till rymliga etagelägenheter samt även stadsradhus. Samtliga med högt i tak och generösa ljusinsläpp och en suite. Bostäderna omgärdas av en lummig innergård med odlingslotter och gemensamt orangeri. Liksom alla våra projekt blir det hållbara och exklusiva bostäder med fokus på design.

Annons

– I det här projektet har vi jobbat tillsammans med Frida Ramstedt som har varit med och tagit fram och arbetat med interiören och varit en central del i att skapa ett genomtänkt boende som bottnar i livskvalitet, välmående och hållbarhet. I Edsviken har vi projekterat för att uppfylla Miljöbyggnad Guld. Utöver detta har vi även några nya spännande innerstadsprojekt på gång samt projekt i Danderyd och Årstafältet.

Fakta Patriam

Patriam utvecklar exklusiva och hållbara hem i Storstockholm. Från 2020 ska bolaget producera minst 300 egeninitierade hem per år. I dagsläget har Patriam 6 anställda. Här hittar du deras Instagram-konto.

Läs mer: 

Flytta in i en exklusiv våning – designad av Lotta Agaton

Hanna listar: Veckans 16 främsta inredningsnyheter

Snart öppnar Alma – Stockholms största mötesplats för kreatörer

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Publicerat 11 maj 2017
Annons